Н У Х Т

До вирішення проблем виробничих підприємств та інжинірингових компаній долучаються викладачі університету

16 січня 2020

До вирішення проблем виробничих підприємств та інжинірингових компаній долучаються викладачі університету

У рамках проекту aCampus вийшла біла книга «Інтегрування систем керування підприємством та виробництвом. Сучасний стан та стандарти» за авторством викладачів кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління Олександра Пупени, Романа Міркевича, Олега Клименка та Альони Шишак.

Ефективна робота виробничого підприємства можлива тільки за умов узгодженої роботи усіх задіяних бізнес- і виробничих процесів. Сьогодні необхідність швидкої адаптації під мінливі умови ринку, попит і номенклатуру продукції, потреба у простежуваності та в зменшенні собівартості потребують не тільки повної автоматизації процесів на кожному з рівнів керування, а й їх узгодження. На багатьох українських підприємствах, де процеси на організаційно-економічному рівні та на рівні керування виробництвом вже є автоматизованими, координація між службами здійснюється за усними або письмовими розпорядженнями, дані передаються у вигляді документів. У багатьох випадках обмін інформацією між рівнями реалізований, але це організовано індивідуально для кожного об’єкта, що є дуже трудомістким завданням. Така типова ситуація виглядає дивно, враховуючи що вже з 2000-го року існує стандарт, що означує правила інтегрування систем керування підприємством і виробництвом.

Маючи на одному підприємстві «зоопарк» рішень від різних постачальників інформаційних систем (MES, EAM, LIMS, ERP), замовник не отримує цілісну систему керування. Стандарт IEC 62264 означує єдині правила такої взаємодії, тому в інтересах усіх гравців ринку – постачальників програмних засобів систем керування, інтеграторів і, звичайно ж, замовників – щоб він використовувався в якості спільного знаменника єдиної інформаційної системи підприємства. Мета цієї білої книги показати, які проблеми виробничих підприємств та інжинірингових компаній може вирішити використання даного стандарту у своїй діяльності та як на це може вплинути його імплементація в Україні.

Біла книга може бути цікавою усім керівникам виробничих підрозділів, керівникам IT-відділів, директорам різних відомств і CEO, а також викладачам та аспірантам закладів вищої освіти.

Нагадаємо, що у вересні цією ж командою були закінчені роботи над першим варіантом перекладу стандартів українською мовою, які доступні за наступними посиланнями:

МЕК 61512-1 Керування порційним виробництвом Частина 1: Моделі та термінологія 
МЕК 62264-1 Інтегрування систем керування підприємством та виробництвом. Частина 1: Моделі та термінологія 

Білу книгу можна безкоштовно завантажити за посиланням

Опублікований: 16-01-2020
Читайте також:
Підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Готельно-ресторанна справа»

11 квітня 2024 у рамках 90-ї Ювілейної Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті» відбулася підсумкова Науково-практична конференція ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Готельно-ресторанна справа» ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Готельно-ресторанна справа» 12 квітня 2024

Розвиток soft skills на «Природознавчій мікробіології»

Soft skills є обов'язковими навичками для спеціаліста будь-якої галузі. Особливості організації роботи як підприємств, так і наукових установ вимагають від співробітників вміння працювати у команді, яка є наразі основною формою організації роботи у сучасному світі. Отримати навички роботи у команді мають змогу здобувачі освітнього ступеня «Магістр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розвиток soft skills на «Природознавчій мікробіології» 16 жовтня 2023

Промоція стартапів: баттл новаторів і консерваторів кафедри маркетингу за мрію студента

Нещодавно стартував перший у цьому навчальному році етап роботи студентського гуртка кафедри маркетингу «Інтелектуал». Здобувачі спробували знайти відповіді на непрості питання: стартап-проєкти та їх промоція: який вплив це чинитиме на світову економіку? Ініціаторкою теми стартапів стала доцентка кафедри маркетингу Оксана Данкеєва, її огляд розвит...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Промоція стартапів: баттл новаторів і консерваторів кафедри маркетингу за мрію студента 25 вересня 2023

У науковій програмі Всеукраїнського тижня харчових технологій – конференція «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі»

11 вересня наукова програма Всеукраїнського тижня харчових технологій продовжилася VI Міжнародною науково-практичною конференцією «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі», організованою кафедрою технології хлібопекарських і кондитерських виробів й присвяченою 135-річчю НУХТ і 70-річчю заснування кафедри. Відкрили наукове зібрання пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У науковій програмі Всеукраїнського тижня харчових технологій – конференція «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі» 12 вересня 2019