Н У Х Т

До вирішення проблем виробничих підприємств та інжинірингових компаній долучаються викладачі університету

16 січня 2020

До вирішення проблем виробничих підприємств та інжинірингових компаній долучаються викладачі університету

У рамках проекту aCampus вийшла біла книга «Інтегрування систем керування підприємством та виробництвом. Сучасний стан та стандарти» за авторством викладачів кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління Олександра Пупени, Романа Міркевича, Олега Клименка та Альони Шишак.

Ефективна робота виробничого підприємства можлива тільки за умов узгодженої роботи усіх задіяних бізнес- і виробничих процесів. Сьогодні необхідність швидкої адаптації під мінливі умови ринку, попит і номенклатуру продукції, потреба у простежуваності та в зменшенні собівартості потребують не тільки повної автоматизації процесів на кожному з рівнів керування, а й їх узгодження. На багатьох українських підприємствах, де процеси на організаційно-економічному рівні та на рівні керування виробництвом вже є автоматизованими, координація між службами здійснюється за усними або письмовими розпорядженнями, дані передаються у вигляді документів. У багатьох випадках обмін інформацією між рівнями реалізований, але це організовано індивідуально для кожного об’єкта, що є дуже трудомістким завданням. Така типова ситуація виглядає дивно, враховуючи що вже з 2000-го року існує стандарт, що означує правила інтегрування систем керування підприємством і виробництвом.

Маючи на одному підприємстві «зоопарк» рішень від різних постачальників інформаційних систем (MES, EAM, LIMS, ERP), замовник не отримує цілісну систему керування. Стандарт IEC 62264 означує єдині правила такої взаємодії, тому в інтересах усіх гравців ринку – постачальників програмних засобів систем керування, інтеграторів і, звичайно ж, замовників – щоб він використовувався в якості спільного знаменника єдиної інформаційної системи підприємства. Мета цієї білої книги показати, які проблеми виробничих підприємств та інжинірингових компаній може вирішити використання даного стандарту у своїй діяльності та як на це може вплинути його імплементація в Україні.

Біла книга може бути цікавою усім керівникам виробничих підрозділів, керівникам IT-відділів, директорам різних відомств і CEO, а також викладачам та аспірантам закладів вищої освіти.

Нагадаємо, що у вересні цією ж командою були закінчені роботи над першим варіантом перекладу стандартів українською мовою, які доступні за наступними посиланнями:

МЕК 61512-1 Керування порційним виробництвом Частина 1: Моделі та термінологія 
МЕК 62264-1 Інтегрування систем керування підприємством та виробництвом. Частина 1: Моделі та термінологія 

Білу книгу можна безкоштовно завантажити за посиланням

Опублікований: 16-01-2020
Читайте також:
Як заробити мільйон при правильному зберіганні плодів та овочів дізналися наші здобувачі освіти

На кафедрі технології консервування для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр», освітньої програми «Харчові технології та інженерія» у рамках вивчення дисципліни «Технології зберігання сировини у консервній промисловості» відбулася гостьова онлайн-лекція «Як заробити мільйон при правильному зберіганні плодів та овочів» Павла Булгакова, спеціаліст...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як заробити мільйон при правильному зберіганні плодів та овочів дізналися наші здобувачі освіти 17 листопада 2021

Вивчаємо мову ‒ вивчаємо традиції її народу

Зима асоціюється у кожного не лише з холодом, снігом, морозами, а і з веселими зимовими святами, які у кожного народу супроводжуються своїми власними, часом неповторними традиціями і обрядами. Студенти 4 курсу спеціальності «Туризм» факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, які вивчають французьку мову як другу іноземну, разом зі с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вивчаємо мову ‒ вивчаємо традиції її народу 12 лютого 2021

Підготовка до акредитації ОПП триває…

Відповідно до «Положення про розроблення, затвердження, моніторинг та перегляд освітніх програм НУХТ», на кафедрі технології оздоровчих продуктів проходить поетапна підготовка до акредитації магістерської освітньо-професійної програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення». За всіма етапами поставлені завдання ви...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підготовка до акредитації ОПП триває… 26 квітня 2022

Впевнені кроки до професії майбутніх фахівців з готельно-ресторанної справи

З 7 квітня по 4 травня 2025 року здобувачі четвертого курсу і третього курсу скороченої форми навчання денної форми здобуття освіти освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанна справа» (спеціальність 241 «Готельно-ресторанна справа») проходили переддипломну практику на підприємствах гостинності. Студенти були направлені до ключових готелів с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Впевнені кроки до професії майбутніх фахівців з готельно-ресторанної справи 13 травня 2025