Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга та відповідальна за зв’язки з профільними коледжами і технікумами, доцентка Анастасія Чорна познайомили учнів Ліцею №142 м. Києва з нашим університетом і провели для них майстер-клас із визначення якості та можливої фальсифікації харчових продуктів і якості проведення технологічних процесів виготовлення карамелі.
Ліцей №142 м. Києва спеціалізується на поглибленому вивченні точних наук – математики, фізики та хімії, що цілком узгоджується з напрямками підготовки нашого університету. Учнів супроводжували їх класна керівниця Вікторія Ломако та учителька біології Олена Дерипапа.
Зустріч із ліцеїстами розпочали в Музеї НУХТ, де вони дізналися про історію створення та етапи розвитку університету. Учням цікаво було дізнатися, що першим президентським стипендіатом НУХТ був саме випускник Ліцею №142.
Майстер-клас на кафедрі розпочали з дегустації борошняних кондитерських виробів і чаю, а далі гості власноруч визначили масову частку вологи в меді, з’ясували, чи наявні лужнореагуючі домішки в борошні, за допомогою мікроскопа навчилися відрізняти кукурудзяний крохмаль від картопляного.
Анастасія Чорна допомогла десятикласникам визначити пористість булочного виробу, адже хліб – харчовий продукт щоденного вжитку. Також ліцеїсти на власні очі побачили, яким чином суміш із цукру, патоки і води перетворюється на льодяникову карамель. За органолептичним оцінюванням, вони поставили відмінну оцінку виготовленій карамелі.
Очний формат зустрічі дозволив поспілкуватися з учнями щодо їх аргументації при обранні професії, з’ясувалося, що донині суттєву роль відіграє думка батьків, рівень оплати майбутньої роботи тощо.
Кафедра експертизи висловлює вдячність за організацію заходу заступниці директора з науково-методичної роботи Ліцею №142 м. Києва Вікторії Підгерській. Викладачі сподіваються, що такі заходити стануть регулярними і очікують у гості учнів й інших класів.
Маємо надію, що таке близьке знайомство з нашим закладом освіти спонукає майбутніх вступників зробити вибір на користь НУХТ!