Н У Х Т

Інформальна освіта: здобувачі освіти знайомляться з Computer-Aided Drug Design та прокачують мовні скіли

13 листопада 2023

Інформальна освіта: здобувачі освіти знайомляться з Computer-Aided Drug Design та прокачують мовні скіли

Магістранти спеціальності 162 «Біотехнології і біоінженерія» разом із лекторкою дисципліни «Системи менеджменту якості у виробництві» Світланою Старовойтовою доєдналися до лекції «Автоматизоване проєктування лікарських препаратів» професора кафедри хімії в Коледжі мистецтв і науки Університету Міссурі, науковця у галузі комп'ютерної біофізики та розроблення ліків Дмитра Кірєєва. Лекція транслювалася на міжнародній освітній платформі Ukraine Global Faculty. Не залишилися осторонь цієї події й здобувачі бакалаврату цієї ж спеціальності. Також до лекції приєдналися бакалаври-здобувачі освітньої програми «Технолоії харчування» та викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції.

Лектор детально та доступно для здобувачів освіти розповів про концепцію комп'ютерного дизайну ліків (CADD) і його роль на різних етапах процесу створення нових лікарських засобів, розглянув різні методології CADD, такі як молекулярний докінг, моделювання із використанням вільної енергії та штучний інтелект. Вони дозволяють краще уявити дію препаратів на цільовий організм, а також змоделювати взаємодію молекули препарату з молекулою-«мішенню», місцем зв'язування. Ці методи не лише покращують розроблення ліків, але й значно скорочують час і витрати на їх дослідження.

Слухачів вразила розробка deep SPLIF, моделі глибокої нейронної мережі, яка стала значним кроком у розробленні ліків. Ця модель зосереджена на фіксації характеру взаємодії невеликої молекули з білком, неявно кодуючи тривимірну структуру комплексу білок-ліганд.

Наприкінці лектор продемонстрував приклади двох успішних концепцій комп'ютерного дизайну ліків. Перша передбачає розроблення інгібіторів TAM із підвищеною селективністю, що досягається шляхом розширення матриці інгібіторів кінази типу I. Другий випадок зосереджений на відкритті алостеричних активаторів мутанта PRC2 EED-1363M.

Лекція була дуже інформативною, цікавою та мотивуючою і викликала бурхливе обговорення серед слухачів.

Крім отримання фахової інформації, здобувачі освіти мали чудову можливість прокачати мовні навички, адже лекція читалася англійською мовою. Приємним бонусом заходу стало отримання іменного сертифікату учасника.

Студенти вдячні викладачам кафедр біотехнології і мікробіології та технології ресторанної і аюрведичної продукції за можливість брати участь у таких заходах, розвиватися в різних професійних сферах та обмінюватися міжнародним досвідом.

Опублікований: 13-11-2023
Читайте також:
Першокурсники-есперти поспілкувалися з гаранткою та членами проєктної групи освітньо-професійної програми

12 вересня 2023 року відбулася зустріч гарантки та членів проєктної групи освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, доценток Світлани Усатюк, Оксани Петруші та Оксани Мельник зі здобувачами першого курсу для ознайомлення їх з освітньо-професійною програмою, за ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Першокурсники-есперти поспілкувалися з гаранткою та членами проєктної групи освітньо-професійної програми 13 вересня 2023

English Movie Club: Purple Hearts

До Дня закоханих студенти-технологи першого курсу дивилися нещодавню новинку від Netflix, фільм «Пурпурові серця», і разом із доценткою кафедри іноземних мов професійного спрямування Галиною Лук’янець обговорили актуальні питання, порушені авторами кінокартини. Фільм показує історію кохання співачки-початківиці та морського піхотинця, яким попри ч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

English Movie Club: Purple Hearts 17 лютого 2023

Із сучасними трендами виробництва харчових продуктів познайомилися студенти й викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів

Викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів Наталія Стеценко зі студентами групи ОП-4-7, Світлана Камінська з групою ОП-3-7, Ірина Ясінська з групою ТІ-1-5 та Тетяна Федоренко разом зі студентами групи ОП-1-5М відвідали WorldFood Ukraine 2019 – найбільшу в Україні виставку продуктів харчування та напоїв. На виставці була представлена 241 ком...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Із сучасними трендами виробництва харчових продуктів познайомилися студенти й викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів 25 жовтня 2019

Нові горизонти співпраці випускової кафедри

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулася плідна зустріч за участю завідувачки кафедри Олександри Нєміріч і викладачок кафедри – професорки Наталії Фролової, доценток Наталії Ющенко і Людмили Мамченко із завідувачкою кафедри харчових технологій Полтавського державного аграрного університету Ніною Будник і членами міжнародн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нові горизонти співпраці випускової кафедри 01 листопада 2024