Н У Х Т

Гостьова лекція від випускника

26 травня 2025

Гостьова лекція від випускника

Магістранти освітньої програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія» (спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія») прослухали гостьову лекцію на тему «Сучасне виробництво біоетанолу в Україні», яку прочитав провідний фахівець із проєктування біоетанольних підприємств, випускник кафедри біотехнології і мікробіології 2018 року Євгеній Вовк.

Зустріч була організована в межах вивчення дисципліни «Біоенергетика та охорона довкілля» і стала гармонійним поєднанням теоретичних знань і практичного досвіду. Протягом лекції було висвітлено як загальні аспекти галузі, так і технологічні деталі виробництва біоетанолу.

Євгеній Вовк розповів про трансформації у спиртовій галузі України після прийняття закону про лібералізацію виробництва та обігу спирту, який набув чинності 1 липня 2020 року. Зокрема, після демонополізації державного підприємства «Укрспирт» багато заводів були викуплені підприємцями та модернізовані. Внаслідок цього на базі старих виробництв були впроваджені нові технологічні лінії для перероблення меляси та зерна, що дозволило уникнути сезонної залежності від сировини.

У технічному блоці лекції фахівець зупинився на ключових етапах біоетанольного виробництва, зокрема: підготовці та зберіганні сировини; процесах ферментації; виділенні, очищенні та стандартизації продукту; утилізації відходів.

Окрему увагу було приділено альтернативним джерелам сировини. Зокрема, науковий інтерес лектора нині зосереджений на можливості використання відходів від перероблення гороху як перспективної сировини для виробництва біоетанолу.

Також обговорювалися виклики, з якими стикається галузь в умовах війни – збої логістики, підвищення собівартості продукції, зупинка виробництв. Водночас було акцентовано на законодавчій вимозі щодо включення щонайменше 5% біоетанолу до складу автомобільного бензину, яка відкриває нові перспективи для розвитку галузі.

Магістранти мали змогу не лише поглибити знання з біоенергетики, а й почути реальні кейси, практичні поради й відповіді на актуальні запитання. Лекція вийшла надзвичайно змістовною, інформативною та надихаючою. Студенти щиро вдячні Євгенію Вовку за цікаву доповідь і за те, що продовжує ділитися своїм досвідом із молодшим поколінням біотехнологів.

Опублікований: 26-05-2025
Читайте також:
Сезон літніх дегустацій стартував: фахівці університету оцінюють на відповідність зразки промислової продукції

3 червня завідувач кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Анатолій Куц і професорка кафедри Марина Білько взяли участь у черговому засіданні дегустаційної комісії наукового центру «Український інститут вина». Дегустаційна комісія затвердила вина столові сухі червоні «Каберне-Совіньйон Фрумушика-Нова» від ТОВ «ВКФ «Бородіно-А» Фруму...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сезон літніх дегустацій стартував: фахівці університету оцінюють на відповідність зразки промислової продукції 04 червня 2021

Перший науковий захід нового навчального року на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції

Перший науковий захід у 2019-2020 навчальному році – науковий семінар «Сучасні аспекти використання пряно-ароматичних трав та спецій у закладах ресторанного господарства» проведений кафедрою технології ресторанної і аюрведичної продукції спільно з Національним ботанічним садом ім. М.М. Гришка НАН України 27 вересня 2019 р. Захід відбувся завдяки с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перший науковий захід нового навчального року на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції 30 вересня 2019

Членами Асоціації Індустрії Гостинності України стали викладачі кафедри готельно-ресторанної справи

Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи стали членами Асоціації Індустрії Гостинності України, яка об’єднує представників бізнесу, влади, наукової спільноти та місцевих громад у єдиний інформаційний простір для обміну знаннями та досвідом, реалізації спільних проєктів, проведення досліджень, доступу до інновацій і створення додаткових можливо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Членами Асоціації Індустрії Гостинності України стали викладачі кафедри готельно-ресторанної справи 23 лютого 2021

Традиційний захід кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів у нетрадиційному форматі

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів склалося багато гарних традицій. Одна з них – проводити напередодні Великодня виховний захід, присвячений цьому священному для християн святу. Карантин вніс свої корективи у святкування, проте не завадив викладачам і студентам провести свій традиційний захід, дещо змінивши його формат. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Традиційний захід кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів у нетрадиційному форматі 22 квітня 2020