Н У Х Т

Достойне поповнення наукової школи теплоенергетиків

28 грудня 2023

Достойне поповнення наукової школи теплоенергетиків

Науковий 2023 рік в університеті завершився захистом дисертації «Застосування каталітичної паливної добавки для підвищення енергоефективності котлів» на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 14 «Електрична інженерія» за спеціальністю 144 «Теплоенергетика» аспірантом кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Віталієм Мокрецьким, що обіймає посаду технічного директора в інжиніринговій компанії Dagas LLS (Варка, Польща). Науковий керівник здобувача – д.т.н., старший науковий співробітник, професор кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Ігор Вольчин.

Робота Віталія Мокрецького присвячена дослідженню впливу подання каталітичної паливної добавки REDUXCO, яка є джерелом вільних радикалів, на зростання ефективності роботи факельних і колосникових котлів й інших теплоенергетичних установок (клінкерних печей, двигунів внутрішнього згоряння) та розроблення методу оцінювання і прогнозування викидів діоксиду вуглецю за даними технічного аналізу палива.

Здобувач вів свої дослідження протягом 15 років на Трипільській і Зміївській ТЕС, Краматорській ТЕЦ, а також на ТЕС і підприємствах Польщі, Литви, Греції, Китаю – загалом на 27 промислових об’єктах. Результати досліджень пройшли дослідну перевірку у трьох установах, що спеціалізуються на виконанні робіт на об’єктах теплоенергетики, – ПАТ «Центренерго» при проведенні промислових випробувань котлів на пиловугільних блоках Трипільської ТЕС, що дало можливість отримати позитивний ефект від застосування каталітичної добавки у розмірі 2,27% підвищення ККД та заощадити 4248,67 т у.п., ПрАТ «ТЕХЕНЕРГО» при проведенні промислового випробування широкого спектру промислових та енергетичних котлів і ПрАТ «САТЕР» при здійсненні реконструкції котлів середньої потужності та подальшого моніторингу, звітності і верифікації викидів парникових газів на підприємствах цукрової промисловості.

Разову спеціалізовану вчену раду з розгляду дисертації очолив визнаний фахівець з енергоефективних технологій і обладнання, доктор технічних наук, професор кафедри електропостачання і енергоменеджменту нашого університету Олександр Серьогін.

У складі ради працювали рецензент – кандидат технічних наук, доцент кафедри теплоенергетики та холодильної техніки НУХТ Віталій Філоненко та опоненти – д.т.н., завідувач відділу технологій альтернативних палив Інституту газу НАН України Костянтин П’яних, кандидат технічних наук, доцент кафедри теплової та альтернативної енергетики Навчально-наукового інституту атомної і теплової енергетики Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Олександр Сірий і кандидат технічних наук, доцент кафедри теплоенергетики, теплових та атомних електричних станцій Інституту енергетики та систем керування Національного університету «Львівська політехніка» Тарас Кравець.

Члени спецради високо оцінили дослідження здобувача й зазначили, що отримані автором результати мають належне теоретичне обґрунтування, підтверджені численними експериментами й розв’язують актуальне та складне науково-прикладне завдання – підвищення енергоефективності парогенераторів та установок, що використовують теплоту згорання викопного палива, шляхом використання паливно-каталітичних добавок. Було наголошено, що робота дисертанта має практичне, соціальне, економічне й екологічне значення.

За результатами публічного захисту, разова спеціалізована вчена рада відкритим голосування присудила Віталію Мокрецькому науковий ступінь доктора філософії у галузі знань 14 «Електрична інженерія» за спеціальністю 144 «Теплоенергетика».

Вітаємо здобувача та його наукового керівника, які довго йшли до цього здобутку! Бажаємо подальших наукових злетів!

Опублікований: 28-12-2023
Читайте також:
Кафедра експертизи харчових продуктів залучає зовнішніх стейкхолдерів для опанування практичних навичок здобувачами вищої освіти

Нещодавно гостьову лекцію «Організація заходів щодо удосконалення системи безпечності харчової продукції. Простежуваність і відкликання продукції» для здобувачів вищої освіти освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» спеціальності 181 «Харчові технології» освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр» прочитала...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра експертизи харчових продуктів залучає зовнішніх стейкхолдерів для опанування практичних навичок здобувачами вищої освіти 06 квітня 2021

Етика та знання: революція академічної доброчесності у європейському освітньому та науковому середовищах

Академічна доброчесність є основою високоякісної освіти та науки, що забезпечує розвиток діалогу, інновацій і довіри в освітньо-науковому середовищі. Розуміння цінностей академічної доброчесності в контексті європейського освітнього простору стає дедалі важливішим у сучасному світі, де швидкі технологічні зміни та соціальні трансформації вимагають ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Етика та знання: революція академічної доброчесності у європейському освітньому та науковому середовищах 25 грудня 2023

На науковій конференції у Великобританії апробовували результати своїх досліджень викладачі кафедри фізики

Карантин ніяким чином не заважає поповнювати скарбничку кафедри фізики новими науковими здобутками та якісними результатами. Проведені теоретичні та експериментальні дослідження дали змогу апробовувати їх на наукових конференціях світу. Зокрема, завідувачка кафедри Світлана Літвинчук і доцент Галина Шатковська взяли участь у IХ Міжнародній науково...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На науковій конференції у Великобританії апробовували результати своїх досліджень викладачі кафедри фізики 08 травня 2020

Про технології оригінальних кондитерських виробів здобувачам-скороченикам

Відбулася відкрита лекція професорки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Вікторії Дорохович з дисципліни «Харчові технології», яку вона прочитала для здобувачів вищої освіти третього курсу скороченої форми навчання Навчально-наукового інституту харчових технологій, що навчаються за спеціальністю «Харчові технології». На відкр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про технології оригінальних кондитерських виробів здобувачам-скороченикам 08 жовтня 2021