Осінь 2024 року принесла нам не тільки різнобарвне кленове листя, звичні уже повітряні тривоги, а й подарувала чудове свято – науковий форум «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість, безпека», організований кафедрою технології оздоровчих продуктів 7-8 листопада.
Такого розмаїття представників, доповідей, наукових напрямів, фахового обговорення дискусійних питань конференція ще не знала. Вражає географія представництва учасників: від Заходу (Львів, Чернівці, Дрогобич, Луцьк) до Сходу (Херсон, Харків, Дніпро) і, звісно ж, дружня Одеса. До участі у конференції під’єдналися також здобувачі-магістранти практичного усіх освітньо-професійних програм Навчально-наукового інституту харчових технологій, бакалаври та магістри кафедри технології оздоровчих продуктів.
Тепле, доброзичливе вітальне слово проректора з наукової роботи Сергія Токарчука відразу ж створило необхідну для таких заходів атмосферу спорідненості, відчуття в усіх присутніх причетності до вирішення дуже важливого для України питання – створення продукції нового покоління, їжі для різних категорій населення, оздоровчого, профілактичного і лікувального призначення.
З незмінним інтересом учасники конференції вислухали доповіді та виступи. Розпочала дискусію завідувачка кафедри Галина Сімахіна, оцінюючи результати роботи колективу за останні роки у підготовці фахівців із технологій оздоровчих продуктів і наукові досягнення викладачів і здобувачів. Цей виступ став переконливим підтвердженням, що кафедра і надалі посідає лідерські позиції у формуванні в Україні індустрії здорового харчування. Наприкінці Галина Сімахіна сфокусувала увагу учасників на особливостях освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів та магістрів і запросила приєднатися до освітнього процесу, який здійснює кафедра, залучаючи нових вступників на 2025-2026 навчальний рік.
Колишня випускниця кафедри, а нині – лікарка-реабілітологиня відділення фізичної та реабілітаційної медицини Інституту раку НАМН України Ольга Акіншина із властивим їй нестримним темпераментом і закоханістю у свою справу окреслила необхідність розроблення нових харчових продуктів для онкохворих, оскільки, на жаль, в Україні цим питанням досі ніхто не займається.
І стало цілком очевидним, що всі присутні на конференції можуть спільними зусиллями взятись і успішно вирішити цю надважливу проблему: і підприємство «Фірма «ФАВОР» зі своїми унікальними розробками продуктів на молочній основі, і ТОВ «Торгово-промислова група «Амарант» зі своєю унікальною сировиною та продуктами на її основі, і науковці Львівського національного університету імені Івана Франка, і, безумовно, колектив кафедри технології оздоровчих продуктів, який за 20 років діяльності набув неоціненних знань у виробництві продуктів спеціального призначення.
Фірму «ФАВОР» у всій величі її здобутків представила генеральна директорка Раїса Михайлова. Масштабність, унікальність, розмаїття продукції цього єдиного у Києві виробника молочних продуктів вразили усіх присутніх, а найважливіше те, що вся ця продукція уже протягом 30 років належить до категорії оздоровчої.
Слухачі ще перебували під враженням від виступу Раїси Василівни, а тут новий потік інформації – цього разу від кандидата сільськогосподарських наук, директора ТОВ «Торгово-промислова група «Амарант», президента ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції» Олександра Дуди. Він шикарно презентував здобутки ТОВ «Амарант» у виробництві цієї дивовижної культури і продуктів, які вже отримані на її основі й уже реалізуються на вітчизняному ринку і які, безумовно, мають статус оздоровчих. Лейтмотивом виступу фахівця були пророчі слова академіка Миколи Івановича Вавилова: «Амарант – це культура, якій судилося нагодувати людство майбутнього».
Конференція проходила за принципом потокової (безперервної) презентації. І от уже мікрофон у руках голови Київського науково-технічного товариства харчової промисловості Юрія Задніпряного, одного з основних організаторів та адептів довгострокового масштабного проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи». До цього проєкту залучено провідних фахівців медицини, харчових технологій та харчової промисловості.
Юрій Вікторович привітав усіх учасників конференції, наголошуючи на її важливості, актуальності і пріоритетності тих напрямів, за якими виступають доповідачі. Для кафедри технології оздоровчих продуктів дуже похвальними виявилися слова пана Задніпряного, що ця конференція є логічним продовженням наукового форуму «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи», який відбувся 24-25 жовтня, і що кафедра цілком об’єктивно визнана базовою у реалізації однойменного проєкту.
До конференції з Португалії доєднався професор Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича Володимир Ткач із доповіддю «Теоретико-експериментальний опис електрохімічного визначення ергостеролу у грибних продуктах та спецхарчуванні». І відразу у науковців кафедри виник план щодо співпраці з паном Ткачем у галузі виробництва культивованих грибів із підвищеним вмістом вітаміну D3.
Із найактуальнішою темою сьогодення – розроблення харчових продуктів для військовослужбовців – виступила доцентка кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій Львівського національного університету імені Івана Франка Ольга Маслійчук. Авторка запропонувала такий набір харчових продуктів, що після її виступу цілком справедливою була репліка «Такому раціонові позаздрять і солдати НАТО».
Доцентка кафедри технології оздоровчих продуктів Світлана Камінська виступила англійською мовою з доповіддю «Comparison of the Concept of Superfood in Ukraine and Japan». Вона порівняла уявлення про суперфуди в Україні та Японії, акцентуючи увагу на темі здорового харчування та впливі культурних і соціальних факторів на вибір таких продуктів у обох країнах.
Професійно виступили з доповідями здобувачі кафедри – Віктор Шерганов, Ярослава Козлова, Катерина Шевцова, Денис Олійник та Єлизавета Шуба. Денис Олійник підключився зі Швейцарії і надав ґрунтовний аналіз виробництва молочної продукції в цій країні та зіставив його з продукцією наших вітчизняних виробників, патріотично зазначивши, що українські виробники у галузі кисломолочної продукції – найкращі.
Конференцію завершила Єлизавета Шуба, здобувачка третього курсу, з темою, яка, безсумнівно, найкраще підходила до аудиторії після безперервного п’ятигодинного засідання: «Валеологічні аспекти стресу та стресостійкості».
Отож минає засідання, модераторка конференції Галина Сімахіна оголошує про його завершення, а ніхто не відключається – всі чекають на продовження. Тому можна констатувати, що конференція повною мірою вдалася, а резолюцію конференції можна сформулювати однією фразою: «Філософія життя і діяльності науковців, здобувачів і виробників оздоровчої продукції – здоров’я і довголіття української нації».