Н У Х Т

Магістранти-біотехнологи опановують сучасні інструментальні методи досліджень у Проблемній науково-дослідній лабораторії

04 червня 2024

Магістранти-біотехнологи опановують сучасні інструментальні методи досліджень у Проблемній науково-дослідній лабораторії

Опанування сучасних інструментальних методик є надзвичайно важливим для майбутніх біотехнологів. Ці навички забезпечують проведення високоточних досліджень, що є ключовим для розроблення, впровадження та контролю інноваційних біотехнологічних процесів і продуктів. Володіння сучасними технологіями забезпечує майбутнім фахівцям конкурентоспроможність на ринку праці та підвищення ефективності впровадження нових інженерних рішень у промисловій і фармацевтичній біотехнології. Крім того, глибокі знання інструментальних методик підвищують якість наукових досліджень і в цілому відкривають нові горизонти для розвитку магістерської освітньо-професійної програми.

Магістранти-біотехнологи освітньо-професійної програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія» мали гарну нагоду закріпити теоретичні знання, отримані під час вивчення дисциплін «Новітні напрями у біотехнології та фармації», «Нанобіотехнології», «Технології лікарських косметичних засобів» на практичному занятті на базі дослідницьких потужностей Проблемної науково-дослідної лабораторії та Центру колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування» НУХТ.

Здобувачі освіти долучилися до майстер-класу з дослідження якості води за допомогою мультипараметричного фотометра 7500 Palintest. Цей прилад призначений для контролю якості різних типів вод, компактний і надійний. Варто відзначити, що визначення показників якості води є дуже важливим як у біотехнології, так і у фармації, а фотометр 7500 є надзвичайно зручним інструментом для швидкого і точного аналізу багатьох показників води. За його допомогою можна визначити кольоровість, лужність і жорсткість води, вміст у воді розчиненого кисню, хлоридів, нітратів, сульфатів, фосфатів тощо.

Далі магістранти пересвідчилися, що і нанорозмірні частинки теж піддаються вимірюванню, долучившись до аналізу розміру і зета-потенціалу наночастинок срібла методом динамічного розсіювання світла за допомогою двокутового аналізатора розмірів частинок та молекул Zetasizer Nano ZS. До речі, самі наночастинки були отримані магістрантом Ростиславом Ковалем шляхом біологічного синтезу з використанням метаболітів дріжджів Saccharomyces cerevisiae у ході виконання ним кваліфікаційної роботи.

Також здобувачі мали можливість ознайомитися з роботою лазерного дифракційного аналізатора Mastersizer 3000. Окрім аналітичної платформи Mastersizer 3000, включає комплект обладнання для підготовки зразків, ємності та дозатори для надання необхідного об’єму дисперсанту, зонд для попереднього ультразвукового оброблення (диспергування проб). Цей аналізатор забезпечує високу точність визначення розмірів мікрочастинок, а також дослідження гранулометричного складу осадів, що дуже важливо для оптимізації виробничих біотехнологічних і фармацевтичних процесів. Зокрема, магістрантами були проаналізовані показники якості таблетованих форм лікарських засобів. Приємно здивувала здобувачів можливість миттєвого аналізу результатів вимірювання та якість їх графічного відображення. Магістранти ще раз переконалися, що науково-дослідна база НУХТ є сучасною, а Проблемна науково-дослідна лабораторія – осередком провідних наукових досліджень.

Студенти висловлюють щиру подяку завідувачу Проблемної науково-дослідної лабораторії, к.т.н., старшому науковому співробітнику Андрію Мариніну та молодшій науковій співробітниці Оксані Позняк за можливість долучитися до досліджень із використанням сучасного наукового обладнання високого рівня та за надзвичайно цікаві і корисні пояснення усіх особливостей і тонкощів проведення аналізів.

Опублікований: 04-06-2024
Читайте також:
Вітання Профкому з Днем працівників харчової промисловості

Шановні колеги! Вітаємо вас із професійним святом – Днем працівників харчової промисловості! Людьми в білих халатах прийнято називати медиків, проте, ця крилата фраза ідеально підходить і для працівників харчової промисловості. Лаборанти, технологи, інженери, майстри, робітники та всі ті, хто навчає цим  важливим технологіям, щодня працюють над  з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вітання Профкому з Днем працівників харчової промисловості 15 жовтня 2021

Реалізація студентських наукових проєктів за благодійної підтримки Корпорації «Артеріум»

У минулому році Корпорація «Артеріум» започаткувала проведення конкурсу студентських наукових проєктів серед здобувачів магістратури нашого університету за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія». Цього року ініціатива була продовжена. Після оголошення конкурсу та розгляду поданих заявок, були визначені переможці, які, не зважаючи на епід...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Реалізація студентських наукових проєктів за благодійної підтримки Корпорації «Артеріум» 24 червня 2021

Розвиток Soft Skills викладачів кафедри експертизи харчових продуктів

Саморозвиток і підвищення рівня навичок викладачів відіграють важливу роль у якості надання освітніх послуг, у становленні студента як кваліфікованого та реалізованого робітника, в удосконаленні та забезпеченні освітнього процесу. Саме тому заходи на зразок «Uni-Biz Bridge: сучасний викладач» від компанії UGEN є дуже важливими. На воркшопах в межа...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розвиток Soft Skills викладачів кафедри експертизи харчових продуктів 18 березня 2024

Здобувачі-біотехнологи випробовують здобуті знання на практиці

Розпочалася технологічна та переддипломна практика здобувачів спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія». Базами практики в цьому навчальному році стали підприємства: ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», ПрАТ «ФФ «Дарниця», ПрАТ «Індар», ПП «НВП «ЕКО-ГАРАНТ», ТОВ «Біофарма Плазма», Інститут експериментальної патології, онколо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі-біотехнологи випробовують здобуті знання на практиці 25 січня 2021