Н У Х Т

Математичне планування – запорука успішного експерименту

22 вересня 2020

Математичне планування – запорука успішного експерименту

Початок цієї осені більшість студентів, як і завжди, почали в університеті, проте через епідеміологічний стан перейшли на дистанційну форму освітнього процесу. Та магістранти другого року навчання вже пройшли той час, коли в їхньому розкладі були лекції, лабораторні або практичні заняття. Зараз вони одержують досвід, практикуючись на провідних підприємствах і у наукових лабораторіях, і виконують індивідуальні завдання, присвячені їх дипломним проєктам.

Зокрема, в Інституті продовольчих ресурсів НААН проходить практику магістрант другого року навчання Мирослав Хоньків. Ще навчаючись у бакалавраті, у відділі біотехнології цього інституту він почав займатися науковими дослідженнями, присвяченими біопрепаратам для силосування рослинної сировини. Тепер, під час практики, Мирослав продовжує проводити дослідження з оптимізації умов вирощування підібраної бактеріальної композиції, яка складається з трьох штамів молочнокислих бактерій виділених із природних умов – Lactobacillus buchneri 3806, Enterococcus faecium С-8-12 і Lactobacillus plantarum 3796.

Зі слів Мирослава, швидкий прогрес у його дослідженнях спостерігається завдяки використанню методів математичного планування експерименту та статистичного аналізу одержуваних моделей росту бактерій за експериментальними значеннями випробуваних параметрів. Досвід використання методів планування експериментів досить широко застосовується на промислових підприємствах для встановлення необхідних технологічних режимів культивування біологічних агентів, складу поживних середовищ, проєктуванні біотехнологічних виробництв та для багатьох інших цілей. Це є необхідним у розрізі того, що потреби біологічних агентів в оптимальних умовах дуже важко забезпечити без використання математичних підходів і статистичного аналізу.

Окрім того, завдяки консультативній підтримці завідувачки відділу біотехнології ІПР НААН, д.т.н. Світлани Даниленко була доведена ефективність комбінованого складу створеного препарату в ході лабораторного силосування кукурудзи і підготовлені матеріали для апробації одержаних результатів.

Одержані результати в подальшому будуть використані при написанні магістерської роботи, отже, проходження практики – надзвичайно важлива складова навчального процесу для магістрантів.

Опублікований: 22-09-2020
Читайте також:
Шлях до успіху вкаже економічний навігатор

3 жовтня 2024 року Навчально-науковий інститут економіки і управління (ННІ ЕіУ) НУХТ гостинно прийняв майбутніх вступників на масштабному профорієнтаційному заході «Економічний навігатор: Твій шлях до успіху!». День гостинності інституту був присвячений популяризації економічних спеціальностей та ознайомленню зі структурою і можливостями навчання в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Шлях до успіху вкаже економічний навігатор 04 жовтня 2024

Знайомство майбутніх експертів з Оlkom

Академічна група ХЕ-3-12 разом із наставницею, професоркою, академіком УАН Оксаною Шульгою та доценткою кафедри експертизи харчових продуктів Анастасією Чорною відвідали провідне харчове підприємство України – ПрАТ «Київський маргариновий завод» Оlkom. Студенти на практиці побачили технологію виготовлення рафінованої олії, зміну органолептичних по...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Знайомство майбутніх експертів з Оlkom 08 травня 2024

Студенти на один день: «Чарівна пліснява»

«Як обрати майбутню спеціальність?» – питання, на яке дуже важко відповісти не лише школярам, але й навіть їх батькам. Інколи буває дуже важко зрозуміти, що насправді представляє майбутня спеціальність і де в майбутньому буде працювати випускник закладу вищої освіти. Телебачення та Internet дають величезну кількість різнопланової інформації, яку ва...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти на один день: «Чарівна пліснява» 04 листопада 2019

Вплив COVID-19 на туризм і сферу гостинності обговорили із відомими світовими фахівцями наші викладачі й студенти

5 травня 2020 року викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу разом із студентами слухали відомих представників сфери гостинності Європи та світу. Вебінар під назвою «SME’s in the HTL-Sector facing the COVID-19 Crisis» був присвячений розгляду питань подолання сектором «Гостинність, туризм та дозвілля» екзистенційної загрози COVID-19. С...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вплив COVID-19 на туризм і сферу гостинності обговорили із відомими світовими фахівцями наші викладачі й студенти 07 травня 2020