Н У Х Т

МОН пропонує до громадського обговорення проєкт Порядку прийому до вишів у 2024 році

03 січня 2024

МОН пропонує до громадського обговорення проєкт Порядку прийому до вишів у 2024 році

Міністерство освіти і науки оприлюднило та пропонує до громадського обговорення проєкт Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році.

У ньому міститься уся необхідна інформація про особливості вступу до закладів вищої освіти в цьому році, терміни та етапи проведення вступної кампанії для вступників для здобуття освітніх ступенів «Бакалавр» і «Магістр».

У 2024 році вступ до закладів вищої освіти відбуватиметься на підставі результатів національного мультипредметного тесту. Основна новація – збільшення кількості предметів НМТ до чотирьох. Обов’язковими будуть тести з трьох предметів – української мови, математики та історії України, і один предмет вступник зможе обрати з переліку – українську літературу, географію, біологію, фізику, хімію, англійську, німецьку, французьку, іспанську мову.

Замість результатів НМТ 2024 року, можна буде використати результати НМТ 2022 або 2023 року, ЗНО 2021 років чи матурального іспиту.

Усі вступники братимуть участь у спільних широких конкурсах із використанням однакового розрахунку конкурсного бала. До конкурсного відбору на бюджетні місця допускатимуться вступники, що матимуть конкурсний бал не менше ніж 130 (ця умова не стосуватиметься вступників, що мають право на пільги).

Для розрахунку конкурсного бала будуть використовуватися вагові коефіцієнти предметів НМТ, такі ж як у 2023 році. Не планується використовувати середні бали раніше здобутих документів про освіту та сільський коефіцієнт. Але, будуть застосовуватися регіональний і галузевий коефіцієнти.

У цьому році також збережені усі пільги та пільгові категорії, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій.

Громадське обговорення проєкту Порядку триватиме до 31 січня. Зауваження та пропозиції приймаються у формі порівняльної таблиці на електронну адресу andrii.okhrimovskyi@mon.gov.ua. У полі «Тема (Subject)» потрібно зазначити: «Громадське обговорення порядку прийому для здобуття вищої освіти». Контактна особа для консультацій – Андрій Охрімовський, тел. (044) 481-32-67.

Нагадаємо, положеннями цього документу, який фактично визначає правила проведення вступної кампанії, керуватимуться заклади освіти всіх форм власності, які здійснюватимуть прийом вступників на навчання у 2024 році. Тож, долучайтеся до обговорення!

Результати обговорення МОН розмістить на своєму офіційному сайті не пізніше ніж через два тижні після прийняття рішень за його результатами.

Опублікований: 03-01-2024
Читайте також:
Студенти-ейчари отримали інструкцію зі зваблення роботодавців

Стандартні схеми пошуку роботи вже не працюють. Студенти-управлінці персоналом переконались у цьому на зустрічі із Юлією Кескін, HR Business partner сервісної компанії Ezetech, що спеціалізується на розробленні проектів для американських стратапів у сфері FinTech/E-commerce/Social/Media індустрій. До того ж, Юлія – координатор спільноти iOS/Swift і...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти-ейчари отримали інструкцію зі зваблення роботодавців 27 грудня 2017

Науково-практичний інтенсив від Enzym Group: неймовірна прокачка soft і hard skills

Здобувачі бакалаврату 3 та 4 курсів спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» Олег Висоцький і Єлизавета Дон взяли участь у тривалому та плідному науково-практичному інтенсиві від Enzym Group та компанії Explogen в одній із провідних лабораторій України. За три дні здобувачі ознайомилися зі сучасними досягненнями у галузі молекулярної біол...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науково-практичний інтенсив від Enzym Group: неймовірна прокачка soft і hard skills 03 листопада 2023

Ключову інформацію для операторів громадського харчування отримали викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

25 січня 2023 року Національною асоціацією ресторанів США був організований вебінар «Кодекс продуктів харчування 2022 і  Ви: ключова інформація для операторів громадського харчування та викладачів», присвячений зміні законодавчих вимог США до роботи закладів ресторанного господарства. Спікерами виступили віце-президент відділу харчових наук Націон...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ключову інформацію для операторів громадського харчування отримали викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 27 січня 2023

«Золотий каштан-2021»

4 листопада Клуб пакувальників уже вшістнадцяте провів традиційну науково-практичну студентську конференцію «Золотий каштан», де виступили з доповідями студенти-переможці конкурсу «Золотий каштан» на кращу наукову роботу з проблем пакування. Через карантинні обмеження конференція відбулася в онлайн-форматі. Її технічне та організаційне забезпеченн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«Золотий каштан-2021» 09 листопада 2021