Продовжується плідна співпраця науковців нашого університету з провідними фахівцями-дієтологами. Бакалаври старших курсів освітньої програми «Технології харчування» та магістранти першого і другого курсів освітньої програми «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» разом із викладачами кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції прослухали гостьову лекцію «Сучасні дієти та основні правила підтримки здоров’я» фахівчині Центру громадського здоров'я МОЗ України Наталії Усенко. Лекція була організована за сприяння завідувачки кафедри Олександри Нєміріч та професорки Наталії Фролової.
Спікерка наголосила, що поширення неінфекційних захворювань (НІЗ) викликає глибоку занепокоєність світової спільноти. НІЗ, представлені головним чином серцево-судинними, онкологічними, хронічними респіраторними захворюваннями та цукровим діабетом (ЦД), спричиняють ⅔ випадків смертей у світі.
Слухачі дізналися які поведінкові звички підвищують ризик НІЗ. До цього призводять, насамперед, такі фактори ризику, як куріння, зловживання алкоголем, нездоровий режим харчування й недостатня фізична активність. Окрім того, негативний безпосередній вплив на поширеність неінфекційних захворювань мають соціальні фактори – низька якість життя, брак освіти, стрімка урбанізація та постаріння населення, а також соціально-економічні, гендерні, політичні, поведінкові й екологічні детермінанти здоров’я.
Доповідачка охарактеризувала фактори, котрі впливають на ефективність профілактики серцево-судинних захворювань. Вона наголосила, що важливим є профілактичне харчування здорових людей і дотримання здорового харчування хворими людьми, для чого у раціоні мають бути продукти, збагачені вітамінами, мінералами, мікронутрієнтами. У обізнаних в питаннях свого захворювання пацієнтів спостерігається кращий ефект від гіпотензивної терапії, швидше нормалізується рівень цукру крові, підвищується прихильність до лікування та здорового способу життя.
Загалом, збалансоване харчування, фізична активність та своєчасна медична допомога є ключовими факторами для збереження здоров’я та профілактики неінфекційних захворювань.
Лекція пройшла у ритмі жвавого обговорення. Викладачі й здобувачі освіти вдячні Наталії Усенко за інформативний, змістовний і цікавий практичний матеріал, бажають фахівчині успіхів і чекають на нові зустрічі!