Н У Х Т

Майстер-класи на кафедрі технології цукру і підготовки води

09 жовтня 2019

Майстер-класи на кафедрі технології цукру і підготовки води

На кафедрі технології цукру і підготовки води відбулися майстер-класи для майбутніх вступників і їх батьків із опріснення морської води, як альтернативне джерело отримання питної води і з виготовлення желейних виробів із використанням рослинного  полісахариду пектину.

Опріснення – процес видалення солі із морської води. Внаслідок опріснення вода стає безпечною для вживання людиною. Можливість пити океанічну воду може радикально вирішити проблеми нестачі та доступу до водних ресурсів у країнах, що розвиваються.

Відвідувачі заходу побачили на власні очі, як відбувається опріснення морської води за допомогою зворотного осмосу. Зворотний осмос – це технологія очищення води, яка використовує напівпроникну мембрану для видалення іонів, молекул і шкідливих частинок, розмір яких більше молекули води. Зворотний осмос може видалити багато видів розчинених і зважених частинок із води, включаючи бактерії, і використовується як у промислових процесах, так і у виробництві питної води. Ця технологія здійснюється при використанні зворотно-осмотичної мембрани. Вода проходить через мембрану, пори якої пропускають воду, але не пропускають розчинені в ній домішки.

Учасники майстер-класу з виготовлення желейних виробів із використанням рослинного полісахариду пектину отримали цікаву інформацію про пектин та рецептурні компоненти для приготування мармеладу, желейних десертів; навчилися готувати у домашніх умовах мармелад, фруктові желе, змогли продегустувати желейні вироби.

Великий інтерес був проявлений до властивостей пектину як харчової добавки, що широко застосовується в харчовій промисловості як драглеутворювач при виготовленні мармеладу, зефіру, пастили, конфітюрів, желе та інших плодоовочевих консервів, як стабілізатор при виготовленні безалкогольних напоїв, соків із м'якоттю, кисломолочних продуктів, морозива, як емульгатор для виготовлення майонезу та різних соусів.

Надзвичайно зацікавив пектин своїми корисними властивостями, зокрема, здатністю виводити з організму людини отрути і шкідливі речовини: пестициди, іони важких металів, радіоактивні елементи, знижувати рівень холестерину; стабілізувати обмін речовин, зберігати бактеріальний баланс у кишечнику, що зумовлює широке застосування полісахариду у виробництві дієтичного та лікувально-профілактичного харчування для дітей і дорослих. 

Опублікований: 09-10-2019
Читайте також:
Четвертокурсники спеціальності «Оздоровчі продукти» готуються до складання ЗНО з англійської мови

Націлені на успішне складання ЗНО до магістратури, студенти 4 курсу спеціальності «Оздоровчі продукти» з великим бажанням відвідують факультатив із англійської мови, який приводиться на кафедрі іноземних мов професійного спрямування Галиною Лук’янець. Вони повторюють граматичний і лексичний матеріал, відточують вміння читання та письма. Окрім робот...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Четвертокурсники спеціальності «Оздоровчі продукти» готуються до складання ЗНО з англійської мови 14 травня 2019

Тиждень заходів фахових комісій технологів

12 листопада 2018 року в Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ розпочався тиждень фахових комісій зі спеціальностей «Зберігання, консервування та переробка молока», «Зберігання, консервування та переробка м’яса». Початком стало проведення одразу кількох заходів, серед яких фотовиставка «Студент очима викладача» та «Виставка студентських роб...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тиждень заходів фахових комісій технологів 16 листопада 2018

Удосконалення технології морозива із замінниками цукру у полі зору молодого науковця кафедри технології молока і молочних продуктів

На кафедрі технології молока і молочних продуктів відбувся міжкафедральний науковий семінар, на якому асистент Оксана Басс представила дисертаційну роботу «Удосконалення технології морозива із замінниками цукру» (науковий керівник – професор Галина Поліщук). Автором науково обґрунтовані технологічні рішення щодо удосконалення технології морозива: ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Удосконалення технології морозива із замінниками цукру у полі зору молодого науковця кафедри технології молока і молочних продуктів 19 грудня 2018

Більше про створення та розвиток університету дізналися першокурсники-екологи

22 жовтня студенти-екологи групи ЕК-1-5 разом із наставником академічної групи, доцентом кафедри екологічного контролю та охорони праці Оксаною Салавор побували в Музеї НУХТ. Експонати експозиції Музею історії та розвитку університету збирали всі викладачі та співробітники НУХТ. Історія університету – це яскраве відображення економічного розвитку ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Більше про створення та розвиток університету дізналися першокурсники-екологи 23 жовтня 2019