Н У Х Т

Косметичні лікарські засоби і не тільки...

13 грудня 2018

Косметичні лікарські засоби і не тільки...

Підходить до завершення навчальний семестр, а студенти першого року магістратури спеціальності 162 «Біотехнології та біоінжнерія» освітньої програми «Фармацевтична біотехнологія» можуть поділитися не лише ґрунтовними знаннями з різних дисциплін, а і яскравими враженнями та емоціями, які отримали від курсу «Технологія косметичних лікарських засобів», лектором якого є доцент Оксана Скроцька.

Чому ж цей курс був таким цікавим? З початку семестру студенти поділилися на групи і отримали окремі завдання з дисципліни, над якими вони і працювали. Як результат, на практичних заняттях студенти розповідали про різні цікавинки та новітні досягнення в галузі косметичних лікарських засобів, про які вони раніше не знали.

До прикладу, Вероніка Калабська доповіла про косметичні лікарські засоби з бактеріофагами, і показала, що фаги можуть бути корисними не лише в медицині, а й в косметології. Дана тема викликала бурхливу дискусію у студентів. Зокрема, виникли питання, що ж, все-таки, ефективніше бактеріофаги чи наночастки, про які розповідали Оксана Боднар та Іван Янчук. Після дискусії прийшли до рішення: якщо наночастинка не зможе, то бактеріофаг допоможе. Коли Вероніка перейшла до розділу про зубні пасти з бактеріофагами, то усі одноголосно вирішили, що дані засоби поступаються пастам зі смаком шампанського, шоколаду чи навіть кока-коли, про які розповідали Анна Бондаренко та Юлія Гайдук.

У свою чергу, Софія Дубянська розповіла про мила, як косметичні лікарські засоби і для більшої наглядності показала студентам відео про технологію отримання мила та цікаві факти про нього. Тепер студенти знають, якщо під рукою не знайдеться мила, то можна використати звичайнісінький запарений попіл.

Анна Моцар здивувала студентів тим, що молозиво – це не лише продукт харчування, а й компонент косметичних засобів, що пом’якшує шкіру, сприяє регенерації волосся та є незамінним компонентом засобів для ротової порожнини. Для того, щоб підтвердити свої слова, Аня дала можливість спробувати на собі усім бажаючим ефект крему, компонентом якого є молозиво. На завершення вона зазначила: «Якщо в природі є харчовий продукт, який може претендувати на роль «еліксиру життя» – то це, безумовно, молозиво».

На цьому пізнавальні доповіді не завершились. Наталя Петренко та Анна Мартинюк, ознайомили усіх із лікувальними косметичними засобами на основі поверхнево-активних речовин (ПАР), як хімічного, так і природного походження. Тут своє місце знайшли мікроорганізми. За словами дівчат, мікробні ПАР дозволяють зменшити концентрацію консервантів у косметичних засобах. Як наочний засіб студентки презентували розчин мікробних ПАР, отриманий в лабораторії кафедри.

Анастасія Косів та Олександра Шаповалова розповіли про косметичні лікарські засоби для догляду за волоссям і шкірою голови. Дівчата констатували, що для лікування захворювань шкіри голови не обов’язково використовувати агресивні лікарські засоби, їх можна замінити лікарською косметикою або приготувати натуральні в домашніх умовах.

«Зірками» групи стали Ігор Ключка та Юлія Болкун, які не лише повідали про цілющі властивості косметичних засобів із муцином равлика, а і продемонстрували це на практиці. Черевоногі асистенти спричинили фурор на занятті, але сміливим Анастасії та Анні вдалось їх приборкати і довести на собі, що натурпродукт має кращі властивості, ніж наявні на ринку косметичні засоби. Равлики справили враження не тільки на студентів, а й на лектора, яка навіть вирішила взяти декілька черевоногих додому. На заняття, коли відбувалась ця презентація, завітали завідувач кафедри Тетяна Пирог і доцент Світлана Тетеріна. Вони були вражені наочною демонстрацією властивостей муцину равликів, але спробувати їх дію на собі не наважились.

Магістранти захопились дисципліною, і із задоволенням шукали необхідну інформацію. Всі роботи були високо оцінені лектором, тож до зустрічі в наступному семестрі!

Опублікований: 13-12-2018
Читайте також:
Фахівчиня Могилівського державного університету продовольства (Республіка Білорусь) прочитала лекцію нашим здобувачам освіти

30 березня на кафедрі технології молока і молочних продуктів відбулася ще одна гостьова лекція для бакалаврів, магістрів і аспірантів, які навчаються за спеціальністю 181 «Харчові технології». До лекторію також долучилися викладачі кафедри технології молока і молочних продуктів, що сприяло підвищенню їхньої фахової кваліфікації. Тема лекції – «Роз...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівчиня Могилівського державного університету продовольства (Республіка Білорусь) прочитала лекцію нашим здобувачам освіти 31 березня 2021

До весняного Дня відкритих дверей готуються на кафедрі іноземних мов професійного спрямування

Напередодні весняного Дня відкритих дверей в.о. завідувача кафедри іноземних мов професійного спрямування Олена Галинська побувала в Мурафській СЗШ І-ІІІ ступенів Шаргородського району Вінницької області на зустрічі із старшокласниками. Зустріч була тривалою і насиченою. Жвавий інтерес учнів викликала інформація, наглядно представлена у презентаці...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До весняного Дня відкритих дверей готуються на кафедрі іноземних мов професійного спрямування 01 березня 2019

Першокурсники-хімтехнологи завітали до Водно-інформаційного центру столиці

Підвищення рівня інформованості про водні ресурси, усвідомлення необхідності їх збереження та раціонального використання – завдання першорядної важливості і є стратегічним для України. Тож першокурсники-хімтехнологи разом із наставницею групи, доценткою кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Тетяною Б...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Першокурсники-хімтехнологи завітали до Водно-інформаційного центру столиці 24 вересня 2021

НУХТ – серед закладів вищої освіти, найпопулярніших серед вступників

Цьогоріч наш університет традиційно присутній у ТОП-100 вишів України, найбільш популярних серед вступників на основі повної загальної середньої освіти. Цей своєрідний рейтинг щороку оприлюднює портал Освіта.UA за даними інформаційної системи «Вступ.ОСВІТА.UA», що розміщує рейтингові списки вступників, послуговуючись даними з ЄДЕБО. НУХТ займає 57...

ЧИТАТИ ДАЛІ

НУХТ – серед закладів вищої освіти, найпопулярніших серед вступників 05 серпня 2025