Н У Х Т

Нанотехнології – крок уперед чи в небуття?

20 листопада 2023

Нанотехнології – крок уперед чи в небуття?

Останнім часом у світову свідомість швидкими темпами увірвалось коротке слово з величезним потенціалом – «нано», яке здатне пробуджувати в уяві здогадки про найсильніші зрушення майже у всіх галузях науки та техніки, і водночас породжувати питання про те, як ці зміни можуть вплинути на етику, економіку, міжнародні відносини, повсякденне життя та розуміння людиною свого місця у Всесвіті. Так, дехто стверджує, що нанотехнології – це універсальний спосіб лікування всіх хвороб, а хтось переконаний, що розвиток цієї сфери уособлює в собі можливість створення нових засобів, які в подальшому спричинять біологічні війни та зможуть знищити людство.

Магістрантка першого року навчання Дар’я Синявська вважає, що дослідження у цій галузі є досить цікавими, тому коли її наукова керівниця, доцентка Наталія Грегірчак запропонувала попрацювати у напряму цієї тематики вона не вагалася, оскільки розроблення інноваційних пробіотиків із наночастинками металів є також близькою здобувачці з огляду працевлаштування. Ці препарати є потенційно багатообіцяючою сферою профілактики та лікування шлунково-кишкових розладів людини, крім того вони можуть використовуватися для лікування нейродегенеративних, інфекційних та онкологічних захворювань.

З огляду на значну частину опрацьованої літератури, теоретично розроблений у майбутньому нанобіокомпозит повинен мати зручну лікарську форму, а найголовніше – бути безпечним і біосумісним для тварин і людини за показниками цитотоксичність та генотоксичність. Досить цікавим є механізм мікробного синтезу наночастинок металів молочнокислими бактеріями, адже він може бути, як внутрішньоклітинним, так і позаклітинним. Зокрема процес внутрішньоклітинного синтезу передбачає захоплення, біоредукцію та ущільнення різних наночастинок, а позаклітинний складається із секреції ферментів, біоредукції та укупорки частинок. Багато вчених стверджують, що позаклітинний синтез є кращим, оскільки процес очищення є легшим порівняно з внутрішньоклітинними методами.

Таким чином, наночастинки металів і пробіотики можуть створювати синергетичний ефект для покращення здоров’я людини, однак розроблення таких препаратів потребує глибшого дослідження їх безпеки, токсичності, бiорозчинностi й впливу на навколишнє середовище, адже це дозволить у майбутньому якісно й безпечно застосовувати ретельно досліджені технології  як найбільш екологічно сприятливі та ефективні.

Бажаємо наснаги й успіху магістрантці в її дослідженнях!

Опублікований: 20-11-2023
Читайте також:
Патріотичні аспекти стажування викладачки кафедри готельно-ресторанної справи у Японії

Продовжується довготривале закордонне стажування викладачки кафедри готельно-ресторанної справи Світлани Ковальчук у Токійському університеті (Японія). Наша викладачка долучилася до інтернаціонального семінару «The Russo-Ukrainian War: The Return of History», присвяченого дослідженню історичних подій минулого України в контексті ідентифікації укра...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Патріотичні аспекти стажування викладачки кафедри готельно-ресторанної справи у Японії 07 липня 2023

Про підготовку операторів ринку до державних перевірок системи HACCP дізналися здобувачі та викладачі

14 грудня 2023 року за ініціативи PROFI CLUB і зовнішніх стейкхолдерів освітньої  програми «Технології харчування» першого (бакалаврського) рівня Ольги Михайлової та Богдана Михайлова відбувся професійний захід за темою «Підготовка операторів ринку до державних перевірок системи HACCP», спікером якого виступив начальник Головного управління Держпро...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про підготовку операторів ринку до державних перевірок системи HACCP дізналися здобувачі та викладачі 14 грудня 2023

Про організацію навчального процесу в університеті з 26 жовтня 2020 р.

Відповідно до рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 23 жовтня 2020 року м. Київ з 26 жовтня 2020 року віднесене до території, на якій установлений «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки. В університеті продовжується навчання в дистанційному режимі для всіх видів занять.

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про організацію навчального процесу в університеті з 26 жовтня 2020 р. 23 жовтня 2020

Шляхом постійного самовдосконалення прямують викладачі кафедри технології ресторанної  і аюрведичної продукції

Однією з глобальних цілей сталого розвитку, затверджених у 2015 році на самміті ООН, є забезпечення всеохоплюючої і справедливої якісної освіти та заохочення можливості навчання впродовж усього життя для всіх.  Викладачі кафедри технології ресторанної  і аюрведичної продукції постійно вдосконалюють педагогічну майстерність та професійне зростання....

ЧИТАТИ ДАЛІ

Шляхом постійного самовдосконалення прямують викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 10 грудня 2020