Н У Х Т

Наші фахівці допомагають виробничникам впроваджувати системи менеджменту безпечності та якості харчових продуктів

11 січня 2019

Наші фахівці допомагають виробничникам впроваджувати системи менеджменту безпечності та якості харчових продуктів

В Одеському інституті післядипломної освіти НУХТ відбувся семінар-тренінг із питань впровадження та актуалізації систем менеджменту безпечності та якості харчових продуктів.

На семінарі навчались 20 працівників із 10 підприємств та організацій олійножирової, м’ясопереробної та хлібопекарної галузей. Категорії учасників семінару - від заступників директорів з якості, головних технологів і завідувачів лабораторій до фахівців зі стандартизації та управління якістю та безпечністю.

Заняття проводили завідувач кафедри харчових технологій та інженерії, к.т.н Людмила Стоянова та директор інституту, к.т.н. Катерина Іващенко.

На всіх підприємствах, які направили на заняття своїх спеціалістів, функціонують інтегровані системи менеджменту якості та безпечності харчових продуктів (СМЯ і БХП), тому основним завданням семінару було визначення практичних кроків із актуалізації цих СМЯ і БХП до вимог нових версій міжнародних стандартів ISO 9001:2015 «Системи менеджменту якості. Вимоги» та ISO 22000:2018 «Системи менеджменту безпечності харчових продуктів. Вимоги до будь якої організації у харчовому ланцюзі».

Слухачі отримали інформацію про досить суттєві нововведення у нових версіях стандартів, детально ознайомилися зі змістом ДСТУ ISO 9001:2015 та з ISO 22000:2018 (в авторському перекладі Людмили Стоянової), а також із п’ятьма стандартами серії ISO/TS 22002, в яких викладені вимоги до програм-передумов на підприємствах, що виробляють харчові продукти, сировину, корми для тварин, упаковку.

Окремі заняття були присвячені розгляду питань щодо інтеграції СМЯ і БХП у бізнес-процеси організації, визначення внутрішнього контексту підприємства та контексту СМЯ і БХП у цілому, ризик-менеджменту на стратегічному та організаційному рівні, різним методикам аналізування та управління негативними та позитивними ризиками.

На практичних заняттях розглядали перелік, зміст, форму документованої інформації програм-передумов залежно від асортименту, розміру та структури підприємства, порядку їх валідації та актуалізації з врахуванням аналізу ризиків.

Як на практичних заняттях, так і під час заліку слухачі засвоювали методи причинно-наслідкового аналізу ризиків і їх наслідків, визначення їх значимості, розроблення систем моніторингу та управління невідповідностями в контрольних точках на основі операційних програм управління та/або в критичних контрольних точках за НАССР-планом. Були розглянуті конкретні завдання і заходи для груп безпечності та керівництва підприємств для актуалізації діючих СМЯ і БХП протягом трьохрічного періоду, встановленого для впровадження нової версії міжнародного стандарту ISO 22000:2018.

На заняттях слухачі ознайомились також із порядком міжнародної сертифікації СМЯ і БХП за стандартами FSSC 22000 I FSSC Q 22000.

За бажанням учасників до програми семінару були включені теми щодо змін у основних законах, обов’язкових до виконання харчовими підприємствами, а також розгляд вимог Технічних регламентів на фасовані товари і маркування харчових продуктів та шляхи їх реалізації.

Кожний учасник семінару отримав електронну версію усіх матеріалів занять і окремих нормативно-правових документів.

Після закінчення занять директор інституту вручила кожному учаснику свідоцтво державного зразка про короткотермінове підвищення кваліфікації.

Опублікований: 11-01-2019
Читайте також:
Підсумки і плани

Наприкінці грудня під головуванням ректора університету Олександра Шевченка відбулося останнє в 2023-му році спільне засідання організаційного і наукового комітетів із забезпечення реалізації довгострокового науково-дослідного і просвітницького проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття». Підсумки роботи конференцій підвів голова Київ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підсумки і плани 02 січня 2024

Наукові традиції

У науковців нашого університету завжди були тісні творчі зв’язки з науковцями першої столиці України, зокрема з Державного біотехнологічного університету. І хоча освітня й наукова система Харківщини зазнали прицільного удару від російських агресорів, навіть за таких надскладних умов харківські колеги подали приклад швидкої і компетентної адаптації ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наукові традиції 04 листопада 2022

Наукові пошуки здобувачів у секції «Фінанси»

У рамках проведення 89-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті» відбулися засідання секції «Фінанси». Здобувачі представили результати своїх наукових пошуків, висвітливши у доповідях актуальні питання фінансової теорії та практики: евол...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наукові пошуки здобувачів у секції «Фінанси» 10 квітня 2023

Роз’яснення Профспілки працівників освіти і науки щодо оформлення трудового договору при проходженні виробничої практики

Невід’ємною частиною навчального процесу в університеті є практика і, зокрема, виробнича. Організації проходження нашими студентами всіх видів практик приділяється велика увага і керівництвом НУХТ, і колективами навчально-наукових інститутів і факультетів. Та, крім суто практичних питань, пов’язаних із проходженням практики, виникають і питання юри...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Роз’яснення Профспілки працівників освіти і науки щодо оформлення трудового договору при проходженні виробничої практики 19 липня 2018