Н У Х Т

Гостьова лекція для магістрантів від очільниці Науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт»

12 листопада 2024

Гостьова лекція для магістрантів від очільниці Науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт»

На кафедрі експертизи харчових продуктів відбулася гостьова лекція «Сучасні методи визначення вмісту гліцидолів у рослинних оліях» у рамках вивчення магістрантами освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» дисципліни «Експертиза та експрес-ідентифікація харчової продукції». Гостьова лекторка – фахівчиня-практик, докторка технічних наук, старша наукова співробітниця, очільниця Науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» Ірина Левчук.

Спікерка ознайомила з механізмом утворення MCPD та гліцидолу у харчових продуктах за високих температур. Кількість 3МХПД-ефірів та ефірів гліцидолу залежить від виду олії, вмісту антиоксидантів, інших супутніх гліцеролам речовин. Фахівчиня акцентувала увагу магістрантів, що вміст MCPD-ефірів і ефірів гліцидолу в термооброблених оліях залежить від умов технологічних процесів, застосування кислот (є донорами радикалу водню та, імовірно, призводять до підвищення їх вмісту), використання деяких ферментів (призводять до утворення підвищених кількостей моно- та дигліцеролів і, в результаті, ефірів гліцидолу), від умов (температура, тривалість) дезодорування або інших високотемпературних варіантів оброблення.

Лекторка звернула увагу слухачів на перетворення в організмі людини 2,3-MCPD-ефірів та ефірів гліцидолу на вільні MCPD і гліцидол та їхній токсикологічний профіль, що є підставою для їхнього контролювання не тільки в оліях, а й інших харчових продуктах.

Коло наукових інтересів пані Ірини корелює з її практичною діяльністю, тому присутнім було представлено фільм щодо кількісного визначення вільного 3-монохлорпропандіолу в гідролізованих і ферментованих харчових продуктах (соєвий соус) методом газової хроматографії з мас-спектрометричним детектуванням та автоматизацією пробопідготовки.

Заняття відбувалося в режимі онлайн-конференції, а присутні здобувачі 1 та 2 курсів денної та заочної форм здобуття освіти і викладачі кафедри експертизи харчових продуктів мали можливість поставити запитання, на які лекторка, фахівчиня у сфері оцінювання відповідності та виявлення фальсифікації харчових продуктів, надала аргументовані відповіді.

Організувала гостьовий лекторій від зовнішньої стейкхолдерки гарантка освітньої програми, доцентка кафедри експертизи харчових продуктів, лекторка навчальної дисципліни Світлана Усатюк.

Опублікований: 12-11-2024
Читайте також:
Реалізуємо елементи неформальної освіти на освітній програмі «Екологія, екоменеджмент та екоаудит»

Магістранти освітньо-професійної програми «Екологія, екоменеджмент та екоаудит» Владислав Тесля, Євгенія Омельченко, Ірина Горбенко і Павло Гуцало успішно завершили онлайн-курс «Ресурсоефективне та чисте виробництво» та отримали відповідні сертифікати. Онлайн-курс розроблений Центром ресурсоефективного та чистого виробництва у рамках проєкту Орган...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Реалізуємо елементи неформальної освіти на освітній програмі «Екологія, екоменеджмент та екоаудит» 07 червня 2024

У поміч користувачам Науково-технічної бібліотеки університету

Розпочався новий навчальний рік, і Науково-технічна бібліотека університету підготувала низку корисних документів, які допоможуть вповні скористатися усіма ресурсами фондів бібліотеки. Зокрема, у розділі «Електронні ресурси» представлена «Інструкція по користуванню електронними ресурсами бібліотеки», у якій викладена послідовність дій при роботі з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У поміч користувачам Науково-технічної бібліотеки університету 01 вересня 2020

Про переваги навчання в нашому університеті – старшокласникам гімназії «Потенціал»

24 вересня 2024 року члени профорієнтаційного сектору студентської ради Навчально-наукового інституту харчових технологій разом із доценткою кафедри технології молока і молочних продуктів Оленою Онопрійчук відвідали гімназію «Потенціал», де зустрілися з учнями 11-х класів. Вони ознайомили старшокласників з навчальними підрозділами університету, ро...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про переваги навчання в нашому університеті – старшокласникам гімназії «Потенціал» 26 вересня 2024

Цікавими прикладами з власного практичного досвіду ілюструють свої лекції наші викладачі

На кафедрі фінансів відбулася ще одна відкрита лекція. Цього разу своїм викладацьким досвідом ділився д.е.н., професор Олексій Лисенок. Він прочитав лекцію «Аналіз ризиків у банку» з дисципліни «Аналіз банківської діяльності». Здобувачі освіти дізналися про сутність банківських ризиків та їх класифікацію, про те, як проводиться аналіз валютного ри...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цікавими прикладами з власного практичного досвіду ілюструють свої лекції наші викладачі 10 листопада 2020