Н У Х Т

Косметичні лікарські засоби і не тільки...

13 грудня 2018

Косметичні лікарські засоби і не тільки...

Підходить до завершення навчальний семестр, а студенти першого року магістратури спеціальності 162 «Біотехнології та біоінжнерія» освітньої програми «Фармацевтична біотехнологія» можуть поділитися не лише ґрунтовними знаннями з різних дисциплін, а і яскравими враженнями та емоціями, які отримали від курсу «Технологія косметичних лікарських засобів», лектором якого є доцент Оксана Скроцька.

Чому ж цей курс був таким цікавим? З початку семестру студенти поділилися на групи і отримали окремі завдання з дисципліни, над якими вони і працювали. Як результат, на практичних заняттях студенти розповідали про різні цікавинки та новітні досягнення в галузі косметичних лікарських засобів, про які вони раніше не знали.

До прикладу, Вероніка Калабська доповіла про косметичні лікарські засоби з бактеріофагами, і показала, що фаги можуть бути корисними не лише в медицині, а й в косметології. Дана тема викликала бурхливу дискусію у студентів. Зокрема, виникли питання, що ж, все-таки, ефективніше бактеріофаги чи наночастки, про які розповідали Оксана Боднар та Іван Янчук. Після дискусії прийшли до рішення: якщо наночастинка не зможе, то бактеріофаг допоможе. Коли Вероніка перейшла до розділу про зубні пасти з бактеріофагами, то усі одноголосно вирішили, що дані засоби поступаються пастам зі смаком шампанського, шоколаду чи навіть кока-коли, про які розповідали Анна Бондаренко та Юлія Гайдук.

У свою чергу, Софія Дубянська розповіла про мила, як косметичні лікарські засоби і для більшої наглядності показала студентам відео про технологію отримання мила та цікаві факти про нього. Тепер студенти знають, якщо під рукою не знайдеться мила, то можна використати звичайнісінький запарений попіл.

Анна Моцар здивувала студентів тим, що молозиво – це не лише продукт харчування, а й компонент косметичних засобів, що пом’якшує шкіру, сприяє регенерації волосся та є незамінним компонентом засобів для ротової порожнини. Для того, щоб підтвердити свої слова, Аня дала можливість спробувати на собі усім бажаючим ефект крему, компонентом якого є молозиво. На завершення вона зазначила: «Якщо в природі є харчовий продукт, який може претендувати на роль «еліксиру життя» – то це, безумовно, молозиво».

На цьому пізнавальні доповіді не завершились. Наталя Петренко та Анна Мартинюк, ознайомили усіх із лікувальними косметичними засобами на основі поверхнево-активних речовин (ПАР), як хімічного, так і природного походження. Тут своє місце знайшли мікроорганізми. За словами дівчат, мікробні ПАР дозволяють зменшити концентрацію консервантів у косметичних засобах. Як наочний засіб студентки презентували розчин мікробних ПАР, отриманий в лабораторії кафедри.

Анастасія Косів та Олександра Шаповалова розповіли про косметичні лікарські засоби для догляду за волоссям і шкірою голови. Дівчата констатували, що для лікування захворювань шкіри голови не обов’язково використовувати агресивні лікарські засоби, їх можна замінити лікарською косметикою або приготувати натуральні в домашніх умовах.

«Зірками» групи стали Ігор Ключка та Юлія Болкун, які не лише повідали про цілющі властивості косметичних засобів із муцином равлика, а і продемонстрували це на практиці. Черевоногі асистенти спричинили фурор на занятті, але сміливим Анастасії та Анні вдалось їх приборкати і довести на собі, що натурпродукт має кращі властивості, ніж наявні на ринку косметичні засоби. Равлики справили враження не тільки на студентів, а й на лектора, яка навіть вирішила взяти декілька черевоногих додому. На заняття, коли відбувалась ця презентація, завітали завідувач кафедри Тетяна Пирог і доцент Світлана Тетеріна. Вони були вражені наочною демонстрацією властивостей муцину равликів, але спробувати їх дію на собі не наважились.

Магістранти захопились дисципліною, і із задоволенням шукали необхідну інформацію. Всі роботи були високо оцінені лектором, тож до зустрічі в наступному семестрі!

Опублікований: 13-12-2018
Читайте також:
Можливості нової стипендіальної програми для науковців вивчали викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

21 жовтня викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, професор Олег Кузьмін і доцентка Юлія Фурманова взяли участь у вебінарі-дискусії «Можливості стипендіальної програми MSCA4Ukraine – поради від експертів». Захід відбувся у форматі ZOOM-конференції, 45 хвилин якої тривала інформаційна частина і 45 хвилин було виділено на пит...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Можливості нової стипендіальної програми для науковців вивчали викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 24 жовтня 2022

Високий рівень викладання демонструють викладачі Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ

У групі Г1а Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості нашого університету відбулося відкрите лабораторне заняття «Будова тканин рослинного та тваринного організму» викладача біології Оксани Стадник. Заняття проводилось із застосуванням мультимедійного обладнання. Студенти, використовуючи мікроскопи, розглянули фіксовані пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Високий рівень викладання демонструють викладачі Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ 31 січня 2017

Розширюємо географію міжнародного співробітництва

Чергове розширення географії міжнародного співробітництва нашого університету відбулося 16 січня 2023 року в рамках проведення відеоконференції «Міжнародний міст Україна-Канада: партнерство у сфері освіти та науки. НУХТ – St. Lawrence College». Нові реалії об’єктивно вимагають від закладів вищої освіти розширення усіх аспектів міжнародного співроб...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розширюємо географію міжнародного співробітництва 19 січня 2023

Челендж до Дня поезії на факультеті біотехнології та екологічного контролю

Всесвітній день поезії – свято словесної чуттєвості й довершеного вміння кількома словами висловити не висловлюване, яке відзначається щороку 21 березня. Ухвала ювілейної 30-ої сесії ЮНЕСКО в 1999 року, коли і було вперше проголошено святкування всесвітнього Дня поезії, визначає, що ПОЕЗІЯ може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Челендж до Дня поезії на факультеті біотехнології та екологічного контролю 31 березня 2023