Н У Х Т

Блискучий захист ще одного аспіранта кафедри біотехнології і мікробіології

08 вересня 2025

Блискучий захист ще одного аспіранта кафедри біотехнології і мікробіології

Сьогодні у разовій спеціалізованій вченій раді відбувся блискучий захист дисертації «Вплив біологічних індукторів на антимікробну та антиадгезивну активність поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus IМВ В-7241» випускником аспірантури кафедри біотехнології і мікробіології Микитою Івановим на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 16 «Хімічна та біоінженерія» за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія». Наукова керівниця здобувача – д.б.н., професорка Тетяна Пирог.

Дисертаційна робота присвячена дослідженню регуляції біологічної активності (антимікробної, антиадгезивної та ролі у руйнуванні бактеріальних і дріжджових біоплівок) поверхнево-активних речовин, синтезованих Acinetobacter calcoaceticus IМВ В-7241 на гліцерині різного ступеня очищення (очищений і відходи виробництва біодизеля) разом із біологічними індукторами у вигляді прокаріотичних та еукаріотичних мікроорганізмів.

Дослідження виконувалися у межах науково-дослідної роботи кафедри біотехнології і мікробіології за темами «Біотехнологічний потенціал мікроорганізмів природних та техногенних екосистем» та «Дослідження мікробіоти природних та антропогенно порушених екосистем як потенційних біологічних агентів».

Було доведено, що внесення біологічних індукторів у середовище культивування продуцента ПАР дає змогу отримати не тільки високоефективні мікробні препарати з високою антимікробною, антиадгезивною активністю та здатністю до ефективного руйнування біоплівок тест-культур широкого спектра, а й допомагає вирішити екологічну проблему утилізації токсичних промислових відходів, зокрема виробництва біодизеля.

Отримані ПАР ефективно діють проти широкого спектра поширених потенційно патогенних бактерій і дріжджів, що дозволяє рекомендувати їх для використання як активні компоненти у складі дезінфікуючих і мийних засобів, призначених для оброблення приміщень, інвентарю та обладнання в різних секторах промисловості.

За темою роботи дисертантом було оприлюднено 48 наукових публікацій, у тому числі у виданнях, що рецензуються наукометричною базою Scopus. Результати наукових досліджень здобувача впроваджені у навчальний процес підготовки докторів філософії за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія» як модулі навчальних дисциплін «Інтенсифікація технологій мікробного синтезу» та «Біотехнологічні студії».

Разова спеціалізована вчена рада працювала у складі: докторки біологічних наук, професорки кафедри біотехнології і мікробіології Людмили Буценко (голова ради), рецензенток – деканеси факультету біотехнології та екологічного контролю, кандидатки технічних наук, доцентки Наталії Грегірчак і кандидатки біологічних наук, доцентки кафедри біотехнології і мікробіології Світлани Старовойтової та опоненток – старшої наукової співробітниці Державної установи «Інститут харчової біотехнології та геноміки», кандидатки біологічних наук Ганни Андріяш і завідувачки відділу хімії і біотехнології горючих копалин відділення фізико-хімії горючих копалин Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка Національної академії наук України, докторки технічних наук, професорки Олени Карпенко.

Члени разової спеціалізованої вченої ради високо оцінили представлене дослідження, зокрема відзначивши актуальність обраного напрямку, що поєднує фундаментальні знання з практичним значенням для біотехнології та охорони довкілля, а також його наукову новизну й практичне значення. Було зазначено, що достовірність отриманих положень і висновків підтверджена значною кількістю експериментальних даних, для одержання яких застосовувалися сучасні біотехнологічні, фізичні, мікробіологічні, фізико-хімічні методи досліджень, а також математичні підходи до статистичного оброблення даних. Науковці акцентували, що мета дисертаційної роботи була повністю досягнута в ході виконання дослідження, а дисертація є завершеною науковою працею. Висловлені ж зауваження і побажання не зменшують наукової та практичної цінності одержаних результатів і не впливають на загальну позитивну оцінку роботи, а мають рекомендаційний характер на подальше.

Тепло висловилася у підтримку свого вихованця його наукова керівниця, професорка Тетяна Пирог.

За результатами публічного захисту, разова спеціалізована вчена рада одноголосно ухвалила рішення про присудження Микиті Іванову наукового ступеня доктора філософії у галузі знань 16 «Хімічна та біоінженерія» за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія».

Вітаємо здобувача та його наукову керівницю, професорку Тетяну Пирог із підкоренням цієї наукової вершини! Бажаємо не менш успішного продовження наукових пошуків, натхнення на нові цікаві експерименти й вагомих досягнень!

Опублікований: 08-09-2025
Читайте також:
Online-захисти кваліфікаційних робіт здобувачів кафедри біотехнології і мікробіології розпочато!

11 червня 2020 року у вже звичному для багатьох online-режимі розпочалися захисти кваліфікаційних робіт здобувачів спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» на отримання освітнього ступеня «бакалавр». У перший день довгоочікуване «Вітаємо! Ви – БАКАЛАВР!» почули 13 щасливчиків. Традиційно засідання Екзаменаційної комісії почалося з напутнь...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Online-захисти кваліфікаційних робіт здобувачів кафедри біотехнології і мікробіології розпочато! 15 червня 2020

Кафедра мехатроніки та пакувальної техніки щиро вітає магістрів із успішним захистом кваліфікаційних робіт!

10 грудня 2024 року на кафедрі мехатроніки та пакувальної техніки розпочалися захисти кваліфікаційних робіт здобувачами освітнього ступеня «магістр» освітньої програми «Прикладна механіка». Екзаменаційна комісія працювала у складі: кандидата технічних наук, доцента Олексія Бойка (голова комісії), докторки технічних наук, професорки, завідувачки ка...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра мехатроніки та пакувальної техніки щиро вітає магістрів із успішним захистом кваліфікаційних робіт! 13 грудня 2024

Смакові речовини – важливі компоненти харчових продуктів

Викладачі кафедри харчової хімії продовжують серію відкритих лекцій. Черговий надзвичайно цікавий захід – лекція вибіркового курсу «Основи органічної хімії духмяних, барвних та структуроутворюючих речовин» – відбувся 24 березня для здобувачів ІІ-го курсу спеціальності 181 «Харчові технології та інженерія» Навчально-наукового інституту харчових техн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Смакові речовини – важливі компоненти харчових продуктів 24 березня 2021

Гарант освітньої програми «Технології харчування» презентував її першокурсникам

13 вересня 2023 року відбулася зустріч гаранта освітньо-професійної програми «Технології харчування» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 181 «Харчові технології», професора Олега Кузьміна і доценток кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Людмили Мамченко та Ірини Силки зі здобувачами першого курсу. Презента...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гарант освітньої програми «Технології харчування» презентував її першокурсникам 15 вересня 2023