Н У Х Т

Майбутні екологи вчаться досліджувати якість води та гранулометричний склад осадів

08 листопада 2024

Майбутні екологи вчаться досліджувати якість води та гранулометричний склад осадів

Проблемна науково-дослідна лабораторія університету має унікальне сучасне обладнання, яким можуть користуватися як знані науковці, так і молоді дослідники та здобувачі освіти. Також у здобувачів освіти НУХТ є можливість користуватися потужностями Центру колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування».

Протягом цього тижня завідувач лабораторії Андрій Маринін провів майстер-класи з дослідження якості води та гранулометричного складу осадів для здобувачів першого та четвертого курсу бакалаврату освітньої програми «Екологія та екоменеджмент» та магістрантів-екологів освітньої програми «Екологія, екоменеджмент та екоаудит».

Здобувачі-екологи мали можливість попрацювати з лазерним дифракційним аналізатором Mastersizer 3000, який забезпечує високу точність визначення розмірів частинок. Крім аналітичної платформи Mastersizer 3000, комплект включає обладнання для підготовки зразків, ємності та дозатори для подання необхідного об'єму дисперсанта, зонд для попереднього ультразвукового оброблення (диспергування проб) харчових продуктів (какао, молока, цукру тощо). Майбутні екологи дослідили гранулометричний склад осадів, бо для підбору ефективних природоохоронних технологій та екологічної модернізації існуючого природоохоронного обладнання ця аналітична платформа є незамінним інструментом. Особливо вразила здобувачів можливість миттєвого оброблення результатів вимірювань та їх графічного представлення.

Дослідження якості води проводили за допомогою мультипараметричного фотометру 7500 Palintest. Цей прилад призначений для контролю якості як питної, так і технічної води. Фотометр 7500 – компактний і надійний, є ідеальним інструментом для фахівців водного господарства. За його допомогою можна визначати вміст у воді хлоридів, нітратів, сульфатів, фосфатів, розчиненого кисню тощо. Також фотометр 7500 Palintest забезпечує можливість швидкого визначення колірності, лужності та жорсткості води. Визначення цих параметрів надзвичайно важливе для досліджень екологічного спрямування.

Не залишилась поза увагою здобувачів-екологів і лабораторна установка для підготовки та очищення води. Вона компактна, передбачає широку варіативність використовуваних реагентів для оброблення води, легко транспортується та може бути використана в умовах будь-якого виробництва.

Майбутні фахівці-екологи вкотре переконалися, що науково-дослідна база університету потужна та сучасна, а Проблемна науково-дослідна лабораторія – осередок наукових досліджень НУХТ.

Викладачі кафедри екології та екоменеджменту вдячні завідувачу Проблемної науково-дослідної лабораторії, к.т.н., старшому науковому співробітнику Андрію Мариніну за активну співпрацю з кафедрою та надану здобувачам освіти можливість долучитися до досліджень із використанням сучасного високотехнологічного обладнання.

Опублікований: 08-11-2024
Читайте також:
На межі біотехнології і фармації: актуальні питання розроблення новітніх лікарських засобів

Біотехнологія по праву вважається інноваційною галуззю, що стрімко розвивається і займає провідне місце у розробленні технологій одержання нових багатофункціональних продуктів мікробного синтезу, левова частка з яких використовується у промисловій фармації у якості активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) для виробництва лікарських засобів. Так, ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На межі біотехнології і фармації: актуальні питання розроблення новітніх лікарських засобів 24 березня 2021

Інноваційні харчові інгредієнти апробують магістранти кафедри технології молока і молочних продуктів

У рамках виконання лабораторної роботи з навчальної дисципліни «Інноваційні харчові інгредієнти у технологіях молочних і молоковмісних продуктів» (викладачки – доцентки кафедри технології молока і молочних продуктів Оксана Кочубей-Литвиненко та Уляна Кузьмик) здобувачі групи МО-1-2М дослідили властивості різних видів стабілізаторів у технології мол...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інноваційні харчові інгредієнти апробують магістранти кафедри технології молока і молочних продуктів 12 квітня 2021

Сумна звістка прийшла сьогодні…

Адміністрація, викладачі, співробітники та студенти Національного університету харчових технологій глибоко сумують і висловлюють щирі співчуття родичам, близьким і колегам з приводу передчасної смерті голови правління ПАТ «Київхліб», президента Всеукраїнської асоціації пекарів, члена Ради директорів міста Києва Череди Володимира Вікторовича. Волод...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сумна звістка прийшла сьогодні… 23 травня 2020

Веселий «Екватор» третьокурсників

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбувся черговий «Екватор». Свято «Екватор», яке щорічно організовується для третьокурсників кафедри, є знаковою подією, яка символізує середину їхнього навчального шляху. Це не лише час для підбиття проміжних підсумків, але й можливість зібратися всією студентською спільнотою, поділитися д...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Веселий «Екватор» третьокурсників 21 квітня 2025