Н У Х Т

Вийшла нова наукова монографія про технології заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів

01 жовтня 2019

Вийшла нова наукова монографія про технології заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів

Будь-яка нова книга – це завжди цікавинка, подія в науковому житті. Авторський колектив – ректор університету Анатолій Українець, завідувач кафедри технології оздоровчих продуктів Галина Сімахіна, професор Наталія Науменко, асистент кафедри технології оздоровчих продуктів Світлана Камінська – підготував і видав наукову монографію «Заморожені плодово-ягідні напівфабрикати: якість, ефективність, безпека». Окрім безперечної актуальності обраної теми, науковці звертають увагу на формулу харчування ХХІ століття, виносячи її в назву монографії. Адже саме якість, безпека та ефективність – саме ті вимоги, які ставляться до харчової продукції нового покоління.

Шляхом аналізу різних способів консервування плодоовочевої сировини з точки зору максимального збереження вмісту вітамінів автори монографії доходять висновку, що найефективнішим є заморожування. Також зауважено, що в теперішніх умовах життєдіяльності українців харчування набуває особливого значення: воно потребує підвищених концентрацій необхідних для організму нутрієнтів, передусім вітамінів та інших біологічно активних речовин. Основним їх джерелом є культивовані й дикорослі плоди та ягоди; зокрема, автори стверджують, що дикоросла сировина переважає культурні сорти за вмістом більшості біокомпонентів. І консервування цієї сировини з використанням низьких температур дає можливість отримати напівфабрикати підвищеної біологічної цінності, незамінні у раціонах харчування населення, зокрема спецконтингентів.

Результати виконаних теоретичних та експериментальних досліджень, репрезентованих у монографії, показують ефективність поєднання у складі заморожених напівфабрикатів різних плодово-ягідних культур, сумісних за своїми технологічними показниками, природним набором біокомпонентів із точки зору синергізму їхньої дії. Таким чином, на думку авторів, можна створити напівфабрикати різного функціонального спрямування – адаптогенного, імуномодулюючого, радіопротекторного, дезінтоксикаційного тощо.

Наприклад, у межах виконання цього дослідження науково обґрунтовано створення композицій із плодів калини та аронії чорноплідної і ягід ожини (результати цих наукових експериментів уже оприлюднені в низці статей, розміщених у журналах «Наукові праці НУХТ», «Харчова промисловість», «Ukrainian Food Journal» тощо). Сформульований також алгоритм прогнозування, отримання та використання напівфабрикатів, дані коментарі до кожного його складника.

Насамкінець автори констатують, що ґрунтовний підхід до створення композиційної плодово-ягідної суміші – гарантія її прогнозованої функціональності, абсолютної безпеки і широкого попиту у споживачів. Відтак можна зазначити, що інноваційним у цих дослідженнях є використання композицій біооб’єктів, складники яких здатні посилювати дію одна одної, справляючи різнобічні позитивні ефекти.

І тому нова монографія, безсумнівно, викликатиме великий інтерес у колах фахівців із харчових технологій і обладнання харчових та переробних підприємств, серед студентів, магістрантів, здобувачів наукового ступеня, а її матеріали стануть стартовим майданчиком для формування нових знань у царині технологій оздоровчих харчових продуктів – і корисних, і красивих, і смачних.

Опублікований: 01-10-2019
Читайте також:
Формула успіху: День вступника НУХТ – упевнений старт до майбутнього!

До старту вступної кампанії-2025 залишаються лічені дні, і майбутні вступники разом із батьками активно шукають надійний і перспективний заклад вищої освіти. Один із найкращих способів отримати повне уявлення про можливості навчання, відчути атмосферу студентського життя й переконатися у високому рівні підготовки – це відвідати День вступника НУХТ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Формула успіху: День вступника НУХТ – упевнений старт до майбутнього! 26 червня 2025

Учасницею Дня молодіжного самоврядування Голосіївської райдержадміністрації стала студентка факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

Студентка 4 курсу факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, голова культурно-масового сектору студентської ради факультету Вікторія Новікова взяла участь у Дні молодіжного самоврядування Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації. Під час цього заходу студенти-активісти закладів вищої освіти, які розташовані на те...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Учасницею Дня молодіжного самоврядування Голосіївської райдержадміністрації стала студентка факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 26 квітня 2018

Впевнений рух до вершин uniRank!

Згідно з черговим uniRank University Ranking (4 International Colleges&Universities) наш університет у 2024 році посідає 27 місце серед українських (у 2023 році – 28) і 3995-е (у 2023 році – 4381) місце серед світових університетів. Всього до рейтингу увійшли 192 вітчизняних заклади вищої освіти і понад 11 тисяч світових. UniRank University Ra...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Впевнений рух до вершин uniRank! 21 лютого 2024

На Всеукраїнському тижні харчових технологій обговорили інноваційні технології у хлібопекарському виробництві

10 вересня в рамках Всеукраїнського тижня харчових технологій відбулася ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології у хлібопекарському виробництві», присвячена 135-річчю заснування нашого університету та 70-річчю кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів. Відкрив конференцію проректор нашого університету з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На Всеукраїнському тижні харчових технологій обговорили інноваційні технології у хлібопекарському виробництві 11 вересня 2019