Н У Х Т

Інформальна освіта: здобувачі освіти знайомляться з Computer-Aided Drug Design та прокачують мовні скіли

13 листопада 2023

Інформальна освіта: здобувачі освіти знайомляться з Computer-Aided Drug Design та прокачують мовні скіли

Магістранти спеціальності 162 «Біотехнології і біоінженерія» разом із лекторкою дисципліни «Системи менеджменту якості у виробництві» Світланою Старовойтовою доєдналися до лекції «Автоматизоване проєктування лікарських препаратів» професора кафедри хімії в Коледжі мистецтв і науки Університету Міссурі, науковця у галузі комп'ютерної біофізики та розроблення ліків Дмитра Кірєєва. Лекція транслювалася на міжнародній освітній платформі Ukraine Global Faculty. Не залишилися осторонь цієї події й здобувачі бакалаврату цієї ж спеціальності. Також до лекції приєдналися бакалаври-здобувачі освітньої програми «Технолоії харчування» та викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції.

Лектор детально та доступно для здобувачів освіти розповів про концепцію комп'ютерного дизайну ліків (CADD) і його роль на різних етапах процесу створення нових лікарських засобів, розглянув різні методології CADD, такі як молекулярний докінг, моделювання із використанням вільної енергії та штучний інтелект. Вони дозволяють краще уявити дію препаратів на цільовий організм, а також змоделювати взаємодію молекули препарату з молекулою-«мішенню», місцем зв'язування. Ці методи не лише покращують розроблення ліків, але й значно скорочують час і витрати на їх дослідження.

Слухачів вразила розробка deep SPLIF, моделі глибокої нейронної мережі, яка стала значним кроком у розробленні ліків. Ця модель зосереджена на фіксації характеру взаємодії невеликої молекули з білком, неявно кодуючи тривимірну структуру комплексу білок-ліганд.

Наприкінці лектор продемонстрував приклади двох успішних концепцій комп'ютерного дизайну ліків. Перша передбачає розроблення інгібіторів TAM із підвищеною селективністю, що досягається шляхом розширення матриці інгібіторів кінази типу I. Другий випадок зосереджений на відкритті алостеричних активаторів мутанта PRC2 EED-1363M.

Лекція була дуже інформативною, цікавою та мотивуючою і викликала бурхливе обговорення серед слухачів.

Крім отримання фахової інформації, здобувачі освіти мали чудову можливість прокачати мовні навички, адже лекція читалася англійською мовою. Приємним бонусом заходу стало отримання іменного сертифікату учасника.

Студенти вдячні викладачам кафедр біотехнології і мікробіології та технології ресторанної і аюрведичної продукції за можливість брати участь у таких заходах, розвиватися в різних професійних сферах та обмінюватися міжнародним досвідом.

Опублікований: 13-11-2023
Читайте також:
Новий виток розвитку партнерства з провідними представниками ресторанного бізнесу України

Колектив кафедри готельно-ресторанної справи зробив ще один крок у напрямку розвитку сучасної гастрономічної освіти: був підписаний договір про співпрацю між університетом та ТОВ «АІА ЕКОСИСТЕМ УА» – виробництвом, що спеціалізується на виготовленні заморожених готових страв. На зустрічі з ректором, професором Олександром Шевченком компанію предста...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Новий виток розвитку партнерства з провідними представниками ресторанного бізнесу України 03 листопада 2025

Наукові досягнення здобувачів освіти кафедри мехатроніки та пакувальної техніки представлені на конференції

15 квітня в університеті розпочала роботу 87-ма Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті». Колектив кафедри мехатроніки та пакувальної техніки традиційно взяв у ній участь в межах секції «Машини та технології пакування». Робота секції розпо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наукові досягнення здобувачів освіти кафедри мехатроніки та пакувальної техніки представлені на конференції 15 квітня 2021

Студентка спеціалізації «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» представила НУХТ на міжнародній конференції у Львові

На базі Львівського інституту економіки і туризму відбулася міжнародна науково-практична конференція «Проблеми та стан використання ГМО в харчових продуктах», у якій взяла участь студентка третього курсу спеціалізації «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ Мар’яна Мазур із допо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студентка спеціалізації «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» представила НУХТ на міжнародній конференції у Львові 21 травня 2018

Студенти кафедри хімічної технології та фізичної і колоїдної хімії опікуються розвитком своєї спеціальності

На кафедрі хімічної технології та фізичної і колоїдної хімії  приділяється велика увага профорієнтаційній роботі за випусковою спеціальністю «Хімічна технологія та інженерія» в розрізі майбутньої спеціалізації «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» та пропаганді переваг навчання у нашому ВНЗ. Проводяться постійні зустрічі викл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти кафедри хімічної технології та фізичної і колоїдної хімії опікуються розвитком своєї спеціальності 21 лютого 2017