Н У Х Т

Майбутні екологи вчаться досліджувати якість води та гранулометричний склад осадів

08 листопада 2024

Майбутні екологи вчаться досліджувати якість води та гранулометричний склад осадів

Проблемна науково-дослідна лабораторія університету має унікальне сучасне обладнання, яким можуть користуватися як знані науковці, так і молоді дослідники та здобувачі освіти. Також у здобувачів освіти НУХТ є можливість користуватися потужностями Центру колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування».

Протягом цього тижня завідувач лабораторії Андрій Маринін провів майстер-класи з дослідження якості води та гранулометричного складу осадів для здобувачів першого та четвертого курсу бакалаврату освітньої програми «Екологія та екоменеджмент» та магістрантів-екологів освітньої програми «Екологія, екоменеджмент та екоаудит».

Здобувачі-екологи мали можливість попрацювати з лазерним дифракційним аналізатором Mastersizer 3000, який забезпечує високу точність визначення розмірів частинок. Крім аналітичної платформи Mastersizer 3000, комплект включає обладнання для підготовки зразків, ємності та дозатори для подання необхідного об'єму дисперсанта, зонд для попереднього ультразвукового оброблення (диспергування проб) харчових продуктів (какао, молока, цукру тощо). Майбутні екологи дослідили гранулометричний склад осадів, бо для підбору ефективних природоохоронних технологій та екологічної модернізації існуючого природоохоронного обладнання ця аналітична платформа є незамінним інструментом. Особливо вразила здобувачів можливість миттєвого оброблення результатів вимірювань та їх графічного представлення.

Дослідження якості води проводили за допомогою мультипараметричного фотометру 7500 Palintest. Цей прилад призначений для контролю якості як питної, так і технічної води. Фотометр 7500 – компактний і надійний, є ідеальним інструментом для фахівців водного господарства. За його допомогою можна визначати вміст у воді хлоридів, нітратів, сульфатів, фосфатів, розчиненого кисню тощо. Також фотометр 7500 Palintest забезпечує можливість швидкого визначення колірності, лужності та жорсткості води. Визначення цих параметрів надзвичайно важливе для досліджень екологічного спрямування.

Не залишилась поза увагою здобувачів-екологів і лабораторна установка для підготовки та очищення води. Вона компактна, передбачає широку варіативність використовуваних реагентів для оброблення води, легко транспортується та може бути використана в умовах будь-якого виробництва.

Майбутні фахівці-екологи вкотре переконалися, що науково-дослідна база університету потужна та сучасна, а Проблемна науково-дослідна лабораторія – осередок наукових досліджень НУХТ.

Викладачі кафедри екології та екоменеджменту вдячні завідувачу Проблемної науково-дослідної лабораторії, к.т.н., старшому науковому співробітнику Андрію Мариніну за активну співпрацю з кафедрою та надану здобувачам освіти можливість долучитися до досліджень із використанням сучасного високотехнологічного обладнання.

Опублікований: 08-11-2024
Читайте також:
Підвищують кваліфікацію в сфері HoReCa викладачі кафедри готельно-ресторанної справи

Контроль за безпекою харчування для підприємств ресторанного господарства з 20 вересня 2019 року здійснюється за новими правилами. Зокрема, найважливішим нововведенням для операторів, які надають послуги харчування, стало впровадження системи НАССР. Така вимога передбачена законом України «Про основні засади та вимоги до безпеки і якості харчових п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підвищують кваліфікацію в сфері HoReCa викладачі кафедри готельно-ресторанної справи 16 листопада 2020

Новітні розробки у технологіях аюрведичних харчових продуктів

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції 18 лютого за участю трьох випускових кафедр – технології хлібопекарських і кондитерських виробів, технології молока і молочних продуктів, технології м’яса і м’ясних продуктів відбувся міжкафедральний захист кваліфікаційних робіт зі спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійних...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Новітні розробки у технологіях аюрведичних харчових продуктів 19 лютого 2021

Обмін досвідом з розвитку та підтримки обдарованості особистості

З 23 по 26 травня 2024 р. відбувся науково-практичний онлайн-семінар «Обдарованість: методи діагностики та шляхи розвитку», організований Національною академією педагогічних наук України та Інститутом обдарованої дитини НАПН України. Викладачки кафедри економіки праці та менеджменту, які задіяні при викладанні обов’язкових дисциплін освітньої-проф...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Обмін досвідом з розвитку та підтримки обдарованості особистості 30 травня 2024

Інноваційні технології на майстер-класі для майбутніх професіоналів м’ясопереробної галузі

Одним із важливих технологічних процесів у виробництві ковбасних виробів є якісне проведення процесів теплового оброблення. На кафедрі технології м’яса і м’ясних продуктів 7 листопада 2024 року в рамках викладання для здобувачів-бакалаврів освітньої програми «Харчові технології та інженерія» комплексної дисципліни «Харчові технології. Модуль 3. Те...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інноваційні технології на майстер-класі для майбутніх професіоналів м’ясопереробної галузі 11 листопада 2024