Н У Х Т

Магістранти-біотехнологи на захисті рослин

14 червня 2022

Магістранти-біотехнологи на захисті рослин

Ні для кого не секрет, що в мирні часи нашу країну називали аграрною. І хоча зараз цей статус звучить дедалі рідше, основу економіки ще досі тримає саме ця ланка. Особливо гостро стоїть питання поставок зерна до всього світу. Війна порушила не тільки логістику, а й можливість проведення адекватної посівної кампанії. Окрім того, процеси вирощування цінних культур мають певні нюанси, які напряму впливають на вихідну сировину, як на її якість, так і на її кількість. Це різні збудники хвороб та шкідники, які мають негативний ефект та заважають рослинам спокійно рости та функціонувати. Вирішенням цього питання займається дуже цікава наука, яка має назву захист рослин.

Наші магістранти-промисловці почали опановувати дисципліну «Біотехнологічні методи захисту рослин». Разом із лекторкою дисципліни, доценткою Людмилою Буценко студенти почали вивчати різні види засобів і препаратів для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин. Предмет дійсно важливий, особливо зараз. Звісно, ніхто не міг здогадатися, що головними шкідниками наших рослин у 2022 році стануть не збудники чорної ніжки у перців, або ж колорадський жук для картоплі, а російські окупанти, що ціленаправлено обстрілюють наші родючі землі та наших людей, які на ній пораються. Та нашу державу не зупинити, а тому новини про вдалий засів 75% загальної посівної території не змусили себе довго чекати. Це означає лише те, що потреба у якісних та ефективних біопрепаратах, які захищають рослини, буде немалою.

Під час активних воєнних дій студенти групи ПБ-1-1м сумлінно опановували новий матеріал курсу. Вони знайшли відповіді на питання скільки різних препаратів для захисту рослин виробляє наша держава, в чому різниця між пестицидами, фунгіцидами та інсектицидами, що з цього варто використовувати і для чого саме. Захист рослин – не просто якась наука загального спрямування. Цей напрям розповідає про відмінність препаратів, які застосовуються в промисловому масштабі, їх дію, як позитивну, так і негативну, а також дозволяє усвідомити важливість різних біологічних агентів, які ефективно забезпечують як захист, так і нормальний ріст рослини.

Чимало хто з нас упевнений, що пестициди – зло, яке вбиває все живе навколо культури, а потім потрапляє до організму людини та продовжує свій негативний вплив на здоровий людський організм. А от наші здобувачі вже знають, що пестициди – це величезна група препаратів, яка включає в себе гербіциди, бактерициди, альгіциди, інсектициди, фунгіцити та інші препарати. І можуть відповісти на питання, чому, знаючи, що всі ці речовини є небезпечними, їх ще досі використовують для оброблення посівних площ у великих масштабах. Багато хто з дослідників любить опускати той факт, що регулювання використання пестицидів відбувається на законодавчому рівні. Також, мало хто згадує, що ці препарати мають класифікацію, яка визначає їх токсичність. Є також низка екологічних проблем їх застосування, але окрім потрапляння в їжу до людини, виділяють фактори виникнення резистентності та нових шкідників. Тому, доволі широко нині розглядається питання створення біологічних препаратів, які мають такий самий ефект, але мають меншу кількість негативних факторів.

«Біотехнологічні методи захисту рослин» – це не лише про використання мікроорганізмів у складі добрив і біологічних препаратів. В розрізі дисципліни магістранти розглянули застосування грибів і вірусів для виробництв захисних препаратів. Можна сказати, що захист рослин працює за принципом «клин клином вибиває», оскільки збудниками хвороб є всі ті самі біологічні агенти. Але, на відміну від патогенів, які уражають посіви, корисні мікроскопічні бійці виділяють речовини, які борються із загрозою для рослин. Окрім того, особливу увагу при виготовленні таких препаратів приділяють методам генної інженерії. За допомогою них створюють рослини, стійкі до хвороб та шкідників.

Тож, чи можуть наші магістри-промисловці врятувати світ від продовольчої кризи? Ми вважаємо – однозначно так! У нинішній ситуації цей курс більше, ніж актуальний та важливий. Здобувачі вдячні лекторці такої цікавої і необхідної для нас дисципліни  Людмилі Буценко, за те, що у вкрай нелегкий для всіх час знаходила можливість відповідати на всі запитання студентів та йшла назустріч при виникненні труднощів.

Магістранти впевнені, що опанувавши цей курс, стали ще ближче до перемоги!

Опублікований: 14-06-2022
Читайте також:
Викладач університету прочитала цикл лекцій з вищої математики у Китайській Народній Республіці

Доцент кафедри вищої математики ім. професора Можара В.І. Вікторія Романенко пройшла стажування у технологічному університеті Qilu (Китайська Народна Республіка) з метою обміну науковим досвідом і методикою викладання математики. Наш фахівець читала лекції з вищої математики китайським студентам англійською мовою. Крім того, викладач опанувала нау...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладач університету прочитала цикл лекцій з вищої математики у Китайській Народній Республіці 08 січня 2020

Відбулося жовтневе засідання вченої ради університету

28 жовтня 2021 року в актовій залі з дотриманням санітарних протиепідемічних заходів відбулося засідання вченої ради університету. Розпочали за традицією з урочистостей: вручення відзнак і вітання членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями. Також ректор Олександр Шевченко привітав присутніх з Днем працівників харчової промисловос...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відбулося жовтневе засідання вченої ради університету 28 жовтня 2021

Студент – звучить гордо!

Міжнародний день студента відзначається у багатьох країнах світу 17 листопада. Це свято асоціюється з молодістю, романтикою та веселощами і є  чудовим приводом відволіктися від навчальних буднів і «відірватися» по повній. 14 листопада у актовій залі Полтавського коледжу харчових технологій НУХТ у рамках тижня фахових комісій спеціальностей «Зберіг...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студент – звучить гордо! 15 листопада 2018

Десята Міжнародна удалась!

Усе в житті починається із зацікавленості. З давніх часів і донині ця риса втілює одну з найпрекрасніших властивостей людського розуму – бажання знати. І якщо серед естетичних високих мистецтв на першому місці стоїть література як технологія слова, то серед практичних галузей людського життя до таких висот сягає технологія оздоровчих продуктів. Яск...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Десята Міжнародна удалась! 17 листопада 2023