Н У Х Т

Здобувачі НУХТ на міжнародній арені: Х Міжнародна студентська конференція «Student in Bucovina»

18 november 2022

Здобувачі НУХТ на міжнародній арені: Х Міжнародна студентська конференція «Student in Bucovina»

Партнери НУХТ із румунського Університету «Штефан чел Маре» (місто Сучава, Румунія) щорічно проводять Міжнародну наукову конференцію молодих вчених і студентів. І традиційно наша молодь бере участь у цьому заході. Нинішнє покоління студентів із насолодою згадує досвід подорожей, розвиток навичок soft skils під час спілкування з митниками та розшукування потрібного транспорту у Румунії, переплетення культур у прикордонних зонах: до Сучави тягнуться українські села з українськими вказівниками та незвичною українською мовою, а саме місто є центром румунського історичного регіону – Буковини, зовсім поруч, у горах – румунська Гуцульщина.

В Університеті Штефан чел Маре (що перекладається як Штефан Великий) наші студенти потрапляли у міцні обійми наших колег, брали участь у насиченій Конференції, переймали досвід, стажувалися і працювали на сучасному експериментальному обладнанні, відвідували підприємства харчової та біотехнологічної промисловості, подорожували Карпатами, древніми монастирями та замками.

Наша співпраця не обмежується теплими спогадами. Працюючи на Перемогу, багато наших студентів і аспірантів взяли онлайн-участь у цьогорічній Х Міжнародній студентській конференції «Student in Bucovina». На ній були представлені доповіді дев’яти здобувачів освіти НУХТ із удосконалення машин і апаратів харчових, фармацевтичних та біотехнологічних виробництв, біотехнології, фармацевтики, хімічних технологій, упаковки та пакувальної техніки тощо.

Понад п’ять годин тривала робота секцій, без зайвого пафосу та урочистості, але дуже сильно та плідно. Науковці старшого покоління звернули увагу на впевненість і легкість викладення інформації учасниками конференції (крім українців і румун, у конференції брали участь студенти з Польщі, Угорщини та Іспанії). Все логічно, чітко, з лаконічним поясненням наукової проблеми, чітким викладенням методів досліджень, структурованим описом результатів та їх поясненням і порівнянням із результатами інших дослідників.

Якщо наші учасники не мали досвіду участі у таких авторитетних заходах і хвилювалися, то колеги підтримували їх та підбадьорювали. Всі залишилися задоволеними та отримали цінний досвід. Щиро заздрять нашим учасникам ті, хто відмовився виступити з презентацією.

Наприкінці робити втомлені, але задоволені учасники та оргкомітет Конференції зібралися на церемонії відзначення кращих доповідей.

Серед учасників НУХТ оргкомітет відзначив дипломом І ступеня здобувачку освітнього ступеня «доктор філософії» за  спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія» факультету біотехнології та екологічного контролю Валерію Потапенко за доповідь щодо екологічного способу отримання наночастинок срібла та дипломом 3-го ступеня магістранта Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Артема Макаревича за доповідь, присвячену інтенсифікації процесів масопереносу. До речі, ці дослідження магістрант проводив спільно зі вченими Інституту технічної теплофізики НАН України.

Відзначення наших здобутків у світі завжди приємні. Вітаємо румунських колег із успішним проведенням Конференції, дякуємо за докладені зусилля, за мотивацію молоді до нових досліджень, відкриттів і творчої роботи. Звісно, чекаємо, коли після Перемоги повторимо минулий досвід у ще ширших масштабах.

Наприкінці згадаємо про непомічену добру справу наших румунських колег. 24 лютого, на початку російського вторгнення румунські студенти, які щороку перебували у нас на стажуванні, день і ніч зустрічали на кордоні велику хвилю біженців з України – молодих мам із дітьми, осіб похилого віку, величезних груп дітей з територій, де біснувалися російські солдати. Румунські друзі координували той потік на кордоні, допомагали у розселенні та просуванні вглиб країни, знайти або відновити документи, віддавали частинку себе. Добра справа друзів не забудеться. Переможемо, і про це ще згадаємо.

Published on: 18-11-2022
Read also:
На що звернути увагу під час вибору йогурта: фахівець НУХТ надала роз’яснення глядачам каналу «Київ»

Команда телеканалу «Київ» завітала на кафедру технології молока і молочних продуктів із метою підготовки випуску на тему «На що звернути увагу під час вибору йогурта». Роз’яснення телевізійникам дала заступниця директора Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ, доцент кафедри технології молока і молочних продуктів Анастасія Пухляк. ...

READ YOURSELF

На що звернути увагу під час вибору йогурта: фахівець НУХТ надала роз’яснення глядачам каналу «Київ» 15 july 2019

Стартували літні захисти бакалаврів на кафедрі технологічного обладнання та комп'ютерних технологій проектування

15 червня 2022 року на кафедрі технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування стартували онлайн-захисти кваліфікаційних робіт на здобуття освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 133 «Галузеве машинобудування». Усі кваліфікаційні роботи здобувачів, представлені цього дня, були спрямовані на вирішення актуальних проблем у г...

READ YOURSELF

Стартували літні захисти бакалаврів на кафедрі технологічного обладнання та комп'ютерних технологій проектування 16 june 2022

Профком вітає з Днем працівників освіти!

У дні початку золотої осені прийміть щирі вітання з професійним святом – Днем працівників освіти! Всіх нас об’єднує головна мета нашої спільної праці – допомагати молоді пізнати навколишній світ, здобути необхідні знання, а найголовніше – проявити таланти, набути моральні й духовні цінності та обрати вірний життєвий шлях. Наша глибока повага вам,...

READ YOURSELF

Профком вітає з Днем працівників освіти! 01 october 2021

Про комп'ютерну візуалізацію для контролю якості харчових продуктів у лекції партнерів університету з Осієкського університету (Хорватія)

Партнери університету з Осієкського університету (Хорватія) – професори Ясміна Лукінак і Марко Юкіч продовжили цикл лекцій у рамках ІХ Міжнародної спеціалізованої науково-практичної конференції «Ресурсо- та енергоощадні технології виробництва і пакування харчової продукції – основні засади її конкурентноздатності». Тема чергової лекції – «Комп'ютер...

READ YOURSELF

Про комп'ютерну візуалізацію для контролю якості харчових продуктів у лекції партнерів університету з Осієкського університету (Хорватія) 14 december 2020