Н У Х Т

Лекції-бесіди й лекції-дискусії на кафедрі обліку і аудиту

26 жовтня 2018

Лекції-бесіди й лекції-дискусії на кафедрі обліку і аудиту

Протягом жовтня 2018 р. на кафедрі обліку і аудиту відбулися дві відкриті лекції. На кожному відкритому занятті були присутні завідувач кафедри Леонід Чернелевський, викладачі кафедри, а також фахівець навчально-методичного управління університету Алла Оскілко. Теми лекцій відповідають робочим програмам дисципліни «Бухгалтерський облік (загальна теорія)» для бакалаврів – лектор, доцент Ірина Колос і «Систематизація та оптимізація бухгалтерського обліку» для магістрів – лектор, старший викладач Тетяна Редзюк.

Лектори творчо поставилися до обрання виду лекції з орієнтацією на вимоги компетентного підходу з позиції формування інтересу до вивчення дисципліни на певному освітньому ступені підготовки і прагнення студентів до навчання і саморозвитку.

Для бакалаврів 2 курсу спеціальності 071 «Облік і оподаткування» доцентом Іриною Колос використані прийоми і способи активного залучення студентів  до вивчення теоретичного матеріалу теми «Класифікація рахунків бухгалтерського обліку» через лекцію-бесіду. На початку лекції були представлені план, список літератури, мета розгляду теми, а також основні результати, які полягають у досягненні професійної компетентності шляхом засвоєння знання, розвитку вмінь та набутті навичок. Безпосередній контакт із аудиторією забезпечувався запитаннями, спрямованими на поінформованість студентів щодо проблеми коректності класифікації рахунків бухгалтерського обліку, актуалізації знань, необхідних для розуміння і сприйняття матеріалу лекції. У ході заняття здійснений всебічний і глибокий аналіз кожного бухгалтерського рахунку з Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, яким активно користувалися студенти.

Старший викладач Тетяна Редзюк для здобувачів 1 курсу освітнього ступеню магістр спеціальності 071 «Облік і оподаткування» в ході розгляду теми «Систематизація та оптимізація обліку витрат виробництва та витрат діяльності» провела лекцію-дискусію. На початку лекції представлені план, мета розгляду теми, а також перелік нормативно-правових актів, із текстом яких студенти попередньо ознайомилися і користувалися протягом заняття. Лектор вміло керувала колективною дискусією з використанням провокаційних питань за темою, що дозволило наблизити навчальний процес до умов професійної діяльності, сприяти обмінові знаннями і власним професійним досвідом. Розглядалися різні позиції і погляди щодо проблеми систематизації й оптимізації обліку виробничих витрат і витрат періоду з обґрунтуванням раціональних шляхів їх вирішення. Активними співучасниками дискусії стали не тільки студенти, а й присутні викладачі, створюючи атмосферу співробітництва і вмотивованого залучення кожного присутнього до розгляду окреслених проблем.

Лектори продемонстрували високий рівень викладацької майстерності, що проявлявся в професійному викладенні матеріалів з мультимедійним презентаційним супроводом, вільному володінні матеріалом й українською термінологією, що відображає специфіку спеціальності і освітнього ступеню здобувачів, умінні спілкуватися зі студентською аудиторією й ініціювати дискусію. Була акцентована увага на зв’язку з іншими дисциплінами і типами практичних завдань, а також можливості використання отриманих знань для продовження професійної підготовки. Такі лекції сприяють набуттю студентами теоретичних знань, розвиткові мислення і професійного судження, формуванню мотивації навчально-пізнавальної діяльності та майбутньої професійної діяльності.

Присутні на лекціях викладачі кафедри відзначили актуальність і цікавість контенту представленого лекційного матеріалу, проблемність розглянутих питань і зв’язок з наукою, коректність розподілу часу між питаннями та стиль викладання матеріалу відповідно до обраного методу проведення лекції.

Опублікований: 26-10-2018
Читайте також:
На гостину до своїх випускників

Колектив кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства і виноробства підтримує тісні зв’язки зі своїми випускниками. Днями відбулося виїзне засідання кафедри на підприємстві з виробництва комбучі «Spraga Ukraine», де більшість працівників – випускники нашого університету і, зокрема кафедри. Директор по виробництву Євген Хромець провів змі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На гостину до своїх випускників 19 жовтня 2023

Назустріч вступникам

Протягом грудня викладачі кафедри фінансів провели цикл онлайн-зустрічей із майбутніми вступниками та їх батьками. Учасники заходів мали можливість почути з перших вуст про спеціальність «Фінанси , банківська справа та страхування», інформацію про можливості майбутнього працевлаштування випускників-фінансистів, про особливості вступу 2021, переваг...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Назустріч вступникам 15 грудня 2020

Про традиції та перспективи харчових технологій – іноземною мовою

З позицій повсякдення, 90 років – це вік довгожительства людини. Одна з перших асоціацій – це дідусь або бабуся, оточені численними дітьми, онуками та правнуками, умудрені досвідом, але притому молоді в душі і завжди раді ділитися знаннями. «Дев’яносторічна» наукова конференція – не виняток. Вона збирає навколо себе численних молодих учених, аспір...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про традиції та перспективи харчових технологій – іноземною мовою 15 квітня 2024

Відбулися онлайн-захисти здобувачами курсових робіт на кафедрі готельно-ресторанної справи

З 18 по 21 травня на кафедрі готельно-ресторанної справи за допомогою платформи ZOOM відбулися онлайн-захисти курсових робіт з навчальної дисципліни «Організація ресторанного господарства» здобувачами 3 курсу денної форми навчання освітнього ступеня «бакалавр». Теми курсових були присвячені організації харчування в засобах розміщення різного типу:...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відбулися онлайн-захисти здобувачами курсових робіт на кафедрі готельно-ресторанної справи 26 травня 2020