Н У Х Т

Кава як мистецтво і бізнес: лекторій для майбутніх готельно-ресторанних фахівців

21 жовтня 2025

Кава як мистецтво і бізнес: лекторій для майбутніх готельно-ресторанних фахівців

На кафедрі готельно-ресторанної справи в рамках вивчення дисципліни «Барна справа та організація роботи сомел'є» відбувся лекторій від випускника факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені В.Ф. Доценка, магістра з готельно-ресторанної справи, бариста-тренера, керівника напрямку розвитку кав’ярень та дріп-кави компанії Gemini Espresso Владислава Дударя.

Аудиторією онлайн-лекторію стали здобувачі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» освітнього ступеня бакалавра.

Владислав поділився зі здобувачами досвідом кар’єрного зростання у кавовій індустрії: від баристи до тренера, виробничого технолога, бренд-менеджера та консультанта з розвитку кав’ярень. За словами спікера, попит на кваліфікованих фахівців зростає, заробітна плата баристів і власників кав’ярень стає конкурентною на ресторанному ринку.

Фахівець розповів, як від «зерна до чашки» формується смак кави: від етапів оброблення кавових ягід (митий (washed), сухий (natural), медовий (honey); сучасні варіації на кшталт анаеробної, карбонічної мацерації, а також експериментальних коферментацій із культурою koji) до технік заварювання – еспресо, V60/Hario, AeroPress, Chemex, moka, френч-прес, колд брю. Особливу увагу лектор звернув на технологічні аспекти, як-от змінні екстракції (помел, співвідношення кава/вода, тривалість, температура, турбулентність) і якість води – те, що робить баристу інженером смаку. Як приклад нових підходів до ферментації, Владислав згадав нетрадиційні способи оброблення зерна, що вже представлені на українському ринку specialty-кави.

Приділив увагу лектор і кавовій культурі в Україні: як формуються спільноти навколо капінгів і чемпіонатів, чому українські виробники обсмаженої кави активно експортують, і як бізнеси тримаються навіть у складні часи. Для контексту спікер навів приклад великого українського виробника Gemini Espresso, який продовжує розвиватися попри виклики сьогодення.

Здобувачі освіти отримали комплексні знання про різноманітні аспекти кавового бізнесу: технологію, організацію, ефективний менеджмент і маркетинг.

Організували лекторій лекторка дисципліни, доцентка Ольга Пушка і старший викладач Олексій Собін. Колектив кафедри готельно-ресторанної справи системно залучає успішних випускників до освітнього процесу, що сприяє практичній орієнтованості навчання, оновленню і модернізації освітнього контенту, а також підвищенню якості освітньої послуги відповідно до очікувань сучасного ринку праці.

Вдячні Владиславу за натхненну лекцію! Завжди раді спостерігати за кар’єрними успіхами наших випускників і сподіваємося на подальшу співпрацю.

Опублікований: 21-10-2025
Читайте також:
Триває активна співпраця кафедри готельно-ресторанної справи з відокремленими структурними підрозділами

Важливою складовою успішної роботи кафедри готельно-ресторанної справи є проведення профорієнтаційних і професійних зустрічей з майбутніми здобувачами вищої освіти. Тому, відповідальний за профорієнтаційну роботу кафедри, асистент Артем Ущаповський запросив долучитися до університетського заходу «NUFT Career Chance 2023» здобувачів освіти відокремл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Триває активна співпраця кафедри готельно-ресторанної справи з відокремленими структурними підрозділами 03 квітня 2023

Розпочалися захисти бакалаврських кваліфікаційних робіт спеціальності «Облік і оподаткування»

16 червня 2022 року на кафедрі обліку і аудиту стартували онлайн-захисти кваліфікаційних робіт на здобуття освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування». Кваліфікаційні роботи здобувачів, представлені цього дня, були спрямовані на вирішення актуальних проблем обліку, аналізу і аудиту. Здобувачі під час відповідей на з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розпочалися захисти бакалаврських кваліфікаційних робіт спеціальності «Облік і оподаткування» 17 червня 2022

Науково-технічна конференція за напрямками 24-ї секції Наукової ради МОН України відбулася в університеті

6-7 листопада 2018 року в університеті, відповідно до тематичних напрямків секції №24 «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології» Наукової ради Міністерства освіти і науки України, працювала Міжнародна науково-технічна конференція «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції»....

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науково-технічна конференція за напрямками 24-ї секції Наукової ради МОН України відбулася в університеті 08 листопада 2018

Стартував вступ до аспірантури НУХТ для здобуття ступеня «Доктор філософії»

Сьогодні розпочалося приймання документів від вступників до аспірантури для здобуття наукового ступеня «Доктор філософії». У 2022 році в нашому університеті оголошений прийом до аспірантури за спеціальностями: 051 «Економіка», 073 «Менеджмент», 075 «Маркетинг», 102 «Хімія»,133 «Галузеве машинобудування», 141 «Електроенергетика, електротехніка та е...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стартував вступ до аспірантури НУХТ для здобуття ступеня «Доктор філософії» 01 серпня 2022