Н У Х Т

ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Здорове харчування від дитинства до довголіття: стан та перспективи» завершила роботу

27 жовтня 2023

ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Здорове харчування від дитинства до довголіття: стан та перспективи» завершила роботу

Сьогодні у нашому університеті уже втретє відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Здорове харчування від дитинства до довголіття: стан та перспективи».

Ні ковідні обмеження, ні воєнний стан не стають на заваді науковцям-харчовикам, медикам, виробникам харчової продукції, громадським діячам, іноземним колегам і партнерам консолідуватися у пошуку відповідей на актуальні питання сьогодення. У офлайні, онлайні чи змішаному форматі, як от 27 жовтня 2023 року, вони активно долучаються до роботи науково-практичного івенту. Про важливість наукового напряму конференції свідчить широке представництво закладів медицини та харчування, і тих, що уже традиційно беруть у ній участь, й тих, хто вперше долучився до обговорення питань першого пріоритету – здоров’я і гарне самопочуття нації.

Відкрив роботу конференції ректор університету Олександр Шевченко. Він тепло привітав учасників й зазначив, що здорове харчування – уже давно всесвітній тренд, і саме наш університет забезпечує головну його складову – підготовку фахівців, здатних розробляти, конструювати і виробляти продукти оздоровчого харчування. Ректор побажав нових яскравих вражень, плідних дискусій й корисної інформації, зауваживши, що незмінним залишається одне – наша спільна відповідальність за здоров’я української нації.

Вітальні листи з побажаннями цікавої й активної роботи учасникам конференції надіслали перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, президент Національної академії наук України Анатолій Загородній, директорка Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації Валентина Гінзбург та Департамент освіти і науки КМДА.

«Ми – те, що ми їмо», – цей месседж звучав упродовж усієї роботи конференції. Численні учасники, висвітлюючи широке коло найрізноманітніших питань, одностайно стверджували – здоров’я людини напряму пов’язане з тим, як і чим вона харчується. Збалансоване харчування, приймання вітамінів, здоровий сон і фізичні навантаження – формула зниження ризиків розвитку хвороб у будь-якому віці.

Про харчування, як один із методів корекції порушень стресової реакції та захворювання внутрішніх органів йшлося у виступі завідувачки кафедри гастроентерології, дієтології та ендоскопії Національного університету охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика, професорки Наталії Харченко.

На стресові розлади харчування у дітей в умовах війни, і якими загрозами здоров’ю вони загрожують у подальшому житті звернула увагу присутніх професорка ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» Марія Гуліч.

Пропозиції з коригування способу життя (харчування і рух) надав і розповів про роль модифікації харчування задля уникнення стенозу печінки головний лікар ТОВ «Інститут еластографії», президент ГО «Українська асоціація фахівців УЗ діагностики Олег Динник.

Роль харчування у реабілітації та відновленні пацієнтів після важких захворювань, травм і поранень висвітлила доцентка кафедри фізичної, реабілітаційної та спортивної медицини Національного університету охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика Людмила Волгіна.

Чому Всесвітній день здорового харчування – не лише 16 жовтня роз’яснила представниця Громадської спілки «Академія харчування пацієнтів» Анна Шкавера.

Важливість впровадження програми контролю сирого молока на базі інформаційно-комунікаційної системи Держпродспоживслужби «Молочний модуль»  була у фокусі уваги головної експертки Швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» Тетяни Гаркавенко.

Цікавою була доповідь Health team leader of Sipsik kindergarten Марі Лаас (Естонія), яка поділилася досвідом Естонії в організації програм здорового харчування і розвитку правильних харчових звичок у дітей.

Виробничників на форумі представляли генеральна директорка ТОВ «ФІРМА «Фавор» Раїса Михайлова, директор ТОВ «Торгово- промислова група «Амарант» Олександр Дуда, дієтологиня-нутріціологиня, медична консультантка ТОВ «Житомирбіопродукт» Людмила Осіння, засновник ТМ «Доброїж» Костянтин Гетта, фахівець «ViteoHemp» Владислав Прядченко. Вони презентували свої виробництва та інноваційні розробки харчових продуктів із функціональними властивостями – молочні вироби, снеки, енергетичні батончики, низькотемпературні екстракти тощо. Їх продукція виготовляється без цукру, штучних барвників чи консервантів. Співробітники цих компаній піклуються, щоб кожний їх продукт був смачним і корисним, дарував здоров’я, наповнюючи організм корисними мікроелементами та вітамінами.

Молочну продукцію від «Фавор» учасники конференції, що працювали офлайн в університеті, змогли й продегустувати.

Прогнозовано, що активну участь у зібранні взяли науковці нашого університету.

У ході конференції багато говорили про функціональне й поживне харчування для наших захисників і захисниць. Виробничники ділилися своїми проєктами підтримки харчовою продукцією військових. Наприклад, фірма «Фавор» поставляє свою молочну продукцію у один зі шпиталів, де проходять реабілітацію захисники, орієнтуючись на їх запити й побажання, а компанія «ViteoHemp» навіть упаковку для своїх енергетичних батончиків, які відправляє на передову, розробила й виготовляє за стандартами НАТО, щоб не втрачалися смакові якості й продукт було зручно транспортувати та відкривати. Науковці НУХТ не стоять осторонь і також активно працюють над цими питаннями. Із концептуальними засадами розроблення нових харчових продуктів для військовослужбовців ознайомила завідувачка кафедри технології оздоровчих продуктів, професорка Галина Сімахіна.

Професорка кафедри експертизи харчових продуктів Оксана Шульга детально висвітлила сучасні вимоги законодавства України до предметів і матеріалів, призначених для контакту з харчовими продуктами.

Про молочно-білкові концентрати, ізоляти та гідролізати й їх застосування у складі продуктів спеціального призначення йшлося у виступі завідувачки кафедри технології молока і молочних продуктів, професорки Галини Поліщук.

Технологіям дієтичної продукції з урахуванням положень Аюрведи присвятила свою доповідь доцентка кафедри технології ресторанної та аюрведичної продукції Наталія Ющенко.

Результатами розроблення борошняних кондитерських виробів зниженої калорійності для хворих на цукровий діабет поділилася професорка кафедри хлібопекарських і кондитерських виробів Вікторія Дорохович.

Підсумували роботу конференції співорганізатори – давній партнер і друг нашого університету, директорка Асоціації «Укрконсервмолоко» Тамара Нагайцева, професорка ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» Марія Гуліч та ідейний натхненник наукового заходу і один із його незмінних модераторів, голова Київського Науково-технічного товариства харчової промисловості України Юрій Задніпряний. Вони відзначили високий рівень конференції, збільшення кількості учасників і зростання зацікавленості до неї як серед науковців і бізнесу, так і широкої громадськості. Юрій Задніпряний розповів про створення сайту конференції, де всі охочі зможуть ознайомитися з її матеріалами, презентаціями виступів та іншими новинами, а також анонсував проведення навесні 2024 року уже традиційного круглого столу за тематикою конференції, а у жовтні – наступної, четвертої конференції.

Закрив роботу наукового івенту другий його модератор, проректор університету з наукової роботи Сергій Токарчук. Він висловив щиру подяку усім учасникам і зазначив, що наш університет завжди відкритий до співпраці. Найбільш продуктивною науковою ідеєю є та, час якої настав. Зараз настав час здорового харчування, і нам необхідно перевести цю ідею у практичну площину. Тож, продовжуємо працювати й розвиватися, щоб здорове харчування було всюди і у всіх!

Опублікований: 27-10-2023
Читайте також:
Цікаво про глобальні дистриб’юторські системи від лекторів кафедри туристичного та готельного бізнесу

Яким класом хочуть подорожувати сучасні туристи? Це практичне питання було у центрі уваги магістрів спеціальності «Туризм» під час відкритої лекції доцента кафедри туристичного та готельного бізнесу Тетяни Примак. Лекція «Тарифи глобальних дистриб’юторських систем» була присвячена особливостям тарифів і способам ефективного пошуку оптимального тари...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цікаво про глобальні дистриб’юторські системи від лекторів кафедри туристичного та готельного бізнесу 12 квітня 2018

Болгарські колеги відзначили наукову молодь НУХТ

Цього літа студенти і аспіранти Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого і факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу брали участь у двох цікавих заходах у Болгарії – науковій конференції молодих вчених і кулінарному марафоні, присвяченому дню Європи. Ці заходи проводили партнери університету – Русенсь...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Болгарські колеги відзначили наукову молодь НУХТ 11 вересня 2020

Дизайн презентації – поради здобувачам освіти від професіонала

Нещодавно у здобувачів магістратури за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія» відбулася зустріч із менеджеркою з розвитку персоналу ТОВ «Триглав Інтернешнл» (партнер корпорації «Артеріум») Крістіною Яцимірською. Тема зустрічі стосувалася дизайну презентації. Здобувачам важливо уміти правильно її створювати, оскільки презентація є невідʼє...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Дизайн презентації – поради здобувачам освіти від професіонала 09 грудня 2022

Представники університету на круглому столі «Готельно-ресторанна та курортна справа: підготовка висококваліфікованих фахівців»

14 листопада 2023 року представники університету – старший викладач кафедри переробки сільськогосподарської продукції Інституту післядипломної освіти НУХТ, директор ГО «Ресторанна гільдія», зовнішній стейкхолдер освітньо-професійної програми «Технології харчування» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 181 «Харчові технології...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Представники університету на круглому столі «Готельно-ресторанна та курортна справа: підготовка висококваліфікованих фахівців» 14 листопада 2023