Н У Х Т

Міжнародний день мікроорганізмів-2025 на кафедрі біотехнології і мікробіології

25 вересня 2025

Міжнародний день мікроорганізмів-2025 на кафедрі біотехнології і мікробіології

Викладачка дисципліни «Загальна мікробіологія і вірусологія. Модуль 1.Мікроорганізми як біологічні агенти» Оксана Скроцька запропонувала здобувачам бакалаврату долучитися до відзначення Міжнародного дня мікроорганізмів.

Другокурсники спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» підготували креативні вироби, присвячені мікробному світу – від в’язаних мікробчиків до моделей клітин.

Виріб Андрія Хорошуна (група БТ-2-1) демонструє взаємодію бактерій роду Staphylococcus з багаторічною трав’янистою рослиною зозулин цвіт. Стафілококи – це кулясті мікроорганізми, які утворюють характерні скупчення, схожі на грона винограду. Серед них є як безпечні види, що входять до складу нормальної мікрофлори людини, так і небезпечні патогени, наприклад Staphylococcus aureus (золотистий стафілокок). Сік трави цієї рослини пригнічує розвиток золотистого стафілокока. Тож, модель здобувача ілюструє природний потенціал рослин у боротьбі з бактеріальними інфекціями.

Анжеліка Цвілик (група БТ-2-2) виготовила об’ємну модель прокаріотичної клітини, яка демонструє основні частини бактеріальної клітини: клітинну стінку, цитоплазму, нуклеоїд, рибосоми, а також зовнішні структури – джгутики та війки, що забезпечують рух. Модель допомагає наочно продемонструвати будову прокаріотів і краще її запам’ятати.

Анатолій Пасько (група БТ-2-2:) підготував навчальну модель рибосоми, яка показує процес синтезу білка, зокрема трансляцію. На моделі зображено велику та малу субодиниці, інформаційну РНК із триплетами та транспортну РНК з амінокислотами. Це дозволяє візуально зрозуміти, як відбувається зчитування генетичної інформації та утворення білкового ланцюга. Така модель є корисним інструментом для навчання.

Робота Дар’ї Усенко (група БТ-2-2) символізує масштабну трагедію, яка охопила всю планету. Її причиною став маленький вірус, через який захворіли й померли мільйони людей. Тому цей маленький символічний вірус закликає берегти здоров’я і пам’ятати про важливість профілактики, зокрема носіння масок у періоди епідемій грипу та застуди.

Об’ємну модель коронавірусу виготовила Марія Ненно (групаБТ-2-1). Це РНК-вмісний вірус із характерними шипами на поверхні, завдяки яким він і отримав назву «корона вірус». Саме ці шипи забезпечують прикріплення до чутливих клітин. Студентка відтворила його у спрощеному, але зрозумілому для кожного вигляді, адже саме з ним пов’язана пандемія, що змінила життя всього світу.

Даніло Сапа (група БТ-2-1) відтворив подію, яка щодня відбувається навколо нас – зустріч бактеріофага з бактерією. Бактеріофаг – вірус, що нагадує космічний апарат. На моделі зображено момент його атаки. Це початок кінця для бактерії, адже її механізм буде перепрограмовано. Така модель демонструє, що навіть у мікросвіті відбуваються справжні битви за виживання.

Також до свята долучилися першокурсники спеціальності G21 «Біотехнології та біоінженерія» освітньої програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна». У межах навчальної дисципліни «Вступ до фаху» (викладачки – Наталія Грегірчак і Тетяна Сулейко) вони взяли участь у виставці постерів, присвячених цікавим, іноді навіть революційним, фактам у галузі мікробіології та біотехнології.

Такі творчі завдання допомагають здобувачам освіти краще засвоювати навчальний матеріал і водночас розвивати креативність та вміння презентувати свої знання.

Кафедра біотехнології і мікробіології щиро вітає всіх із Міжнародним днем мікроорганізмів і дякує учасникам за активність і творчий підхід!

Опублікований: 25-09-2025
Читайте також:
Практичний підхід до теорії менеджменту

Бакалаври-першокурсники освітньої програми «Менеджмент» взяли участь у майстер-класі від сертифікованого консультанта Adizes Institute (США), міжнародного консультанта з трансформації бізнесу Бориса Шевельова. Тема майстер-класу «Чи оптимальна структура вашої компанії?» актуальна та пізнавальна для здобувачів, які розпочали опановувати обрану спеці...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практичний підхід до теорії менеджменту 19 березня 2024

Гарна звичка перемагати управлінця персоналом

З 2016 року за рішенням Віталія Кличка ТОП-100 молодим талановитим киянам присуджується премія Київського міського голови за особливі досягнення молоді у розбудові столиці України – міста-героя Києва. Цьогоріч серед кращих, обраних конкурсною комісією, була студентка 4 курсу освітньої програми «Управління персоналом та економіка праці» Тетяна Спека...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гарна звичка перемагати управлінця персоналом 27 червня 2019

Розпочинаємо новий навчальний рік завчасно!

27 серпня доцент кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Олег Галенко провів зі здобувачами освіти онлайн-засідання щодо проходження виробничої, технологічної та переддипломної практики. Здобувачі кафедри освітнього ступеню «бакалавр» четвертого курсу і освітнього ступеню «магістр» другого року навчання згідно з графіками навчального процесу м...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розпочинаємо новий навчальний рік завчасно! 28 серпня 2021

Співпраця зі стейкхолдерами розвивається і у воєнний час

Працевлаштування випускників є маркером якості закладу освіти. У реаліях сьогодення співпраця з роботодавцями у багатьох регіонах, де знаходяться відокремлені структурні підрозділи нашого університету, призупинилася. Але там, де безпекова ситуація дозволяє, колективи коледжів НУХТ продовжують розвивати співробітництво зі стейкхолдерами. Перша прив...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Співпраця зі стейкхолдерами розвивається і у воєнний час 22 квітня 2022