Н У Х Т

Довгоочікувана подія для мікробіологів

17 червня 2025

Довгоочікувана подія для мікробіологів

Науковці кафедри біотехнології і мікробіології не могли залишитися осторонь від важливої події – чергового, XVI з’їзду Товариства мікробіологів України ім. С.М. Виноградського, що відбувся нещодавно після тривалої перерви, зумовленої пандемією коронавірусу і воєнними діями. Мікробіологів з усіх куточків України і зарубіжних гостей гостинно прийняв Тернопільський національний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського. Загалом до Тернополя у ці дні приїхали 103 делегати з 16 територіальних відділень, а ще значна кількість дослідників презентувала свої наукові доробки і долучилася до дискусій онлайн.

Крім пленарних засідань, науковці-мікробіологи мали змогу представити доповіді на засіданнях п’яти секцій – «Екологія мікроорганізмів і біорізноманітність», «Мікробні біотехнології, нанобіотехнології, біоремедіація», «Медична, ветеринарна мікробіологія і імунологія», «Фізіологія, біохімія, генетика і молекулярна біологія мікроорганізмів» і «Вірусологія».

На пленарному засіданні з доповіддю «Інтегрована технологія синтезу фітогормонів і поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinіі IMВ B-7405, Acinetobacter calcoaceticus IMВ B-7241 і Rhodococcus erythropolis Aс-5017» виступила професорка Тетяна Пирог, а завідувач кафедри Віктор Стабніков висвітлив результати своїх наукових досліджень у доповіді «Продуцент кислотної уреази та його застосування для біоцементації» на засіданні секції «Фізіологія, біохімія, генетика і молекулярна біологія мікроорганізмів». Крім того, у матеріалах з’їзду опубліковані також тези професорки Людмили Буценко та доцентки Світлани Старовойтової.

Участь науковців у XVI з’їзді Товариства мікробіологів України ім. С.М. Виноградського стала не лише вагомим внеском у розвиток мікробіологічної науки, але й свідченням єдності фахової спільноти, її прагнення до обміну знаннями, нових наукових відкриттів і міждисциплінарної співпраці. З’їзд ще раз підкреслив важливість мікробіології як фундаментальної науки, що відіграє ключову роль у вирішенні актуальних екологічних, медичних і біотехнологічних викликів сьогодення.

Опублікований: 17-06-2025
Читайте також:
Досвідчені бренд-шефи відомих закладів діляться зі студентами Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ таємницями майстерності

29 березня до Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ завітав бренд-шеф ресторанів «Шалена шкварка», «Козацька броварня», «Viva Olivе» та «The Mix» Платон Cаєнко. Студенти довго очікували на зустріч із ним, тому намагалися «ухопити»  кожне слово. Досвідчений шеф розповів про важливість використання сезонної сировини при приготуванні страв, о...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Досвідчені бренд-шефи відомих закладів діляться зі студентами Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ таємницями майстерності 29 березня 2018

Здобувачі-міжнародники познайомилися з історією грошового обігу в Україні

Викладачі кафедри міжнародної економіки та студенти-міжнародники дуже вдячні докторці економічних наук, професорці Любові Худолій за запрошення на цікаву лекцію з історії грошового обігу за понад 2000-літній період, що відбулася в Музеї грошей – навчально-науковій лабораторії НУБіП. Музей, в якому аудиторно проводяться заняття для студентів універс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі-міжнародники познайомилися з історією грошового обігу в Україні 30 вересня 2025

Ще одна наукова перемога студентів-фінансистів

Щиро вітаємо наших переможниць Яну Микитенко та Вікторію Фоміну (науковий керівник – д.е.н., професор Лада Шірінян) з отриманням диплому ІІ ступеню Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціалізації «Страхування», який відбувся у Миколаївському національному аграрному університеті. У конкурсі взяли участь 70 учасників, з яких ли...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ще одна наукова перемога студентів-фінансистів 03 квітня 2020

Траєкторії удосконалення освітнього процесу: на кафедрі біотехнології і мікробіології обговорюють редакції освітньо-професійних програм

У рамках підготовки до громадського обговорення редакцій освітньо-професійних програм 2022 року, 17 лютого на кафедрі біотехнології і мікробіології відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню результатів локального моніторингу освітньо-професійної програми «Промислова біотехнологія» другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 16...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Траєкторії удосконалення освітнього процесу: на кафедрі біотехнології і мікробіології обговорюють редакції освітньо-професійних програм 21 лютого 2022