Н У Х Т

Здобувачі НУХТ на міжнародній арені: Х Міжнародна студентська конференція «Student in Bucovina»

18 листопада 2022

Здобувачі НУХТ на міжнародній арені: Х Міжнародна студентська конференція «Student in Bucovina»

Партнери НУХТ із румунського Університету «Штефан чел Маре» (місто Сучава, Румунія) щорічно проводять Міжнародну наукову конференцію молодих вчених і студентів. І традиційно наша молодь бере участь у цьому заході. Нинішнє покоління студентів із насолодою згадує досвід подорожей, розвиток навичок soft skils під час спілкування з митниками та розшукування потрібного транспорту у Румунії, переплетення культур у прикордонних зонах: до Сучави тягнуться українські села з українськими вказівниками та незвичною українською мовою, а саме місто є центром румунського історичного регіону – Буковини, зовсім поруч, у горах – румунська Гуцульщина.

В Університеті Штефан чел Маре (що перекладається як Штефан Великий) наші студенти потрапляли у міцні обійми наших колег, брали участь у насиченій Конференції, переймали досвід, стажувалися і працювали на сучасному експериментальному обладнанні, відвідували підприємства харчової та біотехнологічної промисловості, подорожували Карпатами, древніми монастирями та замками.

Наша співпраця не обмежується теплими спогадами. Працюючи на Перемогу, багато наших студентів і аспірантів взяли онлайн-участь у цьогорічній Х Міжнародній студентській конференції «Student in Bucovina». На ній були представлені доповіді дев’яти здобувачів освіти НУХТ із удосконалення машин і апаратів харчових, фармацевтичних та біотехнологічних виробництв, біотехнології, фармацевтики, хімічних технологій, упаковки та пакувальної техніки тощо.

Понад п’ять годин тривала робота секцій, без зайвого пафосу та урочистості, але дуже сильно та плідно. Науковці старшого покоління звернули увагу на впевненість і легкість викладення інформації учасниками конференції (крім українців і румун, у конференції брали участь студенти з Польщі, Угорщини та Іспанії). Все логічно, чітко, з лаконічним поясненням наукової проблеми, чітким викладенням методів досліджень, структурованим описом результатів та їх поясненням і порівнянням із результатами інших дослідників.

Якщо наші учасники не мали досвіду участі у таких авторитетних заходах і хвилювалися, то колеги підтримували їх та підбадьорювали. Всі залишилися задоволеними та отримали цінний досвід. Щиро заздрять нашим учасникам ті, хто відмовився виступити з презентацією.

Наприкінці робити втомлені, але задоволені учасники та оргкомітет Конференції зібралися на церемонії відзначення кращих доповідей.

Серед учасників НУХТ оргкомітет відзначив дипломом І ступеня здобувачку освітнього ступеня «доктор філософії» за  спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія» факультету біотехнології та екологічного контролю Валерію Потапенко за доповідь щодо екологічного способу отримання наночастинок срібла та дипломом 3-го ступеня магістранта Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Артема Макаревича за доповідь, присвячену інтенсифікації процесів масопереносу. До речі, ці дослідження магістрант проводив спільно зі вченими Інституту технічної теплофізики НАН України.

Відзначення наших здобутків у світі завжди приємні. Вітаємо румунських колег із успішним проведенням Конференції, дякуємо за докладені зусилля, за мотивацію молоді до нових досліджень, відкриттів і творчої роботи. Звісно, чекаємо, коли після Перемоги повторимо минулий досвід у ще ширших масштабах.

Наприкінці згадаємо про непомічену добру справу наших румунських колег. 24 лютого, на початку російського вторгнення румунські студенти, які щороку перебували у нас на стажуванні, день і ніч зустрічали на кордоні велику хвилю біженців з України – молодих мам із дітьми, осіб похилого віку, величезних груп дітей з територій, де біснувалися російські солдати. Румунські друзі координували той потік на кордоні, допомагали у розселенні та просуванні вглиб країни, знайти або відновити документи, віддавали частинку себе. Добра справа друзів не забудеться. Переможемо, і про це ще згадаємо.

Опублікований: 18-11-2022
Читайте також:
Наші педагоги підвищуватимуть кваліфікацію кухарів шкільних їдалень

Педагогічні працівниці Волинського фахового коледжу нашого університету з професії «Кухар» Олеся Панькевич і Марія Деменік долучилися до міжрегіонального семінару «Зміни та сучасні тенденції в організації харчування в закладах загальної середньої освіти». Метою заходу було ознайомлення з особливостями реформи шкільного харчування, основними змінам...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші педагоги підвищуватимуть кваліфікацію кухарів шкільних їдалень 06 вересня 2022

Звітують здобувачі вищої освіти ступеня «доктор філософії»

На засіданні кафедри біотехнології і мікробіології відзвітували здобувачі ступеня «доктор філософії» І-IV років навчання. Звітування здобувачів ступеня «доктор філософії» – важливий етап на їхньому академічному шляху. Це не лише можливість продемонструвати результати своєї наукової роботи, але й спосіб підтвердити свою компетентність перед виклада...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Звітують здобувачі вищої освіти ступеня «доктор філософії» 26 лютого 2024

Уперше в історії кафедри фізики відбувся науково-практичний семінар «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування»

26 листопада 2019 року вперше в історії кафедри фізики НУХТ відбувся довгоочікуваний науково-практичний семінар із міжнародною участю «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування», присвячений 135-річчю заснування нашого університету. На захід були запрошені фахівці фірми «Bruker BioSpin GmbH» (Німеччина) з відділу АПК: док...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Уперше в історії кафедри фізики відбувся науково-практичний семінар «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування» 29 листопада 2019

Вивчаючи досвід – навчаємося!

Наукова спільнота вже сьогодні працює над вирішенням питань щодо  підвищення національної безпеки України. Здобувачі та викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу НУХТ активно долучаються до міжнародних конференцій і лекторіїв, які визначають роль пам’яток культурної спадщини у формуванні національної безпеки. Для України отримання міжна...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вивчаючи досвід – навчаємося! 11 листопада 2022