Н У Х Т

Міжнародний день мікроорганізмів-2025 на кафедрі біотехнології і мікробіології

25 september 2025

Міжнародний день мікроорганізмів-2025 на кафедрі біотехнології і мікробіології

Викладачка дисципліни «Загальна мікробіологія і вірусологія. Модуль 1.Мікроорганізми як біологічні агенти» Оксана Скроцька запропонувала здобувачам бакалаврату долучитися до відзначення Міжнародного дня мікроорганізмів.

Другокурсники спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» підготували креативні вироби, присвячені мікробному світу – від в’язаних мікробчиків до моделей клітин.

Виріб Андрія Хорошуна (група БТ-2-1) демонструє взаємодію бактерій роду Staphylococcus з багаторічною трав’янистою рослиною зозулин цвіт. Стафілококи – це кулясті мікроорганізми, які утворюють характерні скупчення, схожі на грона винограду. Серед них є як безпечні види, що входять до складу нормальної мікрофлори людини, так і небезпечні патогени, наприклад Staphylococcus aureus (золотистий стафілокок). Сік трави цієї рослини пригнічує розвиток золотистого стафілокока. Тож, модель здобувача ілюструє природний потенціал рослин у боротьбі з бактеріальними інфекціями.

Анжеліка Цвілик (група БТ-2-2) виготовила об’ємну модель прокаріотичної клітини, яка демонструє основні частини бактеріальної клітини: клітинну стінку, цитоплазму, нуклеоїд, рибосоми, а також зовнішні структури – джгутики та війки, що забезпечують рух. Модель допомагає наочно продемонструвати будову прокаріотів і краще її запам’ятати.

Анатолій Пасько (група БТ-2-2:) підготував навчальну модель рибосоми, яка показує процес синтезу білка, зокрема трансляцію. На моделі зображено велику та малу субодиниці, інформаційну РНК із триплетами та транспортну РНК з амінокислотами. Це дозволяє візуально зрозуміти, як відбувається зчитування генетичної інформації та утворення білкового ланцюга. Така модель є корисним інструментом для навчання.

Робота Дар’ї Усенко (група БТ-2-2) символізує масштабну трагедію, яка охопила всю планету. Її причиною став маленький вірус, через який захворіли й померли мільйони людей. Тому цей маленький символічний вірус закликає берегти здоров’я і пам’ятати про важливість профілактики, зокрема носіння масок у періоди епідемій грипу та застуди.

Об’ємну модель коронавірусу виготовила Марія Ненно (групаБТ-2-1). Це РНК-вмісний вірус із характерними шипами на поверхні, завдяки яким він і отримав назву «корона вірус». Саме ці шипи забезпечують прикріплення до чутливих клітин. Студентка відтворила його у спрощеному, але зрозумілому для кожного вигляді, адже саме з ним пов’язана пандемія, що змінила життя всього світу.

Даніло Сапа (група БТ-2-1) відтворив подію, яка щодня відбувається навколо нас – зустріч бактеріофага з бактерією. Бактеріофаг – вірус, що нагадує космічний апарат. На моделі зображено момент його атаки. Це початок кінця для бактерії, адже її механізм буде перепрограмовано. Така модель демонструє, що навіть у мікросвіті відбуваються справжні битви за виживання.

Також до свята долучилися першокурсники спеціальності G21 «Біотехнології та біоінженерія» освітньої програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна». У межах навчальної дисципліни «Вступ до фаху» (викладачки – Наталія Грегірчак і Тетяна Сулейко) вони взяли участь у виставці постерів, присвячених цікавим, іноді навіть революційним, фактам у галузі мікробіології та біотехнології.

Такі творчі завдання допомагають здобувачам освіти краще засвоювати навчальний матеріал і водночас розвивати креативність та вміння презентувати свої знання.

Кафедра біотехнології і мікробіології щиро вітає всіх із Міжнародним днем мікроорганізмів і дякує учасникам за активність і творчий підхід!

Published on: 25-09-2025
Read also:
Розробка викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки поїде до США

Відповідно до договору із госпрозрахункової тематики між нашим університетом і ТОВ «Центр ресурсоефективного виробництва», співробітниками кафедри теплоенергетики та холодильної техніки виконано налаштування параметрів роботи дослідного прототипу холодильної машини з виробництва води з вологого повітря. Для створення подібних до проєктних умов зов...

READ YOURSELF

Розробка викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки поїде до США 27 october 2022

Тренди Lean-виробництва та пакування харчових продуктів – горизонти майбутнього

Гості ХІV Міжнародної науково-практичної конференції «Тренди Lean-виробництва та пакування харчових продуктів» високо оцінили її рівень, актуальність та інноваційність доповідей. Конференція охопила фахівців різних галузей – виробничників, академічну спільноту, керівників і провідних інженерів підприємств харчової, біотехнологічної, фармацевтичної...

READ YOURSELF

Тренди Lean-виробництва та пакування харчових продуктів – горизонти майбутнього 26 september 2025

На дві позиції вище – НУХТ покращив свої результати у консолідованому рейтингу вишів і у ТОП кращих ЗВО Києва

Інформаційний освітній ресурс Освіта.ua склав щорічний консолідований рейтинг закладів вищої освіти України, відповідно до якого наш університет займає 32 позицію з 241 закладу вищої освіти України, що увійшли до рейтингу, і 7-й серед 60 вишів Києва, які посіли найвищі місця в консолідованому рейтингу вищих навчальних закладів України 2020 року. У...

READ YOURSELF

На дві позиції вище – НУХТ покращив свої результати у консолідованому рейтингу вишів і у ТОП кращих ЗВО Києва 11 august 2020

Чергові перемоги здобувачів освітньої програми «Реклама та зв’язки з громадськістю»!

Нещодавно відбулося нагородження учасників V Міжнародного конкурсу реклами «DO.IT ADS», спрямованого на виявлення та підтримку талановитої молоді, популяризацію загальнолюдських цінностей, профілактику і запобігання проявам негативної поведінки, просвітництво та профорієнтацію у молодіжному середовищі, який проводиться з метою естетичного виховання...

READ YOURSELF

Чергові перемоги здобувачів освітньої програми «Реклама та зв’язки з громадськістю»! 03 july 2024