Н У Х Т

Біотехнологи знайомляться з енергетичною політикою в країнах ЄС на лекціях міжнародних експертів

14 квітня 2025

Біотехнологи знайомляться з енергетичною політикою в країнах ЄС на лекціях міжнародних експертів

Магістранти освітньо-професійної програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія» та аспіранти освітньо-наукової програми «Біотехнологія» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» прослухали гостьову лекцію міжнародного експерта – директора Інституту технічних наук Вищої Школи Управління Охороною Праці, професора Маріуша Твардава (м. Катовіце, Польща).

Тема лекції звучала доволі серйозно – «Енергетична трансформація Польщі до кліматичної нейтральності – досвід, виклики та можливості для регіональної співпраці в рамках політики ЄС «Net Zero»». Але говорили не тільки про великі цифри та європейське законодавство, а й про реальні виклики, інноваційні підходи та цікаві факти з польської практики.

Наприклад, Польща до 2030 року має досягти 31,5% енергії з відновлюваних джерел, тоді як для Швеції цей показник – мінімум 50%. А ще виявилося, що Польщі вдалося значно підвищити свої показники у 2020 році – з 12,18% до 16,11% всього за рік! Як? Просто змінили методику підрахунку біомаси, яку використовують у побутовому опаленні – і це дало помітний ефект.

Лектор поділився також статистикою щодо джерел відновлюваної енергії у Європі – лідерами є тверде біопаливо, енергія вітру та рідке біопаливо. Обговорили, як Польща планує зменшити енергетичну залежність, диверсифікувати джерела та скоротити викиди парникових газів попри складну геополітичну ситуацію. Наприкінці лекції всі охочі мали можливість поставити запитання та отримати від лектора ґрунтовні, аргументовані відповіді.

Розглянуті питання виявилися надзвичайно корисними для наших магістрантів, адже допомогли їм глибше зрозуміти важливі аспекти дисципліни «Біоенергетика та охорона довкілля», яку вони наразі вивчають. Для них це була не просто лекція, а можливість побачити, як енергетична політика втілюється на практиці в країнах ЄС, і які перспективи чекають на нас у спільному кліматично нейтральному майбутньому.

Опублікований: 14-04-2025
Читайте також:
Тестується оновлена версія електронної бібліотеки університету: знайомтеся, надавайте пропозиції

Фахівці Науково-технічної бібліотеки університету пропонують користувачам для ознайомлення оновлену версію електронної бібліотеки Національного університету харчових технологій. Ресурс має нові розширені можливості пошукового апарату за параметрами: кафедра, дисципліна, спеціальність, номер електронних методичних вказівок. Наразі цей ресурс працю...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тестується оновлена версія електронної бібліотеки університету: знайомтеся, надавайте пропозиції 06 липня 2021

Експерти-старшокурсники занурюються в професію завдяки МХП

У рамках професійної підготовки студенти освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» відвідали сучасний лабораторний центр холдингу МХП. Цей центр є одним із найпотужніших в Україні у сфері лабораторних досліджень і контролю якості та безпечності харчових продуктів. Найскладніші дослідження виконують у лаб...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Експерти-старшокурсники занурюються в професію завдяки МХП 08 квітня 2025

Про усі тенденції ринку дізналися на IFFIP-2020 викладачі й здобувачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

23-35 вересня в Міжнародному виставковому центрі працював Міжнародний форум харчової промисловості та упаковки «IFFIP-2020». У його рамках відбулися Міжнародна виставка «Хлібопекарська та кондитерська індустрія-2020» і, за підтримки Всеукраїнської асоціації пекарів та компанії «Київський міжнародний контрактовий ярмарок», конференція «Сучасний стан...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про усі тенденції ринку дізналися на IFFIP-2020 викладачі й здобувачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 28 вересня 2020

Актуальність, ґрунтовність і новизна – захистилися магістри з «Менеджменту»

У Навчально-науковому інституті економіки і управління завершилася сесія захистів магістерських дипломних робіт зі спеціальності «Менеджмент».  Здобувачі магістерської освітньо-професійної програми «Менеджмент організацій і адміністрування» вкотре довели свою самостійність і завзятість, високий рівень навичок у дослідницькій роботі та здатність ус...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Актуальність, ґрунтовність і новизна – захистилися магістри з «Менеджменту» 20 лютого 2023