Н У Х Т

Залучення магістрантів до командної роботи є важливим для їхньої подальшої кар’єри

29 грудня 2023

Залучення магістрантів до командної роботи є важливим для їхньої подальшої кар’єри

Після успішного захисту колективних робіт з дисципліни «Природознавча мікробіологія» здобувачі групи ПФБ-1-1М виявили бажання поділитися своїми враженнями:

Марія Дзюба:

«Як ми всі знаємо, важливими навичками для здобувача є робота в команді та презентація результатів. Самостійна робота з дисципліни «Природознавча мікробіологія» була націлена на розвиток soft skills, а саме написання командної роботи на тему «Біоплівки в біотехнологіях». Капітанка команди Анастасія Охмакевич розподілила завдання такої комплексної тематики, щоб учасники змогли розкрити різні сфери використання біоплівок. Наприклад, вони використовуються як біокаталізатори, в очищенні стічних вод та ґрунтів, в біосинтезі рекомбінантних білків, у видаленні токсичних металів. Хоча ця тема була новою та складною для нас, ми систематично аналізували наукові закордонні статті та порівнювали зі звичайними та традиційними підходами класичних біотехнологій. Згодом робили узагальнюючі висновки та таблиці, що наочно показували доцільність використання таких технологій. Було цінно отримувати відповіді на запитання від професорки Тетяни Пирог, яка прекрасно розуміється в таких інноваційних підходах. Під час захисту нашої роботи здобувачі були зацікавлені та задавали багато запитань. Я дуже вдячна за можливість випробувати свої сили в команді та отримати цінний фідбек від лекторки дисципліни».

Ольга Харитонова:

«Це був доволі цікавий творчий процес, що, без сумніву, дав мені можливість покращити навички колективної роботи загалом, потренувати свою увагу до деталей й провести відповідну роботу над помилками, вдосконалити навички пошуку інформації у наукових джерелах та її подальшого правильного оформлення. Хочу відзначити, що виконання цього завдання навчило мене тому, що часом робота може бути досить нелегкою, вимагати ретельності, зосередженості, терпіння, але коли отримуєш кінцевий результат, то усвідомлюєш, що став трохи кращою версією себе, оскільки відкрив для себе щось нове. Усі члени моєї команди доклали зусиль, щоб створити гідний літогляд та його презентацію. Особлива подяка капітанці команди Анастасії Охмакевич, яка постійно координувала нашу роботу, підтримувала й давала поради щодо покращення виконання завдання. Виконуючи роботу, я дізналася багато нового про перспективи застосування сучасних технологій за участі біоплівок в очищенні стічних вод та довкілля, що поглибило мої знання з дисципліни».

Марина Грищенко:

«Хочу додати, що участь у цій командній роботі – це прекрасна можливість підвищити свої знання та рівень самоорганізації. Завдяки цьому завданню я навчилася краще планувати свій час, працювати в команді, оперативно виконувати поставлені задачі».

Анастасія Охмакевич:

«На початку семестру я розподілила підтеми між членами команди. Кожний сумлінно шукав наукові статті, перекладав їх та аналізував інформацію, а наш чат не затихав ні на день. Під час виконання роботи я спробувала себе в ролі викладача, адже займалась не тільки написанням своєї частини літогляду, а й перевіряла чернетки інших здобувачів, пояснювала основні помилки та рекомендувала, як їх можна виправити. За декілька днів до захисту робіт ми приступили до розроблення презентації, у якій також брала участь вся команда. Перед захистом ми одне одного підбадьорювали. Я вдячна лекторці Тетяні Пирог за цікаве завдання, а також своїй команді – Марії Дзюбі, Марині Грищенко, Людмилі Яцюк, Ользі Харитоновій, Уляні Ткаченко та Руслану Ковалю за співпрацю!»

Людмила Яцюк:

«Я отримала великий досвід. Перш за все, це – робота в команді. Одна справа разом виконувати лабораторне заняття, коли відома послідовність дій і потрібно просто, щоб кожний виконав свою частину, зовсім інша – написати всім разом літогляд на одну спільну тему. Хочу зізнатися, що це було нелегко, але надзвичайно цікаво. Під час пошуку потрібної літератури хотілося, щоб матеріли були найбільш актуальними. При опрацюванні особисто для мене ще стояло завдання не тільки виділити найголовніше, а й зрозуміти механізм, як це все відбувається. Можливо вийшло не ідеально, але це є тільки стимулом для того, щоб вдосконалюватися».

Дар՚я Синявська:

«Насамперед хочу відмітити, що ми, здобувачі, мали можливість самостійно обрати тему, сформувати команди, в яких кожен міг проявити свої лідерські якості з метою досягнення спільного якісного результату. Особисто я була членом команди під керівництвом Вікторії Негретової, і ми підготували літературний огляд на тему «Сульфатвідновлювальні бактерії і біотехнологія». Не можу сказати, що це завдання далось нам дуже легко, адже тема є досить суперечливою на рівні біотехнологічних процесів. Хоча й були проведені численні дослідження метаболізму та застосування сульфатвідновлювальних бактерій, але вони все ще залишаються не повністю вивченими. Варто відмітити, що досвід, здобутий під час вивчення цієї дисципліни буде корисний не лише під час захисту подальших робіт, а й у професійному плані, адже вміння представити результати своєї роботи, довести власну точку зору, прийняти поради від колег є важливим етапом формування висококваліфікованого фахівця».

Вікторія Негретова:

«Я, як капітанка команди, хотіла би поділитися враженнями від виконаної роботи над нашим літературним оглядом на тему «Сульфатвідновлювальні бактерії і біотехнологія». Цей проєкт став важливим кроком для нашої команди не лише з погляду академічних досягнень, але й у формуванні нашого спільного досвіду та командного духу. Робота в команді була нашим головним принципом, і я вдячна кожному члену команди за активну участь і внесок у створення доповіді. Очолюючи команду, я відчувала велику відповідальність, але наша співпраця та професійний підхід дозволили нам подолати всі труднощі. Розподілення обов'язків і спільний аналіз інформації допомогли створити якісну роботу.

Наша спільна робота не лише принесла нам нові знання, а й зблизила нас як команду. Тепер ми можемо пишатися не лише нашими індивідуальними досягненнями, а й колективним успіхом, який став можливим завдяки нашій взаємодії та спільним зусиллям. Дякую кожному члену команди за цей захоплюючий досвід! Я впевнена, що отримані знання та навички стануть невід'ємною частиною нашого подальшого шляху в галузі біотехнології».

Опублікований: 29-12-2023
Читайте також:
Науковці університету – учасники міжнародної науково-технічної конференції у Бєларусі

У Могильовському державному університеті (Бєларусь) відбулася ХІІІ Міжнародна науково-технічна конференція «Техніка і технологія харчових виробництв». Цього року конференція відбулась дистанційно у секціях: «Технологія харчових виробництв», «Технологія хлібопродуктів і кондитерських виробів», «Технологія продукції громадського харчування і м'ясопр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковці університету – учасники міжнародної науково-технічної конференції у Бєларусі 19 травня 2020

Тенденції світового ринку хлібопекарських і кондитерських виробів і підготовку кадрів для галузі обговорили наші фахівці

Викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів на чолі з завідувачем кафедри Володимиром Ковбасою взяли участь у конференції «Хлібопекарський бізнес 2021», яка відбулася за сприяння компанії «МаркоПАК», Всеукраїнської асоціації пекарів і Спілки борошномелів України. У рамках сесії «Виробництво та упаковка хліба» керівники про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тенденції світового ринку хлібопекарських і кондитерських виробів і підготовку кадрів для галузі обговорили наші фахівці 25 лютого 2021

Стартувала сертифікатна програма «Технології в готельно-ресторанному бізнесі»

2 жовтня 2023 року з виїзного лекторію-практикуму в умовах сучасного ресторанного підприємства стартувала сертифікатна програма «Технології в готельно-ресторанному бізнесі». Під керівництвом професорки кафедри готельно-ресторанної справи і модераторки Тетяни Сильчук та доцентки цієї ж кафедри Ольги Пушки слухачі відвідали трендовий заклад ресторан...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стартувала сертифікатна програма «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» 03 жовтня 2023

Вітаємо новачків-Biotechівців

Після осіннього семестру родина наукового гуртка «Biotech» кафедри біотехнології і мікробіології завжди поповнюється новими, талановитими студентами-біотехнологами. Хоч цьогорічне поповнення й не велике, але юним науковцям вже є чим похвалитися. Студентка групи БТ-3-1 Валентина Жданюк розпочала свій науковий шлях в Інституті мікробіології і вірусо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вітаємо новачків-Biotechівців 10 лютого 2020