Н У Х Т

Гостьовий лекторій-семінар про українські гастрономічні традиції та нутриціологічні аспекти етнічної кухні для майбутніх фахівців з гостинності

17 жовтня 2025

Гостьовий лекторій-семінар про українські гастрономічні традиції та нутриціологічні аспекти етнічної кухні для майбутніх фахівців з гостинності

У контексті вивчення дисциплін «Основи нутриціології», «Кулінарна етнологія» та «Інноваційні ресторанні технології» відбувся гостьовий лекторій-семінар для студентів першого та третього курсів спеціальності J2/241 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг»/«Готельно-ресторанна справа» освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр».

Запрошений лектор – співзасновник проєкту «Театр стародавньої їжі», науковий співробітник НУОУ та УВМА, практик індустрії гостинності Арам Саргсян. До заходу на запрошення завідувачки кафедри готельно-ресторанної справи, доцентки Лариси Шаран долучилися здобувачі Київського фахового коледжу ресторанного господарства НУХТ.

Слухачі дізналися про місце цільнозернових продуктів у щоденному раціоні, давні українські практики приготування (відвари, злакові киселі), коноплярство як елемент української харчової спадщини, сучасні підходи до інтерпретації традиційних страв, етику сервісу та кейтеринг як інструмент популяризації локальних смаків.

Здобувачі освіти та викладачі активно дискутували й отримували ґрунтовні відповіді від лектора на запитання про взаємозв’язок кулінарної етнології з сучасною індустрією гостинності; роль локальних інгредієнтів і відповідального подання в популяризації української кухні; нутрієнтний склад етнічних харчових продуктів і генетичний код довголіття; як наукові знання про традиції трансформуються у гостьові освітні формати, кейтеринг і гастроосвіту; приклади подієвих форматів (лекції-дегустації, тематичні меню, виїзні заходи).

Колектив кафедри висловлює подяку пану Араму за співпрацю та змістовний діалог і сподівається продовжити партнерство в межах навчальних курсів, практичних занять і виїзних гастро-семінарів.

Опублікований: 17-10-2025
Читайте також:
Масниця приходить, тепло із собою приводить!

Днями велика аудиторія – понад 100 чоловік – зібралася в Zoom-конференції на відкриту лекцію професорки кафедри іноземних мов професійного спрямування Наталії Науменко «Масниця приходить – тепло із собою приводить». Ще в середині останнього зимового місяця, коли зима все-таки вступила у свої права після несподівано теплого січня, – на сторінках со...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Масниця приходить, тепло із собою приводить! 24 лютого 2025

Історію виникнення, традиції, прикмети і святкування Дня святого Миколая досліджували здобувачі

16 грудня старша викладачка кафедри іноземних мов професійного спрямування Олена Сподинюк провела в групі ТУ 2-12а виховний захід, присвячений Дню святого Миколая, який є невід’ємною частиною української культури та історії, знати яку не лише важливо, а й цікаво. Нині традиція святкувати цей день відроджується по всій Україні. Свято відзначатиметь...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Історію виникнення, традиції, прикмети і святкування Дня святого Миколая досліджували здобувачі 16 грудня 2020

Англомовний захід до 120-річчя від дня народження академіка Володимира Вернадського

17 березня 2023 року старші викладачки кафедри іноземних мов професійного спрямування Лариса Яненко і Людмила Юрчук провели захід, присвячений 120-річчю від дня народження Володимира Івановича Вернадського, науковця та філософа, одного із засновників Української академії наук, її дійсного члена (від 1918 року) та першого голови-президента (від 1 сі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Англомовний захід до 120-річчя від дня народження академіка Володимира Вернадського 20 березня 2023