Н У Х Т

Законопроект, який збільшує вимоги до маркування харчових продуктів, схвалений у першому читанні

13 липня 2018

Законопроект, який збільшує вимоги до маркування харчових продуктів, схвалений у першому читанні

Що ми їмо? Чи безпечна ця їжа? Що входить до її складу? Чи не містить вона алергенів? В ідеалі відповіді на ці питання можна було б знайти на упаковці. Проте, на українській продукції така інформація є не зовсім точною та зрозумілою, а подекуди виробники навмисне замовчують справжній склад своєї продукції. Захистити споживача має закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», який 10 липня Верховна Рада України схвалила у першому читанні.

Метою Закону є забезпечення належного рівня захисту здоров’я та інтересів споживачів, їх поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти.

Даний закон встановлює:
- правові та організаційні засади надання споживачам інформації про харчові продукти та загальні принципи й обов’язки операторів ринку з доведення цієї інформації до інших операторів ринку та до споживачів;
- загальні положення до маркування харчових продуктів, дія яких може поширюватися на всі харчові продукти або на певні їх категорії. Крім того, Закон встановлює окремі правила щодо маркування певних видів харчових продуктів;
- категорії обов’язкової інформації про харчові продукти та загальні вимоги до інформації про харчові продукти для того, аби дати споживачам можливість визначати та належним чином використовувати харчові продукти, та робити вибір, який відповідав би їх індивідуальним харчовим потребам;
- уніфікацію правил надання споживачам інформації стосовно харчових продуктів, забезпечення правової визначеності та зменшення адміністративного тягаря на операторів ринку, відповідальних за  інформацію про харчові продукти, а також позитивно впливатиме на забезпечення інтересів громадян шляхом запровадження вимог щодо надання точної, достовірної та зрозумілої для споживача інформації про харчові продукти.

Прийняття Закону сприятиме гармонізації законодавства України із законодавством Європейського Союзу та виконанню зобов’язань України в сфері санітарних і фітосанітарних заходів у рамках Угоди та забезпечить високий рівень захисту здоров’я та інтересів споживачів шляхом надання всієї необхідної інформації для здійснення споживачами свідомого вибору харчових продуктів. Також він вводить відповідальність операторів ринку харчових продуктів, що відповідають за інформацію про харчові продукти, за введення споживачів в оману.

Опублікований: 13-07-2018
Читайте також:
Кар’єрний онлайн-івент у Смілянському технологічному фаховому коледжі НУХТ

Сьогодення – це вміння змінюватися зі світом, враховуючи вимоги нової доби. Тому все колись буває вперше. Ось і у Смілянському технологічному фаховому коледжі нашого університету 7-го травня вперше відбувся кар'єрний онлайн-івент під назвою «День Кар'єри Online» у середовищі Zoom. Онлайн-платформа була створена для прямої комунікації роботодавців ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кар’єрний онлайн-івент у Смілянському технологічному фаховому коледжі НУХТ 13 травня 2020

Практична спрямованість – пріоритет кваліфікаційних робіт магістрантів

На кафедрі технології консервування відбулося перше засідання екзаменаційної комісії із захисту магістерських робіт здобувачів освітніх програм «Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів» і «Технології харчових концентрованих продуктів на основі фруктово-овочевої сировини, чаю, кави та прянощів». Роботу екзаменаційної коміс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практична спрямованість – пріоритет кваліфікаційних робіт магістрантів 13 грудня 2024

Конкурсом бізнес-ідей відзначили 20 річницю навчально-тренувальної фірми «Смерічка»

Івано-Франківський коледж ресторанного сервісу і туризму нашого університету відсвяткував 20-річчя навчально-тренувальної фірми «Смерічка». Методи моделювання реальних умов праці та виконання професійних обов'язків - це основа практичних занять у коледжі. Уже протягом 20-ти років тут працюють, використовуючи німецький досвід створення навчально-тр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Конкурсом бізнес-ідей відзначили 20 річницю навчально-тренувальної фірми «Смерічка» 22 грудня 2017

Новий науковий рік кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів розпочався з вивчення трендів ринку

Новий науковий рік кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів розпочався активно і насичено – викладачі взяли участь у конференції «Кондитерська галузь. Тренди ринку 2021», що відбулася 9 вересня 2021 року за сприяння компанії «МаркоПАК», асоціації «Укркондпром» та компанії «ІТАК». У рамках роботи конференції були розглянуті тенден...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Новий науковий рік кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів розпочався з вивчення трендів ринку 10 вересня 2021