Н У Х Т

Добра традиція організації круглого столу для обговорення освітнього процесу із роботодавцями

09 лютого 2022

Добра традиція організації круглого столу для обговорення освітнього процесу із роботодавцями

У Навчально-науковому інституті харчових технологій вже стало доброю традицією на початку лютого у форматі круглого столу зустрічатися зі стейкхолдерами і обговорювати стан та перспективи розвитку освітніх програм спеціальності 181 «Харчові технології».

До роботи тематичного круглого столу долучилося понад 40 учасників, серед яких директорка інституту, завідувачі випускових кафедр, гаранти освітніх програм, представники робочих груп із розроблення та перегляду освітніх програм, керівники, провідні фахівці підприємств харчової промисловості, голови профільних асоціацій і корпорацій, представники наукових установ.

Потужна спільнота роботодавців була представлена генеральним директором Української корпорації по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром», членом наглядової ради університету Володимиром Кучеренком, в.о. директора ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод» Володимиром Ковальчуком, президентом «Союзу виробників харчової продукції», головою спілки «Борошномели України» Родіоном Рибчинським, генеральним директором «Укрхлібпром» Олександром Васильченком, головою правління Федерації органічного руху України Євгенієм Миловановим, виконавчим директором Федерації органічного руху Андрієм Коняшиним, першим віце-президентом Всеукраїнської асоціації пекарів Олександром Тараненком, президентом Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Ігорем Бартковським, начальницею екстракційного цеху компанії «Дельта Вільмар Україна» Тетяною Піддубною, спеціалісткою із зовнішніх зв’язків  компанії «Дельта Вільмар Україна» Іриною Семеновою, генеральною директоркою ТОВ «Миколаївський коньячний завод» Оленою Сичовою, директоркою ТОВ «Здоров’я і смак» Вікторією Жук, технологом ТОВ «СЕТТЕПОРТЕ» Олександром Горбачем, головним технологом ТОВ «Рибак» Василем Костишиним, директором ТОВ «Органік стандарт» Сергієм Галашевським, заступницею директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України Іриною Романчук, інженером-технологом ТОВ «Кременецьке молоко» Дмитром Дворецьким, керівником проєктів компанії «Бунге» Дмитром Ляховецьким, інженером-технологом корпорації «Рошен» Дариною Єфименко, генеральним директором ПрАТ «Новоград-Волинський хлібзавод» Сергієм Портянко та фахівчинею зі стандартизації, сертифікації і якості цього ж підприємства Наталією Горлатою, технічним директором Новооржицького цукрового заводу Юрієм Андреєвим, директоркою асоціації «Виробників мінеральних та питних вод України» Оксаною Бамбурою.

Розпочала зустріч директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксана Кочубей-Литвиненко, яка ознайомила гостей-роботодавців із сьогоденням інституту та освітніми новаціями, якими користуються викладачі кафедр інституту при підготовці здобувачів вищої освіти освітніх ступенів «Бакалавр» і «Магістр» та освітньо-наукового ступеня «Доктор філософії». Також Оксана Кочубей-Литвиненко представила освітню програму бакалаврського рівня «Харчові технології та інженерія», гарантом якої вона є, та наголосила на важливості участі представників харчового бізнесу у формуванні освітньої траєкторії сучасного фахівця.

Далі слово було надане гарантам освітніх програм освітніх ступенів «Магістр» і «Доктор філософії», які представили свої освітні програми, розкрили їх унікальність, фокус та особливість підготовки здобувачів, коротко надали інформацію щодо тих частин програми, які є визначальними у формуванні компетентностей та результатів навчання, зупинилися на досягненнях здобувачів, випускників освітніх програм і науково-педагогічного складу кафедр.

До обговорення представлених програм долучилися представниці компанії «Дельта Вільмар Україна» Ірина Семенова і Тетяна Піддубна, які наголосили на важливості поряд із набуттям фундаментальних знань з харчових технологій, хімії і фізики, процесів і апаратів харчових виробництв, ще й формування у випускників бакалаврату і магістратури таких soft skills, як вміння презентувати себе та свої знання. Фахівчині також наголосили на вимозі сьогодення – знання іноземної мови у сучасних фахівців, особливо тих, які планують працювати в міжнародних компаніях і корпораціях.

На важливості професійної практичної підготовки для здобувачів освіти зупинився перший віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко і запевнив, що представники хлібопекарської промисловості не стоять осторонь проблем вищої освіти, формують і забезпечують імідж працівників харчової промисловості, а також підтвердив попит на ринку праці у висококваліфікованих фахівцях.

Президент «Союзу виробників харчової продукції», голова спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський звернув увагу гарантів і розробників освітніх програм на актуальності співпраці із закордонними університетами в освітянському і науковому полі задля підвищення конкурентоспроможності вітчизняної освіти, підтвердив доцільність продовження практики запрошення закордонних фахівців до читання гостьових лекцій, а також підкреслив важливість все більш широкого впровадження елементів дуальної форми здобуття освіти.

Президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Ігор Бартковський подякував університету за підготовку висококваліфікованих фахівців і висловив надію на збільшення контингенту випускників, які готові плідно працювати і здобувати практичний досвід не тільки на столичних підприємствах та в установах, але й на регіональних підприємствах.

Зі словами вдячності та сподіваннями на подальшу плідну співпрацю із викладачами університету задля спільної мети – підготовки висококваліфікованих фахівців харчової промисловості, виступили генеральний директор «Укрхлібпром» Олександр Васильченко та голова правління Федерації органічного руху України Євгеній Милованов.

Зустріч відбулася конструктивно та була корисною, як розробникам освітніх програм, так і роботодавцям.

Гаранти освітніх програм сподіваються на залучення ще ширшого кола роботодавців і випускників під час громадського обговорення освітніх програм, що будуть розміщені на сайті університету наприкінці лютого. 

Опублікований: 09-02-2022
Читайте також:
Тенденції ринку напоїв: наші викладачі обмінюються досвідом

Нещодавно відбувся бізнес-семінар «Напої України 2023», організований компанією Marko Pack Agency. Це щорічна подія для виробників напоїв, спеціалістів ритейлу та постачальників технологій і пакування. Учасники заходу розглядали тенденції світового ринку напоїв (БАН, пива, соків), досвід успішного створення брендів та інноваційні рішення у сфері в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тенденції ринку напоїв: наші викладачі обмінюються досвідом 21 грудня 2023

Магістранти вражають рівнем кваліфікації

14 лютого 2023 року на кафедрі технології консервування відбулося найскладніше засідання екзаменаційної комісії (ЕК) в умовах військового стану із захисту магістерських робіт здобувачів освітньо-професійних програм «Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів», «Технології харчових концентрованих продуктів на основі фруктово-о...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістранти вражають рівнем кваліфікації 16 лютого 2023

Науковці НУХТ долучилися до другого та третього інформаційних днів Програми Еразмус+

20 та 21 грудня продовжилися інформаційні дні програми Еразмус+, учасниками яких були й науковці нашого університету. 20 грудня відбувся інформаційний день Еразмус+ у сфері освіти, 21-го –інформаційний день для представників відділів міжнародної співпраці ЗВО України – виконавців проєктів з міжнародної академічної мобільності Програми ЄС Еразмус+....

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковці НУХТ долучилися до другого та третього інформаційних днів Програми Еразмус+ 22 грудня 2023

Викладачі випускових кафедр долучаються до роботи Екзаменаційних комісій у філіях університету

Тривають захисти кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти заочної форми навчання. І не лише в університеті, але й у його відокремлених структурних підрозділах. 17 лютого такий захист відбувся у Сумській філії НУХТ, де свої проєкти представили студенти, які навчаються за освітнім ступенем «бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології», осві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі випускових кафедр долучаються до роботи Екзаменаційних комісій у філіях університету 18 лютого 2021