Н У Х Т

28 квітня – Всесвітній день охорони праці!

28 квітня 2025

28 квітня – Всесвітній день охорони праці!

Сьогодні Україна разом із усім світом відзначає День охорони праці. Гасло Всесвітнього дня охорони праці у 2025 році – «Революційні підходи до здоров’я і безпеки: роль ШІ та цифровізації на роботі». Ця тема висвітлює вплив новітніх технологій на безпеку та гігієну праці, акцентує увагу на тому, як новітні технології змінюють умови праці на основі впровадження сучасних методів:

- передових роботизованих систем – роботи можуть виконувати різноманітні завдання: підняття важких речей, зварювання та складання, що мінімізує фізичне навантаження на працівників,зменшує ризик людської помилки та впливу небезпечних умов, тим самим підвищуючи безпеку та гігієну праці;

- штучного інтелекту і машинного навчання – алгоритми штучного інтелекту можуть аналізувати величезні обсяги даних для ідентифікації закономірностей і прогнозування потенційних небезпек, змінюючи безпеку на робочому місці, на основі моніторингу у реальному часі та стратегії зменшення ризиків на робочих місцях, а також дозволяють оптимізувати плани реагування на надзвичайні ситуації, забезпечуючи безпечніше робоче середовище;

- екзоскелетів – пристроїв, які підтримують і покращують фізичні здібності працівників, знижуючи ризик отримання травм під час важких завдань (підняття важких предметів), зменшуючи навантаження на м’язи, суглоби нижніх кінцівок і спину, тим самим забезпечуючи механічну підтримку та покращуючи загальну безпеку на робочому місці;

- безпілотних літальних апаратів – у будівництві БПЛА можуть контролювати великі об’єкти, інспектувати споруди та оцінювати небезпечні зони, не наражаючи працівників на небезпеку, також використовуючи їх для картографування з повітря, спостереження та відстеження рухомих об’єктів, допомагаючи підтримувати стандарти безпеки праці й попереджуючи нещасні випадки;

- Інтернет речей – передбачає мережу взаємопов’язаних пристроїв, які збирають і обмінюються даними для підвищення безпеки на робочому місці, за допомогою датчиків можливий контроль стану навколишнього середовища, стану обладнання та здоров’я працівників у режимі реального часу;

- віртуальної та доповненої реальності – є потужними інструментарієм для навчання та управління безпекою з можливістю імітації небезпечних сценаріїв, дозволяючи працівникам практикувати протоколи безпеки в контрольованому середовищі, покращуючи ідентифікацію небезпеки, навчання персоналу і забезпечуючи дотримання стандартів безпеки праці.

Значну частину нашого життя ми віддаємо роботі, тому дотримання умов безпеки на робочому місці – завжди актуальна тема, що стосується кожного з нас.

Бережімо себе, користуймося правилами з охорони праці і особистої безпеки. Щастя, добра, натхнення, витримки, незламної сили духу, оптимізму і обов’язково щоб наше життя складалося лише зі щасливих випадків!

Опублікований: 28-04-2025
Читайте також:
Розпочалася переддипломна практика здобувачів освіти Навчально-наукового інституту харчових технологій

У Навчально-науковому інституті харчових технологій НУХТ згідно з навчальним планом з 12 квітня 2021 р. розпочалася переддипломна практика, яка в умовах жорстких карантинних обмежень проводиться дистанційно. Практика під час навчання в університеті є важливим елементом навчального процесу і проводиться з метою посилення та розширення знань, отрима...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розпочалася переддипломна практика здобувачів освіти Навчально-наукового інституту харчових технологій 15 квітня 2021

Кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління отримала промислового робота

Завдяки співробітництву у напрямку освіти та просвіти з роботехніки, кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління отримала від представників авторизованого партнера компанії «ABB» в Україні «ЛБЮ-тех» промислового робота, що буде впроваджений у навчальний процес. Тож, у викладачів попереду багато роботи, у студентів – нових ла...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління отримала промислового робота 29 вересня 2020

Занурення у світ майбутнього

Харчова промисловість та індустрія пакування – не просто сектори економіки, це динамічні екосистеми, що постійно розвиваються, впроваджуючи інновації, реагуючи на глобальні виклики та задовольняючи зростаючі потреби споживачів. Від новітніх біотехнологічних рішень у виробництві інгредієнтів до екологічних пакувальних матеріалів – ця сфера вимагає в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Занурення у світ майбутнього 05 травня 2025

Наші другокурсниці – у ТОП-10 кращих європейських молодих  дегустаторів вина!

У рамках Паризької сільськогосподарської виставки-2023 відбувся Конкурс дегустації вин серед молодих спеціалістів – змагання серед молодих європейців, куди цього року були запрошені і представники з України. Серед конкурсантів були і здобувачки освіти другого курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ Анастасія Галаніна і Тетяна ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші другокурсниці – у ТОП-10 кращих європейських молодих дегустаторів вина! 13 березня 2023