Н У Х Т

Кафедра готельно-ресторанної справи

Завідувач кафедри

В.о. завідувача кафедри
Шаран Лариса Олександрівна
доцент, кандидат технічних наук

(створена у 2007 році)

Кафедра готельно-ресторанної справи – член Асоціації кулінарів України, науково-педагогічні працівники є членами Асоціації індустрії гостинності України і Української ресторанної асоціації.

Кафедра здійснює підготовку бакалаврів і магістрів за освітніми програмами спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», партнерами яких є провідні вітчизняні та міжнародні підприємства готельно-ресторанного бізнесу.

Сучасні педагогічні технології та методи навчання дозволяють підготувати висококваліфікованих і конкурентоспроможних на національному і міжнародному ринках праці фахівців, які здатні швидко адаптуватися до динамічних змін індустрії гостинності та готові до викликів сьогодення.

Навчання за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа» – це ґрунтовна теоретична підготовка з посиленою практичною складовою; виїзні заняття в умовах кращих готелів і ресторанів м. Києва; конкурси для демонстрації професійного потенціалу, творчого пошуку і мотивації до розвитку; посилене вивчення іноземної мови для формування професійної мовно-комунікативної компетенції й другої іноземної на вибір (англійська, французька, німецька); можливість поєднувати навчання зі стажуванням у топових підприємствах індустрії гостинності.

Навчальний процес відбувається в інноваційно обладнаних аудиторіях: лабораторія організації ресторанного обслуговування (лабораторія-ресторан), лабораторії технології ресторанної продукції, лабораторія теоретичних основ технології ресторанної продукції, лабораторія барної справи, міні-броварня, аналогічної якій не має жоден із закладів вищої освіти м. Києва та України, комп’ютерні класи з сучасними програмними продуктами для управління готельно-ресторанним бізнесом.

Практична підготовка організована у кращих підприємствах готельно-ресторанного господарства столиці та інших міст України, зокрема це «Hilton Kyiv», «InterContinental», «President Hotel», «Hyatt Regency Kyiv», «Fairmont Grand Hotel Kyiv», «Holiday Inn Kiev», «Reikartz Hotel Group», «Опера», «Ramada Encore Kyiv». З 2018 року практична підготовка здобувачів бакалаврського рівня вищої освіти здійснюється на базі підприємств готельно-ресторанного господарства Болгарії.

Кафедра активно взаємодіє зі стейкхолдерами готельно-ресторанного господарства, організовуючи лекторії, майстер-класи, зустрічі для нетворкінгу і кар’єрного коучінгу від професіоналів-практиків, представників бізнесу, експертів і науковців, лідерів думок і наших успішних випускників.

Під час навчального процесу здійснюється заохочування та стимулювання пізнавальної діяльності здобувачів вищої освіти участю у міжнародних і всеукраїнських конкурсах, олімпіадах, науково-практичних конференціях і форумах, присвячених розвитку індустрії гостинності.

Студенти мають можливість працювати у наукових гуртках над розв’язанням актуальних проблем із розроблення інноваційних технологій для підприємств готельного і ресторанного господарства.

Кафедра активно працює над розширенням можливостей для міжнародної академічної мобільності учасників освітнього процесу. Науково-педагогічні співробітники стажувалися у закладах вищої освіти Швейцарії, Польщі, Болгарії. У березні 2020 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння із Swiss Education Group (SEG), Швейцарія. Започатковано навчання бакалаврів англійською мовою, що дозволяє студентам здобути освіту сучасного європейського рівня для професійної діяльності як в Україні, так і за кордоном.

Науково-педагогічний колектив кафедри орієнтується на новітні методики навчання та розширює зв’язки з підприємствами готельно-ресторанного бізнесу, здатними забезпечити практичну спрямованість освіти, створюючи умови для професійного, творчого та особистісного зростання студентів.

 

ОФІЦІЙНА ГРУПА У FACEBOOK

 

на сайт кафедри

Остання зміна: 10 березня 2021

Кафедра здійснює підготовку фахівців:

освітнього ступеня «бакалавр»

Підготовка фахівців у галузі знань 24 «Сфера обслуговування» за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа» та освітньою програмою:

  • Готельна і ресторанна справа
Форма навчання Термін навчання
Денна 4 роки
Денна скорочена 2 або 3 роки
Заочна / Дистанційна 4 роки 6 місяців
Заочна скорочена / Дистанційна скорочена 2 роки 6 місяців або 3 роки 6 місяців

Детальніше...

освітнього ступеня «магістр»

Підготовка фахівців у галузі знань 24 «Сфера обслуговування» за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа» та освітньою програмою:

  • Готельна і ресторанна справа
Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 1 рік 6 місяців

Детальніше...

 

Навчальні дисципліни, які викладаються кафедрою

БАКАЛАВРИ
Назва Робочі програми
за 2020 рік
Робочі програми
за 2019 рік
Робочі програми
за 2018 рік
Товарознавство в галузі спеціальність 241    
Інформаційні технології та програмні продукти в готельно-ресторанному бізнесі спеціальність 241    
Програмні продукти в готельно-ресторанному бізнесі спеціальність 241    
Операційний менеджмент в галузі спеціальність 241    
Основи гостинності   спеціальність 241  
Основи гостинності (англомовний курс)   спеціальність 241  
Основи нутриціології спеціальність 241 спеціальність 241  
Основи нутриціології  (англомовний курс) спеціальність 241 спеціальність 241  
Світова індустрія гостинності   спеціальність 241  
Світова індустрія гостинності (англомовний курс)   спеціальність 241  
Основи наукових досліджень та технічної творчості   спеціальність 241  
Основи наукових досліджень та технічної творчості (англомовний курс)   спеціальність 241  
Організація готельного господарства   спец. 241 (вкладка змін)  
Теоретичні основи технології продукції ресторанного господарства      
Санітарія і гігієна в галузі спеціальність 241    
Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства спеціальність 241 спец. 241 (вкладка змін) спеціальність 241
Технологія продукції ресторанного господарства спеціальність 241 спец. 241 (вкладка змін) спеціальність 241
Хімія і технологія сировини ресторанного господарства      
Сервісологія   спеціальність 241  
Електронні системи готельно-ресторанного господарства      
Організація ресторанного господарства спеціальність 241 спец. 241 (вкладка змін) спеціальність 241
Організація ресторанного господарства (англомовний курс) спеціальність 241   спеціальність 241
Етнічні кухні спеціальність 241 спец. 241 (вкладка змін) спеціальність 241
Барна справа та організація роботи сомел’є спеціальність 241
спеціальність 242
спец. 241 (вкладка змін) спеціальність 241
Барна справа та організація роботи сомел’є (англомовний курс) спеціальність 241   спеціальність 241
Барна справа і робота сомел'є     спеціальність 241
PR-технології в готельно-ресторанному господарстві спеціальність 241 спеціальність 241 спеціальність 241
Маркетинг готельно-ресторанного господарства спеціальність 241 спец. 241 (вкладка змін) спеціальність 241
Основи автоматизованого проектування спеціальність 241 спеціальність 241  
Управління якістю продукції та послуг в готельно-ресторанному господарстві спеціальність 241 спеціальність 241  
Управління якістю продукції та послуг в готельно-ресторанному господарстві  (англомовний курс) спеціальність 241 спеціальність 241  
Проектування об`єктів готельно-ресторанного господарства спеціальність 241 спеціальність 241  
Дизайн об`єктів готельно-ресторанного господарства спеціальність 241 спеціальність 241  
Харчові міні-технології в закладах готельно-ресторанного господарства спеціальність 241 спеціальність 241  
Харчові міні-технології в закладах готельно-ресторанного господарства (англомовний курс) спеціальність 241 спеціальність 241  
Мерчандайзинг в готельно-ресторанному господарстві спеціальність 241 спеціальність 241  
Мерчандайзинг в готельно-ресторанному господарстві (англомовний курс)   спеціальність 241  
Менеджмент готельно-ресторанного господарства спеціальність 241 спеціальність 241  
Менеджмент готельно-ресторанного господарства (англомовний курс)   спеціальність 241  
Готельна справа спеціальність 241
242
  спеціальність 241
Готельна справа (англомовний курс) спеціальність 241   спеціальність 241

 

МАГІСТРИ
Назва Робочі програми
за 2020 рік
Робочі програми
за 2019 рік
Робочі програми
за 2018 рік
Інтелектуальна власність спеціальність 241   спеціальність 241
Управління готельним бізнесом спеціальність 241 спец. 241 (вкладка змін) спеціальність 241
Прикладні методи досліджень в готельно-ресторанному господарстві спеціальність 241   спеціальність 241
Інноваційні ресторанні технології спеціальність 241   спеціальність 241
Конкурентоспроможність та інновації в готельній індустрії спеціальність 241 спец. 241 (вкладка змін) спеціальність 241
Переддипломна практика      

Науковці кафедри плідно працюють у напрямку розроблення інноваційних технологій ресторанної продукції, новітніх технологій гостинності та організації обслуговування в закладах готельно-ресторанного господарства.

Детальніше

 

2007 рік

створена кафедра технології харчування та готельно-ресторанної справи

член Асоціації Кулінарів України

2010 рік

змінено назву кафедри на – кафедра технології харчування та організації обслуговування в ресторанах

2011 рік

кафедру перейменовано на кафедру технології харчування та ресторанного бізнесу

2012 рік

вперше проведено ІІ-й етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальностей 7.05170112, 8.05170112 «Технології харчування» та 8.05170113 «Технології в ресторанному господарстві»

започатковано щорічний тематичний Кулінарний конкурс серед студентів ІІІ-V курсів

вперше організовано Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Здобутки, проблеми та перспективи розвитку готельно-ресторанного та туристичного бізнесу»

2013 рік

відкрита нова технологічна лабораторія, оснащена найсучаснішим професійним устаткуванням від провідних світових виробників

введена у дію нова лабораторія-ресторан «Старий Київ»

урочисте відкриття міні-броварні «Студентський Гамбрінус», повний комплект сучасного устаткування для якої представила компанія «Оріон.Груп»

2014 рік

кафедру реорганізовано і на її основі створено дві випускові кафедри – кафедру готельно-ресторанного бізнесу і кафедру молекулярної та авангардної гастрономії

2015 рік

кафедру готельно-ресторанного бізнесу і кафедру молекулярної та авангардної гастрономії об’єднано в кафедру технології харчування та ресторанного бізнесу

розпочато підготовку магістрів зі спеціальності 8.14010101 «Готельна і ресторанна справа» англійською мовою

вперше на базі кафедри проведено Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт за напрямом «Готельно-ресторанна справа»

організовано та проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Готельно-ресторанний бізнес: інноваційні напрями розвитку»

вперше відбулися захисти кваліфікаційних дипломних проектів за спеціальністю 7.14010101 «Готельна і ресторанна справа» заочної форми навчання

відбувся захист дисертаційної роботи асистентом кафедри Роглєвим Й.Й. на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук зі спеціальності 05.18.16 – Технологія харчової продукції

відбувся захист дисертаційної роботи асистентом кафедри Люлькою О.М. на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук зі спеціальності 05.18.12 – Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв

2016 рік

розпочато підготовку бакалаврів зі спеціальності 241 «Готельно- ресторанна справа» англійською мовою

розпочато набір до сертифікатної освітньої професійної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі»

2017 рік

кафедру технології харчування та ресторанного бізнесу розділено на кафедру готельно-ресторанної справи і кафедру технології ресторанної і аюрведичної продукції

відбулися захисти дисертаційних робіт асистентами Зуйко В.І. та Лявинцем Г.М. на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.16 – Технологія харчової продукції

проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Інноваційні технології в ресторанному бізнесі»

2018 рік

вперше на кафедрі започатковано проходження закордонної виробничої практики здобувачами спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа освітнього ступеня бакалавр, освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанна справа», на базі підприємств готельного господарства Болгарії

викладачами кафедри, асистентами Пушкою О.С., Кобець О.С., старшими викладачами Бортнічуком О.В., Губенею В.О., захищено наукові роботи на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.16 – Технологія харчової продукції

доцентом кафедри Сильчук Т.А. захищено наукову роботу на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.16 – Технологія харчової продукції

на базі кафедри готельно-ресторанної справи факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу за організаційної підтримки Коледжу ресторанного господарства НУХТ відбувся ІІІ (національний) етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Ресторанне обслуговування» для студентів закладів освіти, що здійснюють підготовку «молодшого спеціаліста»

2019 рік

на базі кафедри готельно-ресторанної справи нашого університету за організаційної підтримки Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ відбувся ІІ-й етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» (спеціалізації «Готельне обслуговування», «Ресторанне обслуговування») серед студентів закладів освіти, що здійснюють підготовку за освітнім рівнем «молодший спеціаліст»

старшим викладачем кафедри Блощинською О.О. захищено наукову роботу на здобуття наукового ступеня кандидат технічних наук за спеціальністю 05.18.16 – Технологія харчової продукції

розпочато підготовку здобувачів спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» освітнього ступеня Бакалавр, освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанна справа», з елементами дуальної форми освіти

розпочато міжнародну співпрацю зі Swiss Education Group (Швейцарія) в особі директора з маркетингу та розвитку у Східній Європі Горана Йорданова, в рамках якої доцент кафедри Цирульнікова В.В. і старші викладачі Блощинська О.О., Тищенко О.М. пройшли стажування на базі 4 закладів освіти SEG

2020 рік

підписано Меморандуму про взаєморозуміння між Swiss Education Group та Національним університетом харчових технологій для розширення можливостей академічної мобільності для здобувачів і викладачів освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанна справа»

проведено он-лайн ІХ Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Інноваційні технології в готельно-ресторанному бізнесі», у роботі якої брали участь 60 співробітників 31 установи не тільки з різних куточків України, а й з Італії та Швейцарії

здобувачі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» взяли участь у віртуальному фіналі Міжнародного кулінарного марафону від Разградської філії Русенського університету «Ангел Кънчев» (Болгарія)

здобувач освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанна справа» бакалаврського рівня стала фіналісткою віртуального Міжнародного кулінарного конкурсу «Cook ‘N’ Battle» від Culinary Arts Academy (Швейцарія)

асистент кафедри Медвідь І.М. вперше в університеті захистила наукову роботу на здобуття наукового ступеня доктор філософії за спеціальністю 181 – Харчові технології