Н У Х Т

Харчова біотехнологія: закваски для одержання кисломолочних продуктів, як на долоні

09 березня 2021

Харчова біотехнологія: закваски для одержання кисломолочних продуктів, як на долоні

Після закінчення технологічної та переддипломної практики у здобувачів вищої освіти 4 курсу кафедри біотехнології і мікробіології розпочався останній навчальний семестр.

На одному з перших лабораторних занять з дисципліни «Харчова біотехнологія» асистентки кафедри Тетяна Сулейко та Тетяна Белемець розповіли їм усе про кисломолочні продукти та закваски для їх одержання. Викладачки продемонстрували відео та презентації, які охарактеризували всі особливості процесу молочнокислого бродіння та надали детальну характеристику мікроорганізмів, які використовуються у виробництві сухих і рідких заквасок та бактеріальних концентратів.

Також цікавим для здобувачів було дізнатися, що в Інституті мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного молочнокислі бактерії досліджують уже протягом декількох століть. А також те, що на основі цих досліджень розроблені препарати, які успішно використовуються в харчовій промисловості, а також сільському господарстві, зокрема у тваринництві. Так, були проведені дослідження щодо введення в раціон птиці концентрату молочнокислих бактерій, при цьому маса курчат сягала бажаних величин на 10 днів швидше, ніж зазвичай, тобто вирощування курчат скоротилося з 65 до 52-55 діб, і це без використання антибіотиків! Тобто такі концентрати можуть стати новим етапом розвитку біотехнології, адже споживання птиці, вирощеної з використанням преміксів, що містять антибіотики – одна з причин виникнення антибіотикорезистентності.

Оскільки лабораторна була проведена у онлайн-форматі, то викладачки підготували також тематичні відеофрагменти для кращого розуміння процесу приготування фіксованого препарату мікроорганізмів із заквасок і кисломолочних продуктів, а у полі мікроскопа можна було спостерігати зафарбовані метиленовим синім клітини молочнокислих бактерій.

Отже, студенти ще раз переконалися, що навіть в онлай-форматі лабораторне заняття може бути інформативним та цікавим. 

Опублікований: 09-03-2021
Читайте також:
Кафедра іноземних мов професійного спрямування продовжує відзначати Рік французької мови в Україні

30 березня студенти спеціальності «Туризм» факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу разом із викладачем французької мови Світланою Мусійчук відвідали урочисте відкриття Французької весни, що ось вже шістнадцятий рік поспіль наприкінці березня традиційно відбувається на Софіївській площі. Французька весна в Україні – це щорічний фес...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра іноземних мов професійного спрямування продовжує відзначати Рік французької мови в Україні 01 квітня 2019

Про шляхи вирішення конфліктної ситуації на вебінарі для наших студентів

Нещодавно відбувся черговий онлайн майстер-клас «Конфлікт? Відмінно! Давайте розбиратися!», організований стратегічним партнером Корпорації «Артеріум» ТОВ «Triglav International». Вебінар провела сертифікований бізнес-тренер Тетяна Ковтонюк, яка має більше 13 років тренерського досвіду. Учасниками заходу стали студенти факультету біотехнології та ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про шляхи вирішення конфліктної ситуації на вебінарі для наших студентів 08 квітня 2020

Кейс HR-брендингу для міжнародного банку від другокурсників-ейчарів НУХТ

Команда управлінців персоналом 2 курсу Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ продемонструвала високі результати у конкурсі на краще рішення кейсу «WOW-ефект: як бренду роботодавця стати мрією для покоління Z», який провели освітній стартап CASERS і Ukrsibbank BNP Paribas Group. Учасники отримали завдання, над якими «ламають гол...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кейс HR-брендингу для міжнародного банку від другокурсників-ейчарів НУХТ 09 січня 2019

Хімтехнологи й біотехнологи ознайомилися з кар’єрними перспективами у МХП

30 квітня за сприяння відділу працевлаштування випускників НУХТ і гарантки освітньо-професійної програми «Хімічні технології косметичних продуктів та харчових добавок» Олени Подобій відбулася зустріч студентів спеціальностей 161 «Хімічні технології та інженерія» та 162 «Біотехнології та біоінженерія» з представниками провідної міжнародної компанії ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Хімтехнологи й біотехнологи ознайомилися з кар’єрними перспективами у МХП 02 травня 2025