Доцентки кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Наталія Сабадаш та Олена Подобій запросили до університету інженера-технолога компанії «SiccaDania» Євгена Ребенка, який у рамках дисциплін «Інновації в технології харчових добавок та косметичних засобів», «Хімія та технологія харчових добавок», «Хімія та технологія косметичних засобів» прочитав гостьову лекцію «Технологія модифікованого крохмалю. Фізичні методи обробки».
Зустріч була організована для здобувачів спеціальностей 161 «Хімічні технології та інженерія», 181 «Харчові технології». До лекції також долучилися директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксана Кочубей-Литвиненко, завідувачка кафедри Тамара Носенко, викладачі кафедри та університету.
Наталія Сабадаш зауважила, що Євген Ребенок зумів поєднати практичний досвід із поглибленим вивченням теорії, має науковий ступінь кандидата технічних наук і викладає в Національному університеті «Чернігівський колегіум» імені Тараса Шевченка дисципліни «САПР», «Інженерна та комп’ютерна графіка», «Проектування харчових підприємств» й за потреби консультує хіміків-технологів нашої кафедри, які виконують кваліфікаційні роботи відповідного спрямування.
«SiccaDania» є виробником обладнання для харчової промисловості, зокрема й крохмале-патокової. Нині різні види модифікованого крохмалю знаходять широке застосування у харчових продуктах, косметичних виробах і фармацевтичній промисловості, як загущувачі стабілізатори, наповнювачі й емульгатори.
Євген Ребенок свою доповідь розпочав із виховних і морально-етичних підходів у підготовці кваліфікованих спеціалістів. Зорієнтував молодь на майбутній напрям виробничої діяльності, акцентував на основних вимогах, які висувають працедавці до робітників на ринку праці. Зосередив увагу на важливості отримання енциклопедичних знань під час навчання в університеті.
Фахівець представив англомовну презентацію, виконану для внутрішніх потреб кампанії «SiccaDania». У лекції була висвітлена цінна інформація щодо нативного крохмалю, сировинної бази, впливу походження нативного крохмалю на його модифікацію. Були представлені результати експериментальних досліджень провідних науковців галузі. Лекція також мала й практичний характер, адже студентам був представлений відеоматеріал, завдяки якому вдалося наочно розкрити принцип дії обладнання для отримання модифікованого крохмалю фізичними методами, що є вкрай важливим під час дистанційного навчання. Щодо хімічних методів для отримання цього класу харчових добавок – пан Євген запропонував їх розглянути під час наступної зустрічі.
З доповіді слухачі також зрозуміли, що модифікований крохмаль – це полімер, властивості якого змінні внаслідок дії фізичних і хімічних чинників. Він не має нічого спільного з генномодифікованими організмами (ГМО) – результатом втручанням в структуру ДНК живої клітини.
Наприкінці цієї інформативної зустрічі гість відповів на поставлені питання щодо різних способів модифікації крохмалю, їх застосування, як харчових добавок, перспектив економічного розвитку та надходження інвестицій у цю галузь. Студенти та викладачі подякували фахівцю за плідну зустріч і підтримали пропозицію щодо подальшої співпраці.