Н У Х Т

Магістранти-біотехнологи на захисті рослин

14 червня 2022

Магістранти-біотехнологи на захисті рослин

Ні для кого не секрет, що в мирні часи нашу країну називали аграрною. І хоча зараз цей статус звучить дедалі рідше, основу економіки ще досі тримає саме ця ланка. Особливо гостро стоїть питання поставок зерна до всього світу. Війна порушила не тільки логістику, а й можливість проведення адекватної посівної кампанії. Окрім того, процеси вирощування цінних культур мають певні нюанси, які напряму впливають на вихідну сировину, як на її якість, так і на її кількість. Це різні збудники хвороб та шкідники, які мають негативний ефект та заважають рослинам спокійно рости та функціонувати. Вирішенням цього питання займається дуже цікава наука, яка має назву захист рослин.

Наші магістранти-промисловці почали опановувати дисципліну «Біотехнологічні методи захисту рослин». Разом із лекторкою дисципліни, доценткою Людмилою Буценко студенти почали вивчати різні види засобів і препаратів для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин. Предмет дійсно важливий, особливо зараз. Звісно, ніхто не міг здогадатися, що головними шкідниками наших рослин у 2022 році стануть не збудники чорної ніжки у перців, або ж колорадський жук для картоплі, а російські окупанти, що ціленаправлено обстрілюють наші родючі землі та наших людей, які на ній пораються. Та нашу державу не зупинити, а тому новини про вдалий засів 75% загальної посівної території не змусили себе довго чекати. Це означає лише те, що потреба у якісних та ефективних біопрепаратах, які захищають рослини, буде немалою.

Під час активних воєнних дій студенти групи ПБ-1-1м сумлінно опановували новий матеріал курсу. Вони знайшли відповіді на питання скільки різних препаратів для захисту рослин виробляє наша держава, в чому різниця між пестицидами, фунгіцидами та інсектицидами, що з цього варто використовувати і для чого саме. Захист рослин – не просто якась наука загального спрямування. Цей напрям розповідає про відмінність препаратів, які застосовуються в промисловому масштабі, їх дію, як позитивну, так і негативну, а також дозволяє усвідомити важливість різних біологічних агентів, які ефективно забезпечують як захист, так і нормальний ріст рослини.

Чимало хто з нас упевнений, що пестициди – зло, яке вбиває все живе навколо культури, а потім потрапляє до організму людини та продовжує свій негативний вплив на здоровий людський організм. А от наші здобувачі вже знають, що пестициди – це величезна група препаратів, яка включає в себе гербіциди, бактерициди, альгіциди, інсектициди, фунгіцити та інші препарати. І можуть відповісти на питання, чому, знаючи, що всі ці речовини є небезпечними, їх ще досі використовують для оброблення посівних площ у великих масштабах. Багато хто з дослідників любить опускати той факт, що регулювання використання пестицидів відбувається на законодавчому рівні. Також, мало хто згадує, що ці препарати мають класифікацію, яка визначає їх токсичність. Є також низка екологічних проблем їх застосування, але окрім потрапляння в їжу до людини, виділяють фактори виникнення резистентності та нових шкідників. Тому, доволі широко нині розглядається питання створення біологічних препаратів, які мають такий самий ефект, але мають меншу кількість негативних факторів.

«Біотехнологічні методи захисту рослин» – це не лише про використання мікроорганізмів у складі добрив і біологічних препаратів. В розрізі дисципліни магістранти розглянули застосування грибів і вірусів для виробництв захисних препаратів. Можна сказати, що захист рослин працює за принципом «клин клином вибиває», оскільки збудниками хвороб є всі ті самі біологічні агенти. Але, на відміну від патогенів, які уражають посіви, корисні мікроскопічні бійці виділяють речовини, які борються із загрозою для рослин. Окрім того, особливу увагу при виготовленні таких препаратів приділяють методам генної інженерії. За допомогою них створюють рослини, стійкі до хвороб та шкідників.

Тож, чи можуть наші магістри-промисловці врятувати світ від продовольчої кризи? Ми вважаємо – однозначно так! У нинішній ситуації цей курс більше, ніж актуальний та важливий. Здобувачі вдячні лекторці такої цікавої і необхідної для нас дисципліни  Людмилі Буценко, за те, що у вкрай нелегкий для всіх час знаходила можливість відповідати на всі запитання студентів та йшла назустріч при виникненні труднощів.

Магістранти впевнені, що опанувавши цей курс, стали ще ближче до перемоги!

Опублікований: 14-06-2022
Читайте також:
Починаємо рік із підсумків і окреслення планів: відбулися загальні збори трудового колективу університету

29 серпня у актовій залі відбулися традиційні загальні збори трудового колективу нашого університету. Ректор Анатолій Українець розпочав їх із повідомлення про те, що цього дня вперше, відповідно до Указу Президента України, відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісніс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Починаємо рік із підсумків і окреслення планів: відбулися загальні збори трудового колективу університету 29 серпня 2019

Новий навчальний посібник для цукровиків

Фахівці Інституту післядипломної освіти НУХТ продовжують видавати сучасну навчальну та навчально-методичну літературу. Днями побачив світ навчальний посібник «Потенціометрія у виробництві цукру (дисципліна: методи технохімічного та мікробіологічного контролю виробництва)», укладачем якого виступив кандидат технічних наук, доцент, професор кафедри в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Новий навчальний посібник для цукровиків 16 червня 2021

Вітаємо з перемогою магістрантку кафедри біотехнології і мікробіології!

Нещодавно на базі Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України відбулася V науково-практична конференція молодих науковців «Молодь та сучасні проблеми мікробіології і вірусології» (V Scientific Conference of Young Researchers «Youth and Modern Problems of Microbiology and Virology»). Подія пройшла у гібридному форматі, що ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вітаємо з перемогою магістрантку кафедри біотехнології і мікробіології! 12 грудня 2024

Дайджест виробничих питань харчовиків-2023: відбулася науково-практична конференція «Якість і безпека харчових продуктів»

9-10 листопада 2023 року в університеті відбулася VІ Міжнародна науково-практична конференція «Якість і безпека харчових продуктів». Співорганізаторами цьогорічної конференції виступали Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Національний орган стандартизації ДП «Український науково-дослідний і навчал...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Дайджест виробничих питань харчовиків-2023: відбулася науково-практична конференція «Якість і безпека харчових продуктів» 14 листопада 2023