Н У Х Т

МОН пропонує до громадського обговорення проєкт Порядку прийому до вишів у 2024 році

03 січня 2024

МОН пропонує до громадського обговорення проєкт Порядку прийому до вишів у 2024 році

Міністерство освіти і науки оприлюднило та пропонує до громадського обговорення проєкт Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році.

У ньому міститься уся необхідна інформація про особливості вступу до закладів вищої освіти в цьому році, терміни та етапи проведення вступної кампанії для вступників для здобуття освітніх ступенів «Бакалавр» і «Магістр».

У 2024 році вступ до закладів вищої освіти відбуватиметься на підставі результатів національного мультипредметного тесту. Основна новація – збільшення кількості предметів НМТ до чотирьох. Обов’язковими будуть тести з трьох предметів – української мови, математики та історії України, і один предмет вступник зможе обрати з переліку – українську літературу, географію, біологію, фізику, хімію, англійську, німецьку, французьку, іспанську мову.

Замість результатів НМТ 2024 року, можна буде використати результати НМТ 2022 або 2023 року, ЗНО 2021 років чи матурального іспиту.

Усі вступники братимуть участь у спільних широких конкурсах із використанням однакового розрахунку конкурсного бала. До конкурсного відбору на бюджетні місця допускатимуться вступники, що матимуть конкурсний бал не менше ніж 130 (ця умова не стосуватиметься вступників, що мають право на пільги).

Для розрахунку конкурсного бала будуть використовуватися вагові коефіцієнти предметів НМТ, такі ж як у 2023 році. Не планується використовувати середні бали раніше здобутих документів про освіту та сільський коефіцієнт. Але, будуть застосовуватися регіональний і галузевий коефіцієнти.

У цьому році також збережені усі пільги та пільгові категорії, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій.

Громадське обговорення проєкту Порядку триватиме до 31 січня. Зауваження та пропозиції приймаються у формі порівняльної таблиці на електронну адресу andrii.okhrimovskyi@mon.gov.ua. У полі «Тема (Subject)» потрібно зазначити: «Громадське обговорення порядку прийому для здобуття вищої освіти». Контактна особа для консультацій – Андрій Охрімовський, тел. (044) 481-32-67.

Нагадаємо, положеннями цього документу, який фактично визначає правила проведення вступної кампанії, керуватимуться заклади освіти всіх форм власності, які здійснюватимуть прийом вступників на навчання у 2024 році. Тож, долучайтеся до обговорення!

Результати обговорення МОН розмістить на своєму офіційному сайті не пізніше ніж через два тижні після прийняття рішень за його результатами.

Опублікований: 03-01-2024
Читайте також:
Впевнені фінансові рішення тепер зможуть приймати наші здобувачі й викладачі

У Київському фаховому коледжі ресторанного господарства Національного університету харчових технологій відбулася фінансова гра «Життєвий капітал», у якій взяли участь викладачі, студенти та їх батьки. Спікеркою тренінгу виступила економістка з 38-річним стажем роботи з фінансами, сертифікована аудиторка, бізнес-тренерка і ведуча освітніх програм О...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Впевнені фінансові рішення тепер зможуть приймати наші здобувачі й викладачі 16 лютого 2021

Студактив на профорієнтаційному марші

Профорієнтаційна робота в університеті займає значне місце, вона забезпечує безперервність ступенів освіти та залучення більшої кількості вступників. Тож, минулого тижня студенти-біотехнологи Єлизавета Дон та Артур Захаров, як представники студентського самоврядування факультету біотехнології та екологічного контролю, вирішили запросити талановитих...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студактив на профорієнтаційному марші 18 квітня 2023

У круглому столі щодо Національної рамки кваліфікацій взяли участь наші викладачі

Фахівці університету взяли участь у круглому столі «Національна рамка кваліфікацій. Зв'язок освіти з ринком праці», організованому Національним агентством кваліфікацій. Тема обговорення – надзвичайно актуальна. На відміну від світових аналогів, наша рамка кваліфікацій складна і не відповідає сучасним реаліям ринку праці. А це створює величезні про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У круглому столі щодо Національної рамки кваліфікацій взяли участь наші викладачі 28 січня 2020

Доцент  кафедри гуманітарних дисциплін нагороджена Обласною краєзнавчою премією імені Михайла Максимовича

Доценту  кафедри гуманітарних дисциплін Оксані Силці, яка нещодавно захистила докторську дисертацію, присуджена Обласна краєзнавча премія імені Михайла Максимовича за видання «Бандури пісня недоспівана… або суспільний виклик Михайла Злобинця». Вступне слово до видання належить професорові Надії Левицькій. Спільно із науковцем Черкаського національ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Доцент кафедри гуманітарних дисциплін нагороджена Обласною краєзнавчою премією імені Михайла Максимовича 30 листопада 2018