Н У Х Т

Косметичні лікарські засоби і не тільки...

13 грудня 2018

Косметичні лікарські засоби і не тільки...

Підходить до завершення навчальний семестр, а студенти першого року магістратури спеціальності 162 «Біотехнології та біоінжнерія» освітньої програми «Фармацевтична біотехнологія» можуть поділитися не лише ґрунтовними знаннями з різних дисциплін, а і яскравими враженнями та емоціями, які отримали від курсу «Технологія косметичних лікарських засобів», лектором якого є доцент Оксана Скроцька.

Чому ж цей курс був таким цікавим? З початку семестру студенти поділилися на групи і отримали окремі завдання з дисципліни, над якими вони і працювали. Як результат, на практичних заняттях студенти розповідали про різні цікавинки та новітні досягнення в галузі косметичних лікарських засобів, про які вони раніше не знали.

До прикладу, Вероніка Калабська доповіла про косметичні лікарські засоби з бактеріофагами, і показала, що фаги можуть бути корисними не лише в медицині, а й в косметології. Дана тема викликала бурхливу дискусію у студентів. Зокрема, виникли питання, що ж, все-таки, ефективніше бактеріофаги чи наночастки, про які розповідали Оксана Боднар та Іван Янчук. Після дискусії прийшли до рішення: якщо наночастинка не зможе, то бактеріофаг допоможе. Коли Вероніка перейшла до розділу про зубні пасти з бактеріофагами, то усі одноголосно вирішили, що дані засоби поступаються пастам зі смаком шампанського, шоколаду чи навіть кока-коли, про які розповідали Анна Бондаренко та Юлія Гайдук.

У свою чергу, Софія Дубянська розповіла про мила, як косметичні лікарські засоби і для більшої наглядності показала студентам відео про технологію отримання мила та цікаві факти про нього. Тепер студенти знають, якщо під рукою не знайдеться мила, то можна використати звичайнісінький запарений попіл.

Анна Моцар здивувала студентів тим, що молозиво – це не лише продукт харчування, а й компонент косметичних засобів, що пом’якшує шкіру, сприяє регенерації волосся та є незамінним компонентом засобів для ротової порожнини. Для того, щоб підтвердити свої слова, Аня дала можливість спробувати на собі усім бажаючим ефект крему, компонентом якого є молозиво. На завершення вона зазначила: «Якщо в природі є харчовий продукт, який може претендувати на роль «еліксиру життя» – то це, безумовно, молозиво».

На цьому пізнавальні доповіді не завершились. Наталя Петренко та Анна Мартинюк, ознайомили усіх із лікувальними косметичними засобами на основі поверхнево-активних речовин (ПАР), як хімічного, так і природного походження. Тут своє місце знайшли мікроорганізми. За словами дівчат, мікробні ПАР дозволяють зменшити концентрацію консервантів у косметичних засобах. Як наочний засіб студентки презентували розчин мікробних ПАР, отриманий в лабораторії кафедри.

Анастасія Косів та Олександра Шаповалова розповіли про косметичні лікарські засоби для догляду за волоссям і шкірою голови. Дівчата констатували, що для лікування захворювань шкіри голови не обов’язково використовувати агресивні лікарські засоби, їх можна замінити лікарською косметикою або приготувати натуральні в домашніх умовах.

«Зірками» групи стали Ігор Ключка та Юлія Болкун, які не лише повідали про цілющі властивості косметичних засобів із муцином равлика, а і продемонстрували це на практиці. Черевоногі асистенти спричинили фурор на занятті, але сміливим Анастасії та Анні вдалось їх приборкати і довести на собі, що натурпродукт має кращі властивості, ніж наявні на ринку косметичні засоби. Равлики справили враження не тільки на студентів, а й на лектора, яка навіть вирішила взяти декілька черевоногих додому. На заняття, коли відбувалась ця презентація, завітали завідувач кафедри Тетяна Пирог і доцент Світлана Тетеріна. Вони були вражені наочною демонстрацією властивостей муцину равликів, але спробувати їх дію на собі не наважились.

Магістранти захопились дисципліною, і із задоволенням шукали необхідну інформацію. Всі роботи були високо оцінені лектором, тож до зустрічі в наступному семестрі!

Опублікований: 13-12-2018
Читайте також:
Змістовна зустріч з батьками школярів

19 вересня 2024 року у школі № 170 І-ІІІ ступенів Оболонського району м. Києва відбулися батьківські збори учнів старших класів. Привітати батьків вчителі школи запросили саме наш університет. Методистка Підготовчого відділення Маргарита Панасевич разом із завідувачем кафедри інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки, д.т.н. проф...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Змістовна зустріч з батьками школярів 20 вересня 2024

Статтю до закордонної колективної монографії підготували доцент і магістрант кафедри технології ресторанної та аюрведичної продукції

У рамках науково-дослідної роботи кафедри технології ресторанної та аюрведичної продукції зі здобувачами факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу доцентом кафедри Олегом Кузьміним і магістрантом першого року навчання Владиславом Рудим написана стаття, що увійшла до закордонної колективної монографії «Modern engineering research: top...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Статтю до закордонної колективної монографії підготували доцент і магістрант кафедри технології ресторанної та аюрведичної продукції 17 червня 2020

Студенти-менеджери НУХТ – на лекції з логістики у Польщі

Здобувачі освітньої програми «Менеджмент» долучились до лекції з логістики на тему «Роль Польщі та України на новому шовковому шляху», яку англійською мовою прочитала PhD Едита Клоса-Команда з Вищої школи управління охороною праці у Катовіцах (Польща) 13 листопада 2024 року. Спікерка наголосила на ролі Польщі та України в контексті розвитку Нового...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти-менеджери НУХТ – на лекції з логістики у Польщі 15 листопада 2024

Перевіреність – значить надійність: гостьова лекція від успішної випускниці

Ми живемо в час технічного прогресу і високих технологій, коли наукові відкриття відбуваються чи не щодня і постійно змінюють світ на краще. Але як визначити, чи безпечний той чи інший винахід, чи нововинайдена машина не зламається під час експлуатації, чи нововинайдений матеріал витримає вплив тієї чи іншої речовини? Відповідь на всі питання щодо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перевіреність – значить надійність: гостьова лекція від успішної випускниці 03 квітня 2023