Н У Х Т

Математичне планування – запорука успішного експерименту

22 вересня 2020

Математичне планування – запорука успішного експерименту

Початок цієї осені більшість студентів, як і завжди, почали в університеті, проте через епідеміологічний стан перейшли на дистанційну форму освітнього процесу. Та магістранти другого року навчання вже пройшли той час, коли в їхньому розкладі були лекції, лабораторні або практичні заняття. Зараз вони одержують досвід, практикуючись на провідних підприємствах і у наукових лабораторіях, і виконують індивідуальні завдання, присвячені їх дипломним проєктам.

Зокрема, в Інституті продовольчих ресурсів НААН проходить практику магістрант другого року навчання Мирослав Хоньків. Ще навчаючись у бакалавраті, у відділі біотехнології цього інституту він почав займатися науковими дослідженнями, присвяченими біопрепаратам для силосування рослинної сировини. Тепер, під час практики, Мирослав продовжує проводити дослідження з оптимізації умов вирощування підібраної бактеріальної композиції, яка складається з трьох штамів молочнокислих бактерій виділених із природних умов – Lactobacillus buchneri 3806, Enterococcus faecium С-8-12 і Lactobacillus plantarum 3796.

Зі слів Мирослава, швидкий прогрес у його дослідженнях спостерігається завдяки використанню методів математичного планування експерименту та статистичного аналізу одержуваних моделей росту бактерій за експериментальними значеннями випробуваних параметрів. Досвід використання методів планування експериментів досить широко застосовується на промислових підприємствах для встановлення необхідних технологічних режимів культивування біологічних агентів, складу поживних середовищ, проєктуванні біотехнологічних виробництв та для багатьох інших цілей. Це є необхідним у розрізі того, що потреби біологічних агентів в оптимальних умовах дуже важко забезпечити без використання математичних підходів і статистичного аналізу.

Окрім того, завдяки консультативній підтримці завідувачки відділу біотехнології ІПР НААН, д.т.н. Світлани Даниленко була доведена ефективність комбінованого складу створеного препарату в ході лабораторного силосування кукурудзи і підготовлені матеріали для апробації одержаних результатів.

Одержані результати в подальшому будуть використані при написанні магістерської роботи, отже, проходження практики – надзвичайно важлива складова навчального процесу для магістрантів.

Опублікований: 22-09-2020
Читайте також:
На старті – здобувачі освітнього ступеня «Бакалавр» кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів

У нинішні непрості для держави часи одним із пріоритетів є випуск здобувачів, що закінчують чотирирічне навчання. 13лютого в оnline-форматі на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів стартували захисти кваліфікаційних робіт освітнього ступеня «Бакалавр» за спеціальністю 181 «Харчові технології», освітньо-професійною програмою «Харчові технолог...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На старті – здобувачі освітнього ступеня «Бакалавр» кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів 14 лютого 2023

Успішно захистила дисертаційну роботу аспірант кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

Відбувся захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Ольгою Дулькою, яка представила на розгляд спеціалізованої вченої ради Д 26.058.04 зі спеціальності 05.18.05 – «Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння» дисертаційну роботу «Удосконалення технології хлібного квасу з використанням підготовленої вод...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Успішно захистила дисертаційну роботу аспірант кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства 05 грудня 2019

Свої педагогічні надбання продемонструвала викладачка кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації

Старша викладачка кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації Олена Гаркуша провела планове відкрите практичне заняття з дисципліни «Іноземна мова (за професійним спрямуванням)» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр», освітньо-професійної програми «Менеджмент персоналу» (група МП-1-8). Тема заняття – «Ukraine. The Economy of Ukr...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Свої педагогічні надбання продемонструвала викладачка кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації 20 жовтня 2023

Ректор відзначив наукову молодь

7-11 квітня в нашому університеті вирував традиційний науковий фестиваль – Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті». У 2025 році вона зібрала цвіт молодих наукових талантів із усіх куточків України та світу вже у 91-й раз. Жодні виклики сьог...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ректор відзначив наукову молодь 18 квітня 2025