Н У Х Т

Довгоочікувана подія для мікробіологів

17 червня 2025

Довгоочікувана подія для мікробіологів

Науковці кафедри біотехнології і мікробіології не могли залишитися осторонь від важливої події – чергового, XVI з’їзду Товариства мікробіологів України ім. С.М. Виноградського, що відбувся нещодавно після тривалої перерви, зумовленої пандемією коронавірусу і воєнними діями. Мікробіологів з усіх куточків України і зарубіжних гостей гостинно прийняв Тернопільський національний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського. Загалом до Тернополя у ці дні приїхали 103 делегати з 16 територіальних відділень, а ще значна кількість дослідників презентувала свої наукові доробки і долучилася до дискусій онлайн.

Крім пленарних засідань, науковці-мікробіологи мали змогу представити доповіді на засіданнях п’яти секцій – «Екологія мікроорганізмів і біорізноманітність», «Мікробні біотехнології, нанобіотехнології, біоремедіація», «Медична, ветеринарна мікробіологія і імунологія», «Фізіологія, біохімія, генетика і молекулярна біологія мікроорганізмів» і «Вірусологія».

На пленарному засіданні з доповіддю «Інтегрована технологія синтезу фітогормонів і поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinіі IMВ B-7405, Acinetobacter calcoaceticus IMВ B-7241 і Rhodococcus erythropolis Aс-5017» виступила професорка Тетяна Пирог, а завідувач кафедри Віктор Стабніков висвітлив результати своїх наукових досліджень у доповіді «Продуцент кислотної уреази та його застосування для біоцементації» на засіданні секції «Фізіологія, біохімія, генетика і молекулярна біологія мікроорганізмів». Крім того, у матеріалах з’їзду опубліковані також тези професорки Людмили Буценко та доцентки Світлани Старовойтової.

Участь науковців у XVI з’їзді Товариства мікробіологів України ім. С.М. Виноградського стала не лише вагомим внеском у розвиток мікробіологічної науки, але й свідченням єдності фахової спільноти, її прагнення до обміну знаннями, нових наукових відкриттів і міждисциплінарної співпраці. З’їзд ще раз підкреслив важливість мікробіології як фундаментальної науки, що відіграє ключову роль у вирішенні актуальних екологічних, медичних і біотехнологічних викликів сьогодення.

Опублікований: 17-06-2025
Читайте також:
Вища школа під час воєнного стану: рішення Спілки ректорів України

12 березня 2022 року Спілка ректорів України прийняла важливі рішення щодо ситуації у вищій школі та участі її представників у обороні держави під час воєнного стану. Відповідно до затвердженого рішення, пріоритетними завданнями Спілки є: - підтримка ініціативи МОН щодо відміни ДПА і ЗНО в середній школі, спрощення вступу до магістратури у 2022 р...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вища школа під час воєнного стану: рішення Спілки ректорів України 15 березня 2022

Завершення. Початок…

19 лютого кафедра технології оздоровчих продуктів востаннє зустрілася офіційно з магістрантами для розгляду, обговорення та оцінювання їхніх магістерських робіт на засіданні екзаменаційної комісії у складі: д. т. н., головної наукової співробітниці Інституту продовольчих ресурсів НААН України Ірини Гриненко (голова), д. т. н., завідувачки кафедри Г...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Завершення. Початок… 21 лютого 2024

На кафедрі готельно-ресторанної справи вивчають устаткування для підприємств харчування

На кафедрі готельно-ресторанної справи відбулася відкрита лекція «Холодильне устаткування для складських приміщень закладів ресторанного господарства» доцента В’ячеслава Губені для студентів ІІІ курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа». На заняття з дисципліни «Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства» завітали колеги, з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На кафедрі готельно-ресторанної справи вивчають устаткування для підприємств харчування 22 жовтня 2018

Студенти кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів надихнулися історією Альма матер

9 жовтня напередодні святкування 135-річчя університету студенти академічних груп ТІ 1-1 і МЯ-3-1ск Навчально-наукового інституту харчових технологій з наставниками груп, викладачами кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів, старшим викладачем Оксаною Москалюк і доцентом Ігорем Страшинським відвідали Музей історії та розвитку університету. Спі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів надихнулися історією Альма матер 10 жовтня 2019