16 березня відбулася онлайн-лекція «How to derive a new theory» («Як вивести нову теорію») професора фізики факультету фізики та інженерної фізики Університету Тулейн (США) Дениса Бондаря.
Лекцію прослухали викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції та здобувачі бакалаврської освітньої програми «Технології харчування» і магістерських освітніх програм «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» та «Технології в ресторанному господарстві» за спеціальністю 181 «Харчові технології».
Денис Бондар – професор фізики в Університеті Тулейн (США). Його особливий інтерес полягає у дослідженні використання квантового контролю для створення нелінійних оптичних властивостей і як індивідуальні нелінійні оптичні ефекти можуть покращити оброблення інформації. Результати його досліджень опубліковані у всесвітньовідомих наукових виданнях Quantamagazine, Nature Materials, Physics, PhysicsWorld, US Army, Finding Genius Podcast, Tulane News тощо. Професор закінчив із відзнакою Ужгородський національний університет у 2006 році. У 2011 отримав ступінь PhD in Physics в Університеті Ватерлоо (Канада), після чого протягом семи років викладав у Прінстонському університеті (Нью-Джерсі, США). Має багато відзнак як молодий вчений, у т.ч. W. M. Keck Foundation Award та Young Faculty Award DARPA.
Науковець представив новий систематичний підхід оперативного динамічного моделювання (ODM), який дозволяє виводити рівняння руху з еволюції спостережуваних у часі. Використовуючи ODM, можна не тільки повторно вивести добре відомі фізичні теорії (такі як рівняння Шредінгера та Ньютона), але й вирішити відкриті проблеми квантової нерівноважної статистичної динаміки та сформулювати нову теорію ентропійної гравітації, яка була експериментально перевірена.
Учасники заходу отримали сертифікати. Колектив кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції НУХТ вдячний Денису Бондарю та Ukraine Global Faculty за модерацію заходу!