Н У Х Т

Гостьова лекція для магістрантів від очільниці Науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт»

12 листопада 2024

Гостьова лекція для магістрантів від очільниці Науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт»

На кафедрі експертизи харчових продуктів відбулася гостьова лекція «Сучасні методи визначення вмісту гліцидолів у рослинних оліях» у рамках вивчення магістрантами освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» дисципліни «Експертиза та експрес-ідентифікація харчової продукції». Гостьова лекторка – фахівчиня-практик, докторка технічних наук, старша наукова співробітниця, очільниця Науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» Ірина Левчук.

Спікерка ознайомила з механізмом утворення MCPD та гліцидолу у харчових продуктах за високих температур. Кількість 3МХПД-ефірів та ефірів гліцидолу залежить від виду олії, вмісту антиоксидантів, інших супутніх гліцеролам речовин. Фахівчиня акцентувала увагу магістрантів, що вміст MCPD-ефірів і ефірів гліцидолу в термооброблених оліях залежить від умов технологічних процесів, застосування кислот (є донорами радикалу водню та, імовірно, призводять до підвищення їх вмісту), використання деяких ферментів (призводять до утворення підвищених кількостей моно- та дигліцеролів і, в результаті, ефірів гліцидолу), від умов (температура, тривалість) дезодорування або інших високотемпературних варіантів оброблення.

Лекторка звернула увагу слухачів на перетворення в організмі людини 2,3-MCPD-ефірів та ефірів гліцидолу на вільні MCPD і гліцидол та їхній токсикологічний профіль, що є підставою для їхнього контролювання не тільки в оліях, а й інших харчових продуктах.

Коло наукових інтересів пані Ірини корелює з її практичною діяльністю, тому присутнім було представлено фільм щодо кількісного визначення вільного 3-монохлорпропандіолу в гідролізованих і ферментованих харчових продуктах (соєвий соус) методом газової хроматографії з мас-спектрометричним детектуванням та автоматизацією пробопідготовки.

Заняття відбувалося в режимі онлайн-конференції, а присутні здобувачі 1 та 2 курсів денної та заочної форм здобуття освіти і викладачі кафедри експертизи харчових продуктів мали можливість поставити запитання, на які лекторка, фахівчиня у сфері оцінювання відповідності та виявлення фальсифікації харчових продуктів, надала аргументовані відповіді.

Організувала гостьовий лекторій від зовнішньої стейкхолдерки гарантка освітньої програми, доцентка кафедри експертизи харчових продуктів, лекторка навчальної дисципліни Світлана Усатюк.

Опублікований: 12-11-2024
Читайте також:
Насичене, перше в 2021 році, планове засідання вченої ради університету

25 лютого 2021 року в дистанційному режимі відбулося перше в 2021 році засідання вченої ради університету. Розпочали традиційно – з привітання членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями. Далі перейшли до розгляду питань порядку денного. Першими розглянули кадрові питання – присвоєння вчених звань. До вченої ради надійшли клопота...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Насичене, перше в 2021 році, планове засідання вченої ради університету 25 лютого 2021

Нещодавно здобувачка освіти, а сьогодні – успішна стейкхолдерка

9 вересня на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції в рамках лекційного заняття «Технології продукції ресторанного господарства» для здобувачів груп ХЧ-3-1, ХЧ-3-2, ХЧ-3-3 відбувся лекторій від нашої успішної випускниці Дарини Юрченко. Гостю запросили доцентка Наталія Стукальська та асистентка Владлена Михайленко. Наша випускниця щ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нещодавно здобувачка освіти, а сьогодні – успішна стейкхолдерка 10 вересня 2021

Святкування Дня рідної мови у Вінницькому коледжі НУХТ

В українській світлиці Вінницького коледжу нашого університету відбулося свято з нагоди Міжнародного дня рідної мови «Кращої, ніж рідна, мови не буває…». Червоною ниткою дійства проходила думка про неоціненний Божий дар українському народові – рідну мову, названу Берегинею і Богородицею, найбільшим духовним скарбом і національною гордістю. Доскона...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Святкування Дня рідної мови у Вінницькому коледжі НУХТ 28 лютого 2017

Літні змагання наших студентів

Фізична культура і спорт – невід’ємна частина життя наших студентів. Протягом навчального року в усіх навчальних підрозділах навчально-наукового комплексу НУХТ відбувається багато фізкультурно-оздоровчих заходів – це і традиційні «Дня здоров’я» та цілий ряд змагань і конкурсів, і спартакіади, і участь у всеукраїнських акціях. У Смілянському коледж...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Літні змагання наших студентів 31 липня 2018