Кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв пишається багаторічною співпрацею із Факультетом харчової інженерії Університету «Штефан чел Маре» міста Сучави (Румунія). Партнери всіляко підтримують спільні наукові та освітні проекти, беруть участь у наукових заходах нашого університету і постійно сприяють участі наших студентів і науковців у наукових заходах свого навчального закладу.
Цього разу студенти і молоді вчені кафедри – аспірат Катерина Грінінг, магістранти Валентин Червоний і Андрій Анісімов, і студентка 3 курсу Марія Аліпатова були запрошені до участі у Міжнародній науковій конференції, що працювала в Університеті «Штефан чел Маре» 15-16 листопада.
Ця конференція є авторитетними і визнаним у світі наукових заходом для молодих вчених. У ній беруть участь представники багатьох країн Європи та інших континентів. До наукового комітету конференції входять провідні вчені у галузі харчової науки з Румунії, Болгарії, Польщі, Угорщини, Молдови. Є там і наші представники – директор Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого НУХТ, доцент Сергій Блаженко і доцент кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Олексій Губеня.
Творча молодь із відповідальністю поставилася до достойного представлення нашого університету – участі у конференції передувала ґрунтовна підготовка. Кожний із учасників протягом тривалого періоду проводив наукові дослідження і опрацьовував їх. Дослідження нашої команди стосувались удосконалення процесу надтонкого подрібнення компонентів лікарських і косметичних засобів, удосконалення теорії і практики процесу різання, підвищення ефективності процесу замішування тіста, а також вакуумного охолодження хлібних виробів. Багато зусиль були направлені на підготовку доповіді та презентації англійською мовою.
Колеги тепло зустріли нашу делегацію, і створили всі умови для продуктивної роботи. Всі доповіді буди надзвичайно цікавими.
Поважне наукове журі, оцінивши понад 50 доповідей, нагородило наших представників – аспіранта Катерину Грінінг і студентку Марію Аліпатову дипломами 3 ступеня, а доповіді магістрантів Валентина Червоного і Андрія Анісімова були відзначені за особливу наукову цінність і новизну.
Крім роботи на конференції, її учасники познайомилися з лабораторною базою Факультету харчової інженерії, побували на заводі із виробництва морозива компанії BETTY ICE. Була також насичена культурна програма із відвідуванням історичних і культурних пам’яток перлини Південної Буковини - міста Сучави та його околиць.
Колектив кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв щиро вдячний шановним колегам із Факультету харчової інженерії Університету «Штефан чел Маре» за високий рівень організації конференції та особливу увагу до молодих науковців нашого університету.