Н У Х Т

Над новою системою управління та фінансування науки працюють фахівці МОН спільно з експертами та громадськістю

18 січня 2017

Над новою системою управління та фінансування науки працюють фахівці МОН спільно з експертами та громадськістю

До кінця року в Україні мають запрацювати Нацрада з питань розвитку науки і технологій та Національний фонд досліджень, створення яких передбачене новим ЗУ «Про науку і науково-технічну діяльність», про це йшлося під час обговорення у Міністерстві освіти і науки проекту Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року в частині, що стосується формування нової системи управління та фінансування науки.

Заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха відзначив, що сьогодні в Україні існує низка нагальних проблем, які мають бути вирішені в зазначеній сфері. Зокрема, вітчизняна наука майже втратила функції впливу на соціально-економічний розвиток держави, а показник науково-технічного потенціалу знизився до критичного рівня. Низький рівень фінансування та застаріла матеріально-технічна база призвели до серйозного падіння престижу наукової роботи та масового відтоку якісних наукових кадрів. Крім того, сама сформована ще в радянські часи система управління наукою, яка добре діяла в рамках планової економіки, за сьогоднішніх умов втратила свою ефективність.

Ще одна негативна тенденція полягає в тому, що станом на 2016 рік більшість обсягів бюджетного фінансування науки (до 85 %) спрямовується на забезпечення діяльності державних наукових установ, а не на власне наукові розробки. Водночас грантове фінансування, як інструмент, мало дуже обмежене застосування через відсутність відповідних інституцій фінансування.

Щоб розпочати необхідні зміни в сфері управління та фінансування науки, Урядом визначено три ключових пріоритети на 2017 рік: утворення Національної ради з питань розвитку науки і технологій; утворення Національного фонду досліджень та формування органів його управління; формування нормативно-правової бази для забезпечення процесу утворення державних ключових лабораторій та отримання статусу дослідницького університету національними ВНЗ.

Максим Стріха підкреслив, що створення Нацради та Нацфонду передбачене законом «Про наукову та науково-технічну діяльність», ухваленим наприкінці 2015 року, та отримало позитивну оцінку групи провідних європейських експертів, які вивчали стан дослідницької та інноваційної системи України торік у межах політичних інструментів програми «Горизонт-2020».

Національна рада повинна бути головним майданчиком вироблення і координації втілення єдиної державної науково-технічної та інноваційної політики. Своєю чергою, Національний фонд досліджень має стати рушієм реформ: основною його функцією буде грантова підтримка наукових досліджень і розробок, як для окремих вчених, так і для колективів та інституцій. Цього року планується затвердити положення про Нацфонд, сформувати його Наукову раду, Дирекцію та обрати керівництво, що сукупно дозволить започаткувати роботу фонду та визначити стратегічні пріоритети його діяльності.

У середньостроковій перспективі головними напрямками роботи для Національного фонду повинні стати: підтримка «центрів досконалості» (дослідницькі університети, національні наукові центри, ключові лабораторії); підтримка фундаментальної науки найвищого світового рівня; підтримка академічної мобільності й популяризації науки.

Усі заплановані на 2017 рік проекти отримають своє продовження й у 2018-2020 роках. Зокрема, у цей період має розпочатися конкурсне фінансування проектів Національного фонду досліджень та нарощування обсягів його бюджетного фінансування (з 200 млн грн 2018 року до 1,0-1,5 млрд грн на рік у середньостроковій перспективі). Також передбачається створення мережі державних ключових лабораторій за визначеними науковими напрямами та надання на конкурсних засадах кращим національним ВНЗ статусу дослідницьких університетів.

Окремо перед МОН стоїть завдання до 2020 року провести державну атестацію не менш як 550 наукових установ (тобто 80% із них). Результатом цього має стати формування ефективної структури мережі таких установ.

За участі експертів та представників громадськості відбулося активне обговорення озвучених на заході питань, в якому кожний присутній мав змогу висловити власні зауваження. Максим Стріха запевнив учасників, що їхні пропозиції обов’язково будуть враховані під час остаточного формування документу.

Опублікований: 18-01-2017
Читайте також:
Із побажаннями втілення грандіозних ідей і проектів попрощалися з випускниками у Кам’янець-Подільському коледжі НУХТ

У Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ відбулося урочисте вручення дипломів випускникам спеціальностей «Облік і оподаткування», «Економіка», «Фінанси, банківська справа та страхування», «Обслуговування програмних систем і комплексів», «Монтаж і обслуговування холодильно-компресорних машин та установок», «Виробництво хліба, кон...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Із побажаннями втілення грандіозних ідей і проектів попрощалися з випускниками у Кам’янець-Подільському коледжі НУХТ 01 липня 2019

Профком вітає з Днем працівників освіти!

У дні початку золотої осені прийміть щирі вітання з професійним святом – Днем працівників освіти! Всіх нас об’єднує головна мета нашої спільної праці – допомагати молоді пізнати навколишній світ, здобути необхідні знання, а найголовніше – проявити таланти, набути моральні й духовні цінності та обрати вірний життєвий шлях. Наша глибока повага вам,...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профком вітає з Днем працівників освіти! 01 жовтня 2021

Мистецтво комунікації в маркетингу: наші здобувачі презентували креативні рішення

Презентувати себе, свої ідеї, свій бізнес є важливим вмінням маркетологів, яке допоможе їм краще донести маркетингові пропозиції до своїх колег, партнерів та інвесторів. Нещодавно здобувачі спеціальності 075 «Маркетинг» презентували фінальні завдання з дисципліни «Копірайтинг та мистецтво комунікації», над якими вони працювали протягом семестру. П...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Мистецтво комунікації в маркетингу: наші здобувачі презентували креативні рішення 26 грудня 2022

Академік IUFoST відвідав університет і прочитав лекцію студентам

19 березня наш університет приймав чергового поважного гостя – до НУХТ завітав професор Октавіо Паредес-Лопез – найвідоміший у світі експерт з харчової біотехнології і нутріцевтики, який має майже 200 публікацій з цитованістю 10750 та h-індексом 50. Свого часу професор Паредес-Лопез був президентом Мексиканської академії наук, він – засновник і ака...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Академік IUFoST відвідав університет і прочитав лекцію студентам 19 березня 2019