Н У Х Т

Вийшла нова наукова монографія про технології заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів

01 жовтня 2019

Вийшла нова наукова монографія про технології заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів

Будь-яка нова книга – це завжди цікавинка, подія в науковому житті. Авторський колектив – ректор університету Анатолій Українець, завідувач кафедри технології оздоровчих продуктів Галина Сімахіна, професор Наталія Науменко, асистент кафедри технології оздоровчих продуктів Світлана Камінська – підготував і видав наукову монографію «Заморожені плодово-ягідні напівфабрикати: якість, ефективність, безпека». Окрім безперечної актуальності обраної теми, науковці звертають увагу на формулу харчування ХХІ століття, виносячи її в назву монографії. Адже саме якість, безпека та ефективність – саме ті вимоги, які ставляться до харчової продукції нового покоління.

Шляхом аналізу різних способів консервування плодоовочевої сировини з точки зору максимального збереження вмісту вітамінів автори монографії доходять висновку, що найефективнішим є заморожування. Також зауважено, що в теперішніх умовах життєдіяльності українців харчування набуває особливого значення: воно потребує підвищених концентрацій необхідних для організму нутрієнтів, передусім вітамінів та інших біологічно активних речовин. Основним їх джерелом є культивовані й дикорослі плоди та ягоди; зокрема, автори стверджують, що дикоросла сировина переважає культурні сорти за вмістом більшості біокомпонентів. І консервування цієї сировини з використанням низьких температур дає можливість отримати напівфабрикати підвищеної біологічної цінності, незамінні у раціонах харчування населення, зокрема спецконтингентів.

Результати виконаних теоретичних та експериментальних досліджень, репрезентованих у монографії, показують ефективність поєднання у складі заморожених напівфабрикатів різних плодово-ягідних культур, сумісних за своїми технологічними показниками, природним набором біокомпонентів із точки зору синергізму їхньої дії. Таким чином, на думку авторів, можна створити напівфабрикати різного функціонального спрямування – адаптогенного, імуномодулюючого, радіопротекторного, дезінтоксикаційного тощо.

Наприклад, у межах виконання цього дослідження науково обґрунтовано створення композицій із плодів калини та аронії чорноплідної і ягід ожини (результати цих наукових експериментів уже оприлюднені в низці статей, розміщених у журналах «Наукові праці НУХТ», «Харчова промисловість», «Ukrainian Food Journal» тощо). Сформульований також алгоритм прогнозування, отримання та використання напівфабрикатів, дані коментарі до кожного його складника.

Насамкінець автори констатують, що ґрунтовний підхід до створення композиційної плодово-ягідної суміші – гарантія її прогнозованої функціональності, абсолютної безпеки і широкого попиту у споживачів. Відтак можна зазначити, що інноваційним у цих дослідженнях є використання композицій біооб’єктів, складники яких здатні посилювати дію одна одної, справляючи різнобічні позитивні ефекти.

І тому нова монографія, безсумнівно, викликатиме великий інтерес у колах фахівців із харчових технологій і обладнання харчових та переробних підприємств, серед студентів, магістрантів, здобувачів наукового ступеня, а її матеріали стануть стартовим майданчиком для формування нових знань у царині технологій оздоровчих харчових продуктів – і корисних, і красивих, і смачних.

Опублікований: 01-10-2019
Читайте також:
Знайомство майбутніх експертів з Оlkom

Академічна група ХЕ-3-12 разом із наставницею, професоркою, академіком УАН Оксаною Шульгою та доценткою кафедри експертизи харчових продуктів Анастасією Чорною відвідали провідне харчове підприємство України – ПрАТ «Київський маргариновий завод» Оlkom. Студенти на практиці побачили технологію виготовлення рафінованої олії, зміну органолептичних по...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Знайомство майбутніх експертів з Оlkom 08 травня 2024

Випускники-рекламісти поділилися досвідом зі здобувачами на конкурсі «НЕштучний інтелект»

На честь Дня рекламіста кафедра маркетингу організувала для здобувачів творчий конкурс робіт «НЕштучний інтелект». У ньому взяли участь студенти-рекламісти 1-4 курсів, які розробляли рекламні креативи для продуктів здорового харчування, згенерованих із допомогою ШІ. Визначення переможців відбувалося в два етапи: спочатку за роботи голосували всі о...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Випускники-рекламісти поділилися досвідом зі здобувачами на конкурсі «НЕштучний інтелект» 25 жовтня 2023

Вітання з успішним захистом докторської дисертації приймає доцент кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

26 квітня 2021 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.058.04 відбувся захист дисертаційної роботи «Розроблення ефективних технологій алкогольних напоїв стабільної якості» на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук доцентом кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олегом Кузьміним. Науковий консультант – професор,...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вітання з успішним захистом докторської дисертації приймає доцент кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 28 квітня 2021

Обмін професійним досвідом – важлива складова формування конкурентоспроможності освітніх програм

Днями відбувся науковий семінар «Перспективні напрями магістерських досліджень випускових кафедр експертизи харчових продуктів НУХТ та харчової хімії, експертизи та біотехнології ОНТУ: обмін практичним досвідом, регіональний та глобальний контекст». Семінар був організований за спільною ініціативою випускових кафедр Національного університету харч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Обмін професійним досвідом – важлива складова формування конкурентоспроможності освітніх програм 14 грудня 2023