Н У Х Т

Міжнародний день мікроорганізмів-2025 на кафедрі біотехнології і мікробіології

25 september 2025

Міжнародний день мікроорганізмів-2025 на кафедрі біотехнології і мікробіології

Викладачка дисципліни «Загальна мікробіологія і вірусологія. Модуль 1.Мікроорганізми як біологічні агенти» Оксана Скроцька запропонувала здобувачам бакалаврату долучитися до відзначення Міжнародного дня мікроорганізмів.

Другокурсники спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» підготували креативні вироби, присвячені мікробному світу – від в’язаних мікробчиків до моделей клітин.

Виріб Андрія Хорошуна (група БТ-2-1) демонструє взаємодію бактерій роду Staphylococcus з багаторічною трав’янистою рослиною зозулин цвіт. Стафілококи – це кулясті мікроорганізми, які утворюють характерні скупчення, схожі на грона винограду. Серед них є як безпечні види, що входять до складу нормальної мікрофлори людини, так і небезпечні патогени, наприклад Staphylococcus aureus (золотистий стафілокок). Сік трави цієї рослини пригнічує розвиток золотистого стафілокока. Тож, модель здобувача ілюструє природний потенціал рослин у боротьбі з бактеріальними інфекціями.

Анжеліка Цвілик (група БТ-2-2) виготовила об’ємну модель прокаріотичної клітини, яка демонструє основні частини бактеріальної клітини: клітинну стінку, цитоплазму, нуклеоїд, рибосоми, а також зовнішні структури – джгутики та війки, що забезпечують рух. Модель допомагає наочно продемонструвати будову прокаріотів і краще її запам’ятати.

Анатолій Пасько (група БТ-2-2:) підготував навчальну модель рибосоми, яка показує процес синтезу білка, зокрема трансляцію. На моделі зображено велику та малу субодиниці, інформаційну РНК із триплетами та транспортну РНК з амінокислотами. Це дозволяє візуально зрозуміти, як відбувається зчитування генетичної інформації та утворення білкового ланцюга. Така модель є корисним інструментом для навчання.

Робота Дар’ї Усенко (група БТ-2-2) символізує масштабну трагедію, яка охопила всю планету. Її причиною став маленький вірус, через який захворіли й померли мільйони людей. Тому цей маленький символічний вірус закликає берегти здоров’я і пам’ятати про важливість профілактики, зокрема носіння масок у періоди епідемій грипу та застуди.

Об’ємну модель коронавірусу виготовила Марія Ненно (групаБТ-2-1). Це РНК-вмісний вірус із характерними шипами на поверхні, завдяки яким він і отримав назву «корона вірус». Саме ці шипи забезпечують прикріплення до чутливих клітин. Студентка відтворила його у спрощеному, але зрозумілому для кожного вигляді, адже саме з ним пов’язана пандемія, що змінила життя всього світу.

Даніло Сапа (група БТ-2-1) відтворив подію, яка щодня відбувається навколо нас – зустріч бактеріофага з бактерією. Бактеріофаг – вірус, що нагадує космічний апарат. На моделі зображено момент його атаки. Це початок кінця для бактерії, адже її механізм буде перепрограмовано. Така модель демонструє, що навіть у мікросвіті відбуваються справжні битви за виживання.

Також до свята долучилися першокурсники спеціальності G21 «Біотехнології та біоінженерія» освітньої програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна». У межах навчальної дисципліни «Вступ до фаху» (викладачки – Наталія Грегірчак і Тетяна Сулейко) вони взяли участь у виставці постерів, присвячених цікавим, іноді навіть революційним, фактам у галузі мікробіології та біотехнології.

Такі творчі завдання допомагають здобувачам освіти краще засвоювати навчальний матеріал і водночас розвивати креативність та вміння презентувати свої знання.

Кафедра біотехнології і мікробіології щиро вітає всіх із Міжнародним днем мікроорганізмів і дякує учасникам за активність і творчий підхід!

Published on: 25-09-2025
Read also:
Проректор університету з наукової роботи урочисто відкрив «INPRODMASH-2021»

14 вересня у Києві розпочали роботу 29-та Міжнародна виставка обладнання і технологій для харчової та переробної промисловості «INPRODMASH», 21-а Міжнародна виставка пакувального обладнання, матеріалів та упаковки «UPAKOVKA» і спеціалізовані експозиції: кондитерської промисловості «SWEETS UKRAINE» та хлібопекарської промисловості «BAKERY UKRAINE». ...

READ YOURSELF

Проректор університету з наукової роботи урочисто відкрив «INPRODMASH-2021» 14 september 2021

Здорове харчування – пріоритет вітчизняних хлібопекарів!

У перший день роботи міжнародної спеціалізованої виставки «AGRO2FOOD» відбулася конференція «Технології здорового харчування», організована Всеукраїнською асоціацією пекарів (ВАП) спільно з виставковою компанією «Прем’єр Експо». Модерувати її роботу була запрошена професорка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів нашого універси...

READ YOURSELF

Здорове харчування – пріоритет вітчизняних хлібопекарів! 30 october 2025

Новий гастрономічний досвід для гостей Дня відкритих дверей від кондитера ресторану готелю «Hilton Kyiv»

30 листопада у рамках Дня відкритих дверей відбувся майстер-клас для вступників «Французькі макаронс – секрети технології» від факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Ексклюзивний майстер-клас провела кондитер ресторану сучасної європейської кухні «The Park Kitchen» 5-зіркового готелю міжнародної мережі «Hilton Kyiv» і випускниця...

READ YOURSELF

Новий гастрономічний досвід для гостей Дня відкритих дверей від кондитера ресторану готелю «Hilton Kyiv» 03 december 2019

«ARTERIUM» передав новітнє лабораторне обладнання для здобувачів-біотехнологів

Компанія «ARTERIUM» передала нашому університету сучасне навчальне обладнання. Зокрема, електрофорез, який потрібний для проведення лабораторних занять студентів, що вивчають молекулярні біотехнології. Прилад для електрофорезу студенти будуть використовувати для розділення, ідентифікації, очищення та виділення різних типів нуклеїнових кислот, пепт...

READ YOURSELF

«ARTERIUM» передав новітнє лабораторне обладнання для здобувачів-біотехнологів 10 july 2023