Н У Х Т

Zoom-екскурсія до ПЛР-лабораторії біотехнологічної компанії «О.Д. Пролісок»

13 листопада 2020

Zoom-екскурсія до ПЛР-лабораторії біотехнологічної компанії «О.Д. Пролісок»

З приходом коронавірусної пандемії екрани телевізорів замайоріли різними сучасними лабораторіями, в яких проводили дослідження нового штаму вірусу. У повсякденність увійшла абревіатура «ПЛР» (полімеразна ланцюгова реакція).

Здобувачі вищої освіти кафедри біотехнології і мікробіології неодноразово чули про етапи та суть даного методу, що дозволяє ідентифікувати ДНК або РНК різних мікроорганізмів. Але питань від цього менше не стало, скоріше навпаки – більше. Стільки всього нового одразу – «розчин вихідної ДНК», «Taq-полімераза», «праймери»… І це тільки окремі реагенти. А для реалізації цього методу є ще велика кількість приладів!

Студенти загорілися бажанням детальніше дізнатися про використання методу ПЛР на практиці. Саме тому лектор дисципліни «Генетика» Оксана Скроцька запросила співробітника ПЛР-лабораторії «О.Д. Пролісок» Олександра Літовченка провести ознайомчу екскурсію для студентів-біотехнологів. До речі, фахівець, працюючи на підприємстві, паралельно навчається за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія» в нашому університеті.

Біотехнологічна компанія «О.Д. Пролісок» випускає на ринок України мультипробіотики, ентеросорбенти та кисломолочні продукти функціонального призначення. Для контролю якості цих препаратів використовують метод ПЛР. І ось під час однієї онлайн-лекції з дисципліни «Генетика» Олександр Літовченко розповів про особливості роботи та виконання ПЛР, а також пояснив принцип роботи відповідного обладнання. Нарешті отримані знання і картинки з телевізора почали послідовно набувати конкретну форму у студентській свідомості. Здобувачів дуже зацікавив ампліфікатор для проведення ПЛР у режимі реального часу. Принцип його роботи полягає у кількісній детекції флюрисцентного сигналу, який збільшується пропорційно кількості ПЛР-продукту. А результат реакції можна спостерігати на екрані монітора комп’ютера безпосередньо в процесі ПЛР-ампліфікації.

Отже, почувши про особливості методу ПЛР та побачивши апаратурне забезпечення методу на власні очі, здобувачам пригадалась цитата відомого китайського філософа Конфуція: «Скажи мені – і я забуду, покажи мені – і я запам’ятаю, дай мені зробити – і я навчуся».

Колектив кафедри і здобувачі-біотехнологи дуже вдячні Олександру Літовченку та керівництву «О.Д. Пролісок» за можливість побачити сучасну ПЛР-лабораторію та почути про особливості її роботи від спеціаліста своєї справи!

Опублікований: 13-11-2020
Читайте також:
Підприємці і голова обласної адміністрації відвідали Івано-Франківський коледж ресторанного сервісу і туризму НУХТ

Івано-Франківський коледж ресторанного сервісу і туризму Національного університету харчових технологій відвідала делегація в складі підприємців, роботодавців і голови обласної адміністрації Руслана Марцінків. Міська влада налагоджує співпрацю між підприємствами Івано-Франківська та закладами професійно-технічної освіти, адже, як кажуть чиновники,...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підприємці і голова обласної адміністрації відвідали Івано-Франківський коледж ресторанного сервісу і туризму НУХТ 21 березня 2018

Плани на навчальний рік

Нові реалії режиму карантину вносять зміни у форму роботи викладачів. Сучасні технології дозволяють вільно обговорювати та вирішувати усі робочі моменти у онлайн-форматі. Тож 21 вересня 2020 року відбулося чергове засідання кафедри екологічної безпеки та охорони праці. На планове зсідання кафедри була запрошена декан факультету біотехнології та ек...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Плани на навчальний рік 25 вересня 2020

Другокурсники-біотехнологи відвідали Farmak

Коли ми чуємо назви препаратів «Корвалол», «Амізон», «Антраль», «Фармазолін», «Едем», «Барбовал», ми миттєво, безсумнівно, однозначно та з повною впевненістю стверджуємо, що це – продукція компанії Farmak. Довіра споживачів до продукції Farmak є прямим результатом послідовної та далекоглядної стратегії керівництва компанії. Їхня відданість якості т...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Другокурсники-біотехнологи відвідали Farmak 03 грудня 2025

З маркетинговими технологіями для популяризації органічного виробництва ознайомилися наші викладачі

Викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів взяли участь в лекції-тренінгу «Застосування маркетингових технологій для популяризації органічного виробництва», що відбувся в рамках циклу лекцій-тренінгів з питань розвитку зеленого переходу та екологізації агропродовольчого бізнесу в Україні, які організувала Сільськогосподарс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З маркетинговими технологіями для популяризації органічного виробництва ознайомилися наші викладачі 10 березня 2025