Н У Х Т

Майбутні екологи вчаться досліджувати якість води та гранулометричний склад осадів

08 листопада 2024

Майбутні екологи вчаться досліджувати якість води та гранулометричний склад осадів

Проблемна науково-дослідна лабораторія університету має унікальне сучасне обладнання, яким можуть користуватися як знані науковці, так і молоді дослідники та здобувачі освіти. Також у здобувачів освіти НУХТ є можливість користуватися потужностями Центру колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування».

Протягом цього тижня завідувач лабораторії Андрій Маринін провів майстер-класи з дослідження якості води та гранулометричного складу осадів для здобувачів першого та четвертого курсу бакалаврату освітньої програми «Екологія та екоменеджмент» та магістрантів-екологів освітньої програми «Екологія, екоменеджмент та екоаудит».

Здобувачі-екологи мали можливість попрацювати з лазерним дифракційним аналізатором Mastersizer 3000, який забезпечує високу точність визначення розмірів частинок. Крім аналітичної платформи Mastersizer 3000, комплект включає обладнання для підготовки зразків, ємності та дозатори для подання необхідного об'єму дисперсанта, зонд для попереднього ультразвукового оброблення (диспергування проб) харчових продуктів (какао, молока, цукру тощо). Майбутні екологи дослідили гранулометричний склад осадів, бо для підбору ефективних природоохоронних технологій та екологічної модернізації існуючого природоохоронного обладнання ця аналітична платформа є незамінним інструментом. Особливо вразила здобувачів можливість миттєвого оброблення результатів вимірювань та їх графічного представлення.

Дослідження якості води проводили за допомогою мультипараметричного фотометру 7500 Palintest. Цей прилад призначений для контролю якості як питної, так і технічної води. Фотометр 7500 – компактний і надійний, є ідеальним інструментом для фахівців водного господарства. За його допомогою можна визначати вміст у воді хлоридів, нітратів, сульфатів, фосфатів, розчиненого кисню тощо. Також фотометр 7500 Palintest забезпечує можливість швидкого визначення колірності, лужності та жорсткості води. Визначення цих параметрів надзвичайно важливе для досліджень екологічного спрямування.

Не залишилась поза увагою здобувачів-екологів і лабораторна установка для підготовки та очищення води. Вона компактна, передбачає широку варіативність використовуваних реагентів для оброблення води, легко транспортується та може бути використана в умовах будь-якого виробництва.

Майбутні фахівці-екологи вкотре переконалися, що науково-дослідна база університету потужна та сучасна, а Проблемна науково-дослідна лабораторія – осередок наукових досліджень НУХТ.

Викладачі кафедри екології та екоменеджменту вдячні завідувачу Проблемної науково-дослідної лабораторії, к.т.н., старшому науковому співробітнику Андрію Мариніну за активну співпрацю з кафедрою та надану здобувачам освіти можливість долучитися до досліджень із використанням сучасного високотехнологічного обладнання.

Опублікований: 08-11-2024
Читайте також:
Майстер-клас із визначення фальсифікації меду від наших викладачів старшокурсникам Васильківського професійного ліцею

22 квітня 2019 р. викладачі кафедри експертизи харчових продуктів Оксана Шульга і Анастасія Чорна відвідали КНС КОР «Васильківський професійний ліцей» з метою презентації спеціальностей «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» і «Якість, стандартизація та сертифікація». Викладачів привітно зустріла заступник директора з навчально-ви...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майстер-клас із визначення фальсифікації меду від наших викладачів старшокурсникам Васильківського професійного ліцею 23 квітня 2019

Здобувачі освітньої програми «Технології харчування» знайомляться з роботою вітчизняних броварень

Першокурсники освітньої програми «Технології харчування» разом зі своєю кураторкою, доценткою Зоряною Романовою побували на броварні 2085, що знаходиться на арт-заводі «Платформа» в Києві, де в розпал карантину відкрили виробництво пива. Пивоварня отримала назву 2085, що символізує пиво з майбутнього й натякає на футуристичний погляд команди на св...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі освітньої програми «Технології харчування» знайомляться з роботою вітчизняних броварень 27 травня 2024

До актуальних подій галузі долучаються наші викладачі

Викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу долучилися до онлайн-церемонії підписання Меморандуму про співпрацю в сфері туризму між Асоціацією індустрії гостинності України і Національною асоціацією в’їзного та внутрішнього туризму Молдови (ANTRIM). Підписантом Меморандуму про співпрацю у туризмі з боку Республіки Молдови стала виконавча ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До актуальних подій галузі долучаються наші викладачі 25 січня 2021

Нове покоління харчових продуктів презентує наукова молодь в рамках 88-ї конференції НУХТ

Триває робота постерних сесій 88-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті». Цього року учасниками постерної сесії «Технології функціональних інгредієнтів та нових харчових продуктів» стали молоді учені, аспіранти та здобувачі спеціальнос...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нове покоління харчових продуктів презентує наукова молодь в рамках 88-ї конференції НУХТ 26 квітня 2022