Н У Х Т

Експерти продовжують розроблення проекту нової моделі управління закладом вищої освіти

02 лютого 2018

Експерти продовжують розроблення проекту нової моделі управління закладом вищої освіти

Відбулося чергове засідання робочої групи по підготовці комплексного законопроекту про внесення змін до чинного Закону України «Про вищу освіту», у якому взяли участь близько 40 експертів освітньої та наукової сфери.

Темою засідання виступило обговорення нової статті 34-2 під назвою «Фінансовий директор», якою пропонується доповнити чинний Закон України «Про вищу освіту», - інформує Перший заступник Комітету з питань науки й освіти Верховної Ради України Олександр Співаковський.

«Хочу зауважити, що, на мою думку, головним досягненням сьогоднішньої роботи стало те, що було досягнуто остаточної згоди стосовно запровадження у закладах вищої освіти посади фінансового директора з визначенням меж його компетенції безпосередньо у Законі. Зазначу, що рішення про введення цієї посади прийматиме керівник закладу вищої освіти і тому запропоноване нововведення не матиме обов’язкового характеру. Тобто можна констатувати, що черговий суттєвий крок до запровадження моделі корпоративного управління університетами сьогодні був зроблений», - наголосив нардеп.

За результатами гострих дискусій робочою групою був погоджений наступний зміст перших чотирьох частин цієї статті:

«Стаття 34-2. Фінансовий директор

За рішенням керівника у закладі вищої освіти може бути введена посада фінансового директора.

Фінансовий директор закладу вищої освіти відповідає за: фінансове забезпечення реалізації стратегії розвитку, освітніх і наукових проектів, діяльності підрозділів закладу вищої освіти; результати економічної діяльності; стан, збереження нерухомого та іншого майна цього закладу.

Фінансовий директор є членом виконавчого органу та має статус заступника керівника закладу вищої освіти.

У підпорядкуванні фінансового директора знаходяться бухгалтерія, підрозділи, на які покладені функції щодо планово-фінансового, матеріально-технічного забезпечення діяльності закладу вищої освіти, а також, за рішенням керівника - підрозділи, на які покладені функції щодо юридичного, кадрового забезпечення діяльності закладу вищої освіти та інші адміністративно-господарські підрозділи».

Зокрема, дискусійним залишилось питання щодо включення до складу виконавчого органу представника студентів і запровадження норми, згідно з якою строк повноважень членів виконавчого органу припиняється одночасно з припиненням повноважень ректора.

«Продовження обговорення проекту нової моделі управління закладом вищої освіти відбудеться на наступному засіданні робочої групи, про дату та час якого буде повідомлено додатково», - додав Олександр Співаковський.

Опублікований: 02-02-2018
Читайте також:
Плідна співпраця з випускниками

Випускниця магістерської програми «Технологія продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» Ольга Криволап в якості запрошеної гості приєдналася до обговорення тематики підсумкового практичного заняття з дисципліни «Технологія продуктів для дитячого та геродієтичного харчування», що для здобувачів освітньої програми «Харчові технології» про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Плідна співпраця з випускниками 31 травня 2021

Industry visit учасників форуму «Інноваційні підходи в промисловому та крафтовому виробництві: виклики та можливості» на підприємство «Фудреформ»

Наука й інновації завжди були двигуном прогресу в сучасному світі. У сфері виробництва харчової продукції вони грають особливо важливу роль. Тому прогресивні підприємства шукають інноваційні технології та рішення, щоб забезпечити якість та ефективність на всіх етапах виробництва продукції. З метою сприяння цьому процесу та об'єднуючи зусилля науко...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Industry visit учасників форуму «Інноваційні підходи в промисловому та крафтовому виробництві: виклики та можливості» на підприємство «Фудреформ» 01 листопада 2023

Про комп'ютерну візуалізацію для контролю якості харчових продуктів у лекції партнерів університету з Осієкського університету (Хорватія)

Партнери університету з Осієкського університету (Хорватія) – професори Ясміна Лукінак і Марко Юкіч продовжили цикл лекцій у рамках ІХ Міжнародної спеціалізованої науково-практичної конференції «Ресурсо- та енергоощадні технології виробництва і пакування харчової продукції – основні засади її конкурентноздатності». Тема чергової лекції – «Комп'ютер...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про комп'ютерну візуалізацію для контролю якості харчових продуктів у лекції партнерів університету з Осієкського університету (Хорватія) 14 грудня 2020

Доцентка кафедри готельно-ресторанної справи – учасниця освітнього літнього онлайн-кемпу з розвитку soft skills

Викладачка кафедри готельно-ресторанної справи, доцентка Тетяна Іщенко у рамках всеукраїнського проєкту «Uni-Biz Bridge Camp» з 1 по 14 липня брала участь в освітньому літньому онлайн-кемпі з розвитку soft skills для викладачів «Uni-Biz Bridge Camp». Учасники онлайн-заходу дізналися про нові підходи до викладання та комунікації зі студентами, проф...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Доцентка кафедри готельно-ресторанної справи – учасниця освітнього літнього онлайн-кемпу з розвитку soft skills 25 липня 2022