Н У Х Т

Зоряний шлях біотехнології: наука майбутнього

25 листопада 2021

Зоряний шлях біотехнології: наука майбутнього

Уже зараз біотехнологія здатна творити дива. А якщо зазирнути у майбутнє, можна спрогнозувати, що вона зможе вилікувати усі хвороби – за допомогою моноклональних антитіл можуть бути створені ліки від будь-якого вірусу, та навіть від онкологічних хвороб. При цьому, на відміну від хімічних препаратів, серйозних побічних реакцій від антитіл не буде. Так, біотехнологія може перемогти рак чи СНІД. Більше того, будь-який орган чи тканину можна буде виростити зі стовбурових клітин, а значить, трансплантація будь-якої частини тіла перестане бути проблемою. При цьому в донорські стовбурові клітини перед розмноженням можна пересадити ядра клітин реципієнта, що зведе до нуля вірогідність відторгнення трансплантованого органу. І це ще не межа можливостей біотехнології: у майбутньому можна буде не тільки вилікувати будь-яку хворобу чи поранення, а й генетично сповільнити або взагалі зупинити процес старіння. І не варто боятися перенаселення у цьому випадку, адже їжі та життєвого простору вистачить на всіх, про це також потурбується біотехнологія. І саме біотехнологія забезпечить колонізацію інших планет.

Біотехнологія вже зараз вирішує проблеми з харчуванням. Генетична модифікація рослин та ефективна меліорація значно підвищує врожайність. Наступним кроком буде відмова від відкритого ґрунту на користь багаторівневих гідропонічних теплиць, в яких можна буде збирати 10 і більше урожаїв на рік, в будь-якій країні, та відмова від тваринництва на користь випрошування м’яса зі стовбурових клітин і виробництва молока без корів за допомогою мікроорганізмів. Рано чи пізно люди зможуть виробляти корисну та поживну їжу на будь-який смак лише за допомогою мікроорганізмів. Це дозволить повністю автоматизувати виробництво їжі або повністю розмістити його в містах, значить люди більше не будуть прив’язані до сільської місцевості і зможуть сконцентруватись у міському середовищі, а отже, зросте рівень культури, освіти, гігієни, медицини. На землях, що раніше були орними, постануть нові величні міста, комфортніші та технологічніші, ніж сучасні.

Отож, біотехнолог – творець майбутнього, а біотехнологія – провідна наука третього тисячоліття. Це переконливо довів здобувачам другого курсу кафедри біотехнології і мікробіології вчитель Львівського фізико-математичного ліцею при Львівському національному університеті ім. Івана Франка Андрій Савчук – популяризатор біотехнології та пророк біотехнологічної ери на своїй третій лекції. 

Опублікований: 25-11-2021
Читайте також:
Математичне планування – запорука успішного експерименту

Початок цієї осені більшість студентів, як і завжди, почали в університеті, проте через епідеміологічний стан перейшли на дистанційну форму освітнього процесу. Та магістранти другого року навчання вже пройшли той час, коли в їхньому розкладі були лекції, лабораторні або практичні заняття. Зараз вони одержують досвід, практикуючись на провідних підп...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Математичне планування – запорука успішного експерименту 22 вересня 2020

Відкрите практичне заняття в.о. завідувача кафедри іноземних мов професійного спрямування

25 жовтня доцентка кафедри іноземних мов професійного спрямування, в.о. завідувача кафедри Олена Галинська провела відкрите практичне заняття «Dealing with complaints (Розглядання скарг)» з дисципліни «Іноземна мова (за професійним спрямуванням)» у групі 1 курсу спеціальності «Готельно-ресторанна справа» (ГС-1-7). На занятті були присутні викладач...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрите практичне заняття в.о. завідувача кафедри іноземних мов професійного спрямування 27 жовтня 2021

Пізнавально-солодкий майстер-клас для першокурсників кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

22 вересня здобувачі першого курсу спеціальності 181 «Харчові технології» з метою набуття нових навичок по виготовленню шоколадних цукерок і розширення знань щодо шоколаду разом із викладачками кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Наталією Стукальською та Владленою Михайленко в межах кураторської години відвідали Львівську майстер...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Пізнавально-солодкий майстер-клас для першокурсників кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 23 вересня 2021

Міжнародне стажування доцентів кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

З 13 вересня по 24 жовтня 2021 року доценти кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Людмила Дейниченко, Наталія Стукальська та Ігор Устименко пройшли науково-педагогічне стажування «Прикладні науково-технічні дослідження: європейський досвід і напрями розвитку» у Чеському технічному університеті у Празі, яке відбулося за підтримки Це...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Міжнародне стажування доцентів кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 04 листопада 2021