Н У Х Т

Кава як мистецтво і бізнес: лекторій для майбутніх готельно-ресторанних фахівців

21 жовтня 2025

Кава як мистецтво і бізнес: лекторій для майбутніх готельно-ресторанних фахівців

На кафедрі готельно-ресторанної справи в рамках вивчення дисципліни «Барна справа та організація роботи сомел'є» відбувся лекторій від випускника факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені В.Ф. Доценка, магістра з готельно-ресторанної справи, бариста-тренера, керівника напрямку розвитку кав’ярень та дріп-кави компанії Gemini Espresso Владислава Дударя.

Аудиторією онлайн-лекторію стали здобувачі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» освітнього ступеня бакалавра.

Владислав поділився зі здобувачами досвідом кар’єрного зростання у кавовій індустрії: від баристи до тренера, виробничого технолога, бренд-менеджера та консультанта з розвитку кав’ярень. За словами спікера, попит на кваліфікованих фахівців зростає, заробітна плата баристів і власників кав’ярень стає конкурентною на ресторанному ринку.

Фахівець розповів, як від «зерна до чашки» формується смак кави: від етапів оброблення кавових ягід (митий (washed), сухий (natural), медовий (honey); сучасні варіації на кшталт анаеробної, карбонічної мацерації, а також експериментальних коферментацій із культурою koji) до технік заварювання – еспресо, V60/Hario, AeroPress, Chemex, moka, френч-прес, колд брю. Особливу увагу лектор звернув на технологічні аспекти, як-от змінні екстракції (помел, співвідношення кава/вода, тривалість, температура, турбулентність) і якість води – те, що робить баристу інженером смаку. Як приклад нових підходів до ферментації, Владислав згадав нетрадиційні способи оброблення зерна, що вже представлені на українському ринку specialty-кави.

Приділив увагу лектор і кавовій культурі в Україні: як формуються спільноти навколо капінгів і чемпіонатів, чому українські виробники обсмаженої кави активно експортують, і як бізнеси тримаються навіть у складні часи. Для контексту спікер навів приклад великого українського виробника Gemini Espresso, який продовжує розвиватися попри виклики сьогодення.

Здобувачі освіти отримали комплексні знання про різноманітні аспекти кавового бізнесу: технологію, організацію, ефективний менеджмент і маркетинг.

Організували лекторій лекторка дисципліни, доцентка Ольга Пушка і старший викладач Олексій Собін. Колектив кафедри готельно-ресторанної справи системно залучає успішних випускників до освітнього процесу, що сприяє практичній орієнтованості навчання, оновленню і модернізації освітнього контенту, а також підвищенню якості освітньої послуги відповідно до очікувань сучасного ринку праці.

Вдячні Владиславу за натхненну лекцію! Завжди раді спостерігати за кар’єрними успіхами наших випускників і сподіваємося на подальшу співпрацю.

Опублікований: 21-10-2025
Читайте також:
День Європи на кафедрі іноземних мов професійного спрямування

Уже 16-й рік поспіль у нашій країні відзначається День Європи. У всіх містах України проводиться багато різних цікавих заходів: святкові концерти, вистави, фестивалі. Напередодні цього дня викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування Лариса Яненко, Людмила Юрчук, Інна Форостюк та Надія Шерстюк провели конкурс на кращого знавця європейс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День Європи на кафедрі іноземних мов професійного спрямування 17 травня 2019

Гостьова лекція від керівника проєктів «Власні броварні Сільпо»

30 жовтня на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбулася гостьова лекція у рамках вивчення дисциплін «Технології продуктів спиртового бродіння» і «Технологія пива». На запрошення доцента кафедри Романа Мукоїда лекцію «Сучасний стан і перспективи виробництва пива в Україні та світі» прочитав керівник проєктів «Власні броварні Сі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гостьова лекція від керівника проєктів «Власні броварні Сільпо» 01 листопада 2023

Аспіранти кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів прокачують викладацькі скіли

У межах освітньої складової підготовки докторів філософії, відповідно до програми педагогічної практики, яка розпочалася у другому семестрі 2024-2025 навчального року, аспірант кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Олег Рибачук (наукова керівниця – д.т.н., професорка Ірина Шевченко) провів заняття на тему «Вимоги міжнародних стандартів щодо ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Аспіранти кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів прокачують викладацькі скіли 14 квітня 2025

Обраний новий голова Первинної профспілкової організації працівників НУХТ

22 вересня 2021 року в актовій залі університету з дотриманням усіх протиепідемічних заходів відбулася позачергова виборна профспілкова конференція Первинної профспілкової організації працівників Національного університету харчових технологій. Від адміністрації університету на конференції був присутній проректор з наукової роботи Сергій Токарчук, в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Обраний новий голова Первинної профспілкової організації працівників НУХТ 22 вересня 2021