Н У Х Т

Майстер-класи на кафедрі технології цукру і підготовки води

09 жовтня 2019

Майстер-класи на кафедрі технології цукру і підготовки води

На кафедрі технології цукру і підготовки води відбулися майстер-класи для майбутніх вступників і їх батьків із опріснення морської води, як альтернативне джерело отримання питної води і з виготовлення желейних виробів із використанням рослинного  полісахариду пектину.

Опріснення – процес видалення солі із морської води. Внаслідок опріснення вода стає безпечною для вживання людиною. Можливість пити океанічну воду може радикально вирішити проблеми нестачі та доступу до водних ресурсів у країнах, що розвиваються.

Відвідувачі заходу побачили на власні очі, як відбувається опріснення морської води за допомогою зворотного осмосу. Зворотний осмос – це технологія очищення води, яка використовує напівпроникну мембрану для видалення іонів, молекул і шкідливих частинок, розмір яких більше молекули води. Зворотний осмос може видалити багато видів розчинених і зважених частинок із води, включаючи бактерії, і використовується як у промислових процесах, так і у виробництві питної води. Ця технологія здійснюється при використанні зворотно-осмотичної мембрани. Вода проходить через мембрану, пори якої пропускають воду, але не пропускають розчинені в ній домішки.

Учасники майстер-класу з виготовлення желейних виробів із використанням рослинного полісахариду пектину отримали цікаву інформацію про пектин та рецептурні компоненти для приготування мармеладу, желейних десертів; навчилися готувати у домашніх умовах мармелад, фруктові желе, змогли продегустувати желейні вироби.

Великий інтерес був проявлений до властивостей пектину як харчової добавки, що широко застосовується в харчовій промисловості як драглеутворювач при виготовленні мармеладу, зефіру, пастили, конфітюрів, желе та інших плодоовочевих консервів, як стабілізатор при виготовленні безалкогольних напоїв, соків із м'якоттю, кисломолочних продуктів, морозива, як емульгатор для виготовлення майонезу та різних соусів.

Надзвичайно зацікавив пектин своїми корисними властивостями, зокрема, здатністю виводити з організму людини отрути і шкідливі речовини: пестициди, іони важких металів, радіоактивні елементи, знижувати рівень холестерину; стабілізувати обмін речовин, зберігати бактеріальний баланс у кишечнику, що зумовлює широке застосування полісахариду у виробництві дієтичного та лікувально-профілактичного харчування для дітей і дорослих. 

Опублікований: 09-10-2019
Читайте також:
Ефектний фініш магістрів-заочників освітньо-професійної програми «Технології в ресторанному господарстві»

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції завершилися захисти кваліфікаційних дипломних робіт і проєктів здобувачів освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 181 «Харчові технології» за освітньо-професійною програмою «Технології в ресторанному господарстві» заочної форми навчання. Екзаменаційну комісію очолив доктор медичних наук,...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ефектний фініш магістрів-заочників освітньо-професійної програми «Технології в ресторанному господарстві» 25 лютого 2020

Пропозиції молодих учених щодо сучасного менеджменту підприємств

18 листопада 2021 р. на кафедрі економіки праці та менеджменту відбулася ХІІ Міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих учених «Внесок молодих вчених у розбудову сучасного менеджменту підприємств». У конференції взяли участь понад 100 здобувачів вищої освіти з різних закладів вищої освіти. Відкрила наукове зібрання ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Пропозиції молодих учених щодо сучасного менеджменту підприємств 22 листопада 2021

Гуртківці планують наступний науковий рік

На останньому у 2024 році засіданні наукового студентського гуртка «Адаптроніка та інноваційна пневмоавтоматика» під керівництвом професорки Людмили Кривопляс-Володіної жваво обговорювали актуальні напрями досліджень. Студенти обмінялися ідеями щодо розроблення нових пневматичних систем, адаптивних механізмів та їх застосування в різних галузях пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гуртківці планують наступний науковий рік 30 грудня 2024

Магістри-заочники спеціальності «Туризм» успішно захистили свої кваліфікаційні роботи

На кафедрі туристичного та готельного бізнесу відбувся захист кваліфікаційних робіт магістрів заочної форми навчання зі спеціальності 242 «Туризм». Екзаменаційну комісію очолив д.г.н,  професор,  заслужений працівник освіти України, академік Академії наук вищої освіти України Петро Масляк. До складу комісії також увійшли: завідувач кафедри туристи...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістри-заочники спеціальності «Туризм» успішно захистили свої кваліфікаційні роботи 19 лютого 2019