Завідувачка кафедри
Мельник Ірина Леонідівна
доцент, кандидат економічних наук
(створена у 2010 році)
Колектив науково-педагогічних працівників кафедри туристичного та готельного бізнесу забезпечує надання високоякісних освітніх послуг за освітньо-професійними програмами спеціальності 242 «Туризм і рекреація»: освітньо-професійною програмою «Туризм» бакалаврського рівня вищої освіти (реалізується українською та англійською мовами викладання), освітньо-професійною програмою «Туризм і рекреація» магістерського рівня вищої освіти (реалізується українською мовою викладання). У 2022 році, вперше в Україні, розпочато підготовку фахівців за міждисциплінарною освітньо-науковою програмою «Промислові та крафтові технології для HoReCa в туризмі» за спеціальностями 181 «Харчові технології» та 242 «Туризм і рекреація». Викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу також залучені до підготовки фахівців за освітньо-професійними програмами бакалаврського та магістерського рівнів вищої освіти спеціальності 241 «Готельна-ресторанна справа» та спеціальності 181 «Харчові технології» («Технології в ресторанному господарстві», «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції»).
Практична підготовка фахівців з туризму і рекреації передбачає фахово-ознайомлювальну, технологічну, екскурсійну і виробничу види практик та здійснюється з використанням матеріально-технічної бази НУХТ та на провідних підприємствах туристично-готельної сфери: у готелях «Hilton Kyiv», «Fairmont», «Інтерконтиненталь» «PRESIDENT Hotel», в міжнародних туристичних компаніях «Travel Professional Group», «Coral Travel», «TUI Group», «Join Up», українських туристичних операторах «Феєрія мандрів». Матеріальна база кафедри включає Кабінет туризмознавства, Навчальну лабораторію «Туристична фірма», Лабораторію інноваційних технологій в туризмі та готельному господарстві.
Паралельно з навчальним процесом для здобувачів організовуються пізнавальні екскурсії, лекторії та семінари, подорожі цікавими куточками нашої країни, організовується відвідування спеціалізованих виставок.
Значна увага на кафедрі приділяється підвищенню рівня професійної майстерності викладачів та налагодженню міжнародної співпраці. Щороку, з метою мовної та професійної практики, а також стажування, здобувачі та викладачі вивчають практичний досвід організації туризму у європейських країнах.
У 2018 році кафедра долучилась до роботи міжнародного консорціуму WINTOUR, який започаткували провідні університети Іспанії, Франції, та Португалії - Rovira i Virgili University (Tarragona, Іспанія), University of Bordeaux (Бордо, Франція), та University of Porto (Порто, Португалія) з метою створення магістерської програми з винного туризму International Master on Wine Tourism Innovation (WINTOUR). Тепер НУХТ є асоційованим членом консорціуму WINTOUR, а наші здобувачі можуть навчатися інноваційним технологіям організації винного туризму у провідних європейських університетах.
Викладачами кафедри опубліковані підручники «Організація готельного господарства», «Інноваційні технології в туризмі та готельному господарстві», «Готельне господарство світу: теорія і практика», «Організація готельно-ресторанної справи», навчальний посібник «Глобальні дистриб'юторські системи», а також монографії «Управління збутовою діяльністю туристичних підприємств», «Формування інноваційного продукту круїзного туризму», «Винний та гастрономічний туризм: глобальні тренди та локальні практики», довідники та методичні вказівки й рекомендації, опорні конспекти лекцій, низка наукових статей, в тому числі у закордонних виданнях.
Викладачі та здобувачі кафедри беруть активну участь у туристичних форумах та фестивалях, наукових конференціях, симпозіумах, олімпіадах та конкурсах, а також організовують круглі столи, науково-практичні семінари та Міжнародну науково-практичну конференцію «Практика і перспективи розвитку винного та гастрономічного туризму: світовий досвід для України».
Основними завданнями кафедри є: підготовка фахівців, здатних на високому професійному рівні комплексно розв’язувати складні оперативні та стратегічні задачі та проблеми з управління підприємствами туристично-рекреаційної сфери; формування загальних та фахових компетентностей для успішного здійснення професійної (економічної, організаційно-управлінської, операційно-технологічної) діяльності у сфері туризму і рекреації.