Н У Х Т

МОН представило для громадського обговорення проект Умов прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік

05 вересня 2018

МОН представило для громадського обговорення проект Умов прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік

4 вересня на сайті МОН розміщений для громадського обговорення проект Умов прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік з додатками, пропозиції щодо якого можна надавати до 19 вересня 2018 року на пошту kernychna@mon.gov.ua

У представленому проекті можна виділити 10 основних змін та новацій.

Так, передбачається, що наступного року для вступу до вишів прийматимуть сертифікати ЗНО 2018 та 2019 років із усіх предметів. Подати також можна буде сертифікати ЗНО за 2017 рік, однак окрім оцінок з іноземних мов – англійської, французької, німецької та іспанської.

Заплановано внести зміни в терміни вступної кампанії, основна частина якої має стати коротшою. Зокрема, на бакалавра реєстрація електронних кабінетів почнеться за 9 днів до початку подання заяв – 1 липня, а сам прийом заяв і документів на бюджет триватиме з 10 до 22 липня. (Загальне скорочення – 3 дні порівняно з 2018-м) Водночас можливість реєстрації електронних кабінетів буде відкрита до 30 серпня, щоб через них могли подати заяви вступники на заочну форму навчання на контракт.

Щоб прибрати можливу корупційну складову під час творчих конкурсів, МОН пропонує проводити їх до основної сесії ЗНО, а саме: з 16 березня до 15 травня. Це усуне ризик узалежнення вишами результатів творчих конкурсів від оцінок ЗНО. Водночас буде передбачена додаткова сесія творчих конкурсів з 1 до 22 липня, але лише на контрактні місця. Заклади вищої освіти також повинні будуть попередньо узгоджувати графік проведення конкурсів із МОН. Таким чином буде прибрано дублювання днів проведення конкурсу за однією і тією ж спеціальністю в різних ЗВО.

З наступного року запрацює механізм першочергового зарахування тих вступників у медичні та педагогічні виші, що захочуть працювати в селах. Йдеться про вступників на спеціальності галузей знань 01 «Освіта/Педагогіка» і 22 «Охорона здоров’я», які укладуть угоду про відпрацювання не менш як 3 роки в селі або селищі міського типу. Відповідна новація була передбачена рішенням Уряду та в перспективі дозволить покращити рівень кадрового забезпечення в освітній та медичній сферах у сільській місцевості. 

Планується також розширити практику встановлення мінімальної кількості балів для вступу на спеціальності з особливо високим рівнем суспільної відповідальності. Так, цього року вступникам потрібно було мати не менш як 150 балів із другого та третього конкурсних предметів (біології та хімії або математики), щоб взяти участь у відборі на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія». На 2019-й закладено 150 мінімальних балів із першого та другого конкурсних предметів на спеціальності галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування» та  «Міжнародні відносини», а також із другого та третього конкурсних предметів – на спеціальність «Фармація, промислова фармація».

Новацію цього року – фіксований перелік конкурсних предметів для вступу після 11 класів на бакалавра – пропонується залишити й на вступ 2019-го. Нагадуємо, що фіксованими були два конкурсні предмети, а третій вступник міг обрати з двох альтернативних варіантів. Наступного року ця схема теж діятиме, однак будуть змінені переліки предметів для певних спеціальностей. Приміром, розширено застосування сертифікатів ЗНО з математики та фізики, щоб підвищити популярність вивчення цих предметів серед школярів.

Щодо пільг важливою зміною буде їх поширення для учасників бойових дій не тільки на учасників АТО/ООС, а й на всіх вступників цієї категорії.

Для вступу в магістратуру буде збільшений перелік спеціальностей, на які треба буде складати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО. Зокрема, планується додати спеціальності «Музеєзнавство, пам'яткознавство», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», а також усі спеціальності галузей знань «Богослов’я», «Соціальні та поведінкові науки», «Управління та адміністрування», «Інформаційні технології», «Публічне управління та адміністрування».

Вперше цього року передбачається набір вступників на молодшого бакалавра, за двома сертифікатами ЗНО. Однак, щоб захистити бюджетні місця на молодшого спеціаліста, за яким останній набір у системі вищої освіти буде саме 2019 року, вступ на молодшого бакалавра наступного року буде лише на небюджетні конкурсні пропозиції.

Інша з головних новацій – для вступу на бакалавра на основі молодшого спеціаліста за спеціальністю «Економіка» та спеціальностями галузі знань «Управління та адміністрування» треба буде подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури. А для вступу на базі молодшого спеціаліста на бакалавра чи магістра медичного спрямування обов’язковим буде сертифікат про складання Ліцензійного інтегрованого іспиту Крок М.

Одночасно для громадського обговорення розміщений Порядок подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до закладів вищої освіти України у 2019 році. Надіслати пропозиції також можна до 19 вересня на пошту kernychna@mon.gov.ua

Опублікований: 05-09-2018
Читайте також:
Про організацію контролю якості та безпечності на зустрічі з фахівцем

На факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу продовжується марафон онлайн-лекторіїв із успішними випускниками та стейкхолдерами. 12 березня бакалаври 4 курсу спеціальностей «Технології харчування» та «Готельно-ресторанна справа» у рамках вивчення профільних і актуальних дисциплін «Управління якістю продукції і послуг ресторанного...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про організацію контролю якості та безпечності на зустрічі з фахівцем 16 березня 2021

Відкрита лекція для першокурсників освітньо-професійної програми «Технології харчування»

21 листопада 2022 року доцентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Людмила Мамченко прочитала відкриту лекцію «Меню – візитна картка закладу ресторанного господарства» з навчальної дисципліни «Ресторанна справа» для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» першого року навчання спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрита лекція для першокурсників освітньо-професійної програми «Технології харчування» 22 листопада 2022

Фінальний акорд магістрів кафедри біотехнології і мікробіології

17 лютого на кафедрі біотехнології і мікробіології завершилися захисти кваліфікаційних магістерських робіт здобувачів денної та заочної форм навчання освітньо-професійних програм «Промислова біотехнологія» та «Фармацевтична біотехнологія» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія». На розгляд комісії, яку очолювала к.б.н., старша наукова сп...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фінальний акорд магістрів кафедри біотехнології і мікробіології 18 лютого 2022

Подарунок до Дня Незалежності: освітньо-наукова програма «Харчові технології» акредитована НАЗЯВО!

Колектив університету отримав прекрасний подарунок до Дня Незалежності. Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти на своєму засіданні 22 серпня прийняло рішення про акредитацію освітньо-наукової програми «Харчові технології» третього (доктор філософії) рівня вищої освіти. За відповідне рішення проголосували усі 20 членів агентства, ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Подарунок до Дня Незалежності: освітньо-наукова програма «Харчові технології» акредитована НАЗЯВО! 24 серпня 2023