Н У Х Т

Феєрія наукових ідей, планів і перспектив

11 листопада 2024

Феєрія наукових ідей, планів і перспектив

Осінь 2024 року принесла нам не тільки різнобарвне кленове листя, звичні уже повітряні тривоги, а й подарувала чудове свято – науковий форум «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість, безпека», організований кафедрою технології оздоровчих продуктів 7-8 листопада.

Такого розмаїття представників, доповідей, наукових напрямів, фахового обговорення дискусійних питань конференція ще не знала. Вражає географія представництва учасників: від Заходу (Львів, Чернівці, Дрогобич, Луцьк) до Сходу (Херсон, Харків, Дніпро) і, звісно ж, дружня Одеса. До участі у конференції під’єдналися також здобувачі-магістранти практичного усіх освітньо-професійних програм Навчально-наукового інституту харчових технологій, бакалаври та магістри кафедри технології оздоровчих продуктів.

Тепле, доброзичливе вітальне слово проректора з наукової роботи Сергія Токарчука відразу ж створило необхідну для таких заходів атмосферу спорідненості, відчуття в усіх присутніх причетності до вирішення дуже важливого для України питання – створення продукції нового покоління, їжі для різних категорій населення, оздоровчого, профілактичного і лікувального призначення.

З незмінним інтересом учасники конференції вислухали доповіді та виступи. Розпочала дискусію завідувачка кафедри Галина Сімахіна, оцінюючи результати роботи колективу за останні роки у підготовці фахівців із технологій оздоровчих продуктів і наукові досягнення викладачів і здобувачів. Цей виступ став переконливим підтвердженням, що кафедра і надалі посідає лідерські позиції у формуванні в Україні індустрії здорового харчування. Наприкінці Галина Сімахіна сфокусувала увагу учасників на особливостях освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів та магістрів і запросила приєднатися до освітнього процесу, який здійснює кафедра, залучаючи нових вступників на 2025-2026 навчальний рік.

Колишня випускниця кафедри, а нині – лікарка-реабілітологиня відділення фізичної та реабілітаційної медицини Інституту раку НАМН України Ольга Акіншина із властивим їй нестримним темпераментом і закоханістю у свою справу окреслила необхідність розроблення нових харчових продуктів для онкохворих, оскільки, на жаль, в Україні цим питанням досі ніхто не займається.

І стало цілком очевидним, що всі присутні на конференції можуть спільними зусиллями взятись і успішно вирішити цю надважливу проблему: і підприємство «Фірма «ФАВОР» зі своїми унікальними розробками продуктів на молочній основі, і ТОВ «Торгово-промислова група «Амарант» зі своєю унікальною сировиною та продуктами на її основі, і науковці Львівського національного університету імені Івана Франка, і, безумовно, колектив кафедри технології оздоровчих продуктів, який за 20 років діяльності набув неоціненних знань у виробництві продуктів спеціального призначення.

Фірму «ФАВОР» у всій величі її здобутків представила генеральна директорка Раїса Михайлова. Масштабність, унікальність, розмаїття продукції цього єдиного у Києві виробника молочних продуктів вразили усіх присутніх, а найважливіше те, що вся ця продукція уже протягом 30 років належить до категорії оздоровчої.

Слухачі ще перебували під враженням від виступу Раїси Василівни, а тут новий потік інформації – цього разу від кандидата сільськогосподарських наук, директора ТОВ «Торгово-промислова група «Амарант», президента ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції» Олександра Дуди. Він шикарно презентував здобутки ТОВ «Амарант» у виробництві цієї дивовижної культури і продуктів, які вже отримані на її основі й уже реалізуються на вітчизняному ринку і які, безумовно, мають статус оздоровчих. Лейтмотивом виступу фахівця були пророчі слова академіка Миколи Івановича Вавилова: «Амарант – це культура, якій судилося нагодувати людство майбутнього».

Конференція проходила за принципом потокової (безперервної) презентації. І от уже мікрофон у руках голови Київського науково-технічного товариства харчової промисловості Юрія Задніпряного, одного з основних організаторів та адептів довгострокового масштабного проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи». До цього проєкту залучено провідних фахівців медицини, харчових технологій та харчової промисловості.

Юрій Вікторович привітав усіх учасників конференції, наголошуючи на її важливості, актуальності і пріоритетності тих напрямів, за якими виступають доповідачі. Для кафедри технології оздоровчих продуктів дуже похвальними виявилися слова пана Задніпряного, що ця конференція є логічним продовженням наукового форуму «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи», який відбувся 24-25 жовтня, і що кафедра цілком об’єктивно визнана базовою у реалізації однойменного проєкту.

До конференції з Португалії доєднався професор Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича Володимир Ткач із доповіддю «Теоретико-експериментальний опис електрохімічного визначення ергостеролу у грибних продуктах та спецхарчуванні». І відразу у науковців кафедри виник план щодо співпраці з паном Ткачем у галузі виробництва культивованих грибів із підвищеним вмістом вітаміну D3.

Із найактуальнішою темою сьогодення – розроблення харчових продуктів для військовослужбовців – виступила доцентка кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій Львівського національного університету імені Івана Франка Ольга Маслійчук. Авторка запропонувала такий набір харчових продуктів, що після її виступу цілком справедливою була репліка «Такому раціонові позаздрять і солдати НАТО».

Доцентка кафедри технології оздоровчих продуктів Світлана Камінська виступила англійською мовою з доповіддю «Comparison of the Concept of Superfood in Ukraine and Japan». Вона порівняла уявлення про суперфуди в Україні та Японії, акцентуючи увагу на темі здорового харчування та впливі культурних і соціальних факторів на вибір таких продуктів у обох країнах.

Професійно виступили з доповідями здобувачі кафедри – Віктор Шерганов, Ярослава Козлова, Катерина Шевцова, Денис Олійник та Єлизавета Шуба. Денис Олійник підключився зі Швейцарії і надав ґрунтовний аналіз виробництва молочної продукції в цій країні та зіставив його з продукцією наших вітчизняних виробників, патріотично зазначивши, що українські виробники у галузі кисломолочної продукції – найкращі.

Конференцію завершила Єлизавета Шуба, здобувачка третього курсу, з темою, яка, безсумнівно, найкраще підходила до аудиторії після безперервного п’ятигодинного засідання: «Валеологічні аспекти стресу та стресостійкості».

Отож минає засідання, модераторка конференції Галина Сімахіна оголошує про його завершення, а ніхто не відключається – всі чекають на продовження. Тому можна констатувати, що конференція повною мірою вдалася, а резолюцію конференції можна сформулювати однією фразою: «Філософія життя і діяльності науковців, здобувачів і виробників оздоровчої продукції – здоров’я і довголіття української нації».

Опублікований: 11-11-2024
Читайте також:
Студенти Вінницького фахового коледжу НУХТ у гостях на кафедрі технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів

У форматі ZOOM-конференції відбулася зустріч завідувачки кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Тамари Носенко зі студентами Вінницького фахового коледжу НУХТ, які навчаються за спеціальністю «Харчові технології», та викладачами коледжу. Зустріч була організована старшою викладачкою коледжу Лесею Крот...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти Вінницького фахового коледжу НУХТ у гостях на кафедрі технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів 01 грудня 2020

Відкрита лекція для першокурсників освітньої програми «Економіка та правове забезпечення бізнесу»

Доцентка кафедри економіки і права Ольга Ткаченко запросила колег на відкриту лекцію «Правотворчість» з навчальної дисципліни «Теорія держави і права», яку вона читала для здобувачів першого курсу освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 051 «Економіка», освітньої програми «Економіка та правове забезпечення бізнесу». Лекторка розкрила поняття, ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрита лекція для першокурсників освітньої програми «Економіка та правове забезпечення бізнесу» 23 листопада 2023

Наукова школа харчовиків поповнилася ще однією докторкою філософії

Науковий рік здобувачів ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» продовжився успішним захистом аспіранткою кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, старшою викладачкою Циклової комісії природничих і технологічних дисциплін Вінницького фахового коледжу НУХТ Альон...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наукова школа харчовиків поповнилася ще однією докторкою філософії 20 грудня 2023

Захід до Дня Гідності та Свободи в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ

20 листопада 2019 року в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму нашого університету відбувся захід до Дня Гідності та Свободи на честь початку двох знакових подій –  Помаранчевої революції та Революції Гідності. Участь у заході взяли адміністрація коледжу, працівники та студенти. Проведені в рамках Дня Гідності та Свободи заход...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Захід до Дня Гідності та Свободи в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ 21 листопада 2019