Н У Х Т

Магістранти досліджують…

10 листопада 2025

Магістранти досліджують…

Магістранти спеціальності G21 «Біотехнології та біоінженерія» під керівництвом професорки Людмили Буценко провели лабораторну роботу з дисципліни «Біоінженерія еукаріотичних клітин», присвячену спостереженню явища плазмолізу у клітинах рослин за дії різних солей.

Для досліду використовували клітини епідермісу синьої цибулі, природне забарвлення якої дозволяє спостерігати зміни без додаткового фарбування. Здобувачі освіти досліджували, як змінюється стан протопластів за дії розчинів хлориду калію, хлориду натрію та сульфату амонію у різних концентраціях.

Під час плазмолізу – процесу, коли клітинна мембрана відходить від клітинної стінки через вихід води з вакуолі, – можна спостерігати як зменшується об’єм протопласту, а пігменти синьої цибулі концентруються у центральній частині клітини, утворюючи інтенсивне забарвлення. Це дозволяє чітко фіксувати відмінності між ступенями плазмолізу за дії різних солей і їх концентрацій.

Такі експерименти допомагають магістрантам глибше зрозуміти механізми осмотичних явищ у клітинах еукаріот та їх значення для біотехнологічних процесів, зокрема у сфері клітинної інженерії.

Опублікований: 10-11-2025
Читайте також:
Київські гімназисти побували на лабораторній з фізики першокурсників факультету автоматизації і комп’ютерних систем

У рамках проведення Днів гостинності в університеті до студентів першого курсу спеціальності «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології» на лабораторну роботу з фізики завітали десятикласники київської гімназії. Тема лабораторної роботи –«Електромагнітні коливання та хвилі» важлива для студентів даної спеціальності, оскільки як майбутні ф...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Київські гімназисти побували на лабораторній з фізики першокурсників факультету автоматизації і комп’ютерних систем 30 березня 2019

Інноваційні ідеї магістрантів-заочників спеціальності «Готельно-ресторанна справа» вражають креативністю

З 19 лютого 2019 р. на кафедрі готельно-ресторанної справи розпочалися захисти дипломних магістерських проектів студентів заочної форми навчання спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», освітньої програми «Готельна і ресторанна справа». Екзаменаційна комісія у складі доцентів кафедри Тетяни Сильчук, В’ячеслава Губені і Олександра Люльки, оч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інноваційні ідеї магістрантів-заочників спеціальності «Готельно-ресторанна справа» вражають креативністю 20 лютого 2019

Цінності екотуризму і тренд збереження туристичної унікальності України обговорювали наші викладачі і здобувачі освіти

9 грудня 2020 р. екологічно свідомі здобувачі та викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу долучилися до обговорення цінностей екотуризму і тренду збереження туристичної унікальності нашої країни на форумі «Екотуризм в Україні та ЄС – тренд наступного десятиліття». Захід організований Центром інформаційної підтримки бізнесу у м. Хмельни...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цінності екотуризму і тренд збереження туристичної унікальності України обговорювали наші викладачі і здобувачі освіти 10 грудня 2020

Сучасні шляхи підвищення мотивації студенів шукають викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування

Викладач кафедри іноземних мов професійного спрямування Надія Шерстюк опановувала найновіші методи у викладанні англійської мови на семінарі Oxford Day, організованому представництвом Oxford University Press в Україні. Семінар став однією з провідних подій для освітян в Україні, яка об'єднала провідних діячів у галузі освіти для вирішення найбільш...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сучасні шляхи підвищення мотивації студенів шукають викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування 27 листопада 2018