Н У Х Т

Вперше наші здобувачі стажувалися за Європейською програмою академічної мобільності Ceepus

29 вересня 2022

Вперше наші здобувачі стажувалися за Європейською програмою академічної мобільності Ceepus

Студенти, викладачі та адміністрація університету завітали на семінари, на яких здобувачки освіти Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого і факультету біотехнології та екологічного контролю поділилися враженнями від проходження стажування та літньої школи з економічних, екологічних і соціальних аспектів перероблення харчових відходів у Жешувському університеті (Польща).

Стажування фінансувалося за рахунок Європейської програми академічної мобільності Ceepus. До речі, участь студентів нашого університету у цій програмі стала можливою вперше.

Ініціатор залучення до стажування студентів НУХТ – колектив коледжу природничих наук Жешувського університету та особисто професор Мачей Клуж, із яким наші вчені тривалий час співпрацюють.

Стажуванню передувало подання проєктів здобувачок на отримання фінансування у рамках програми Ceepus. Завдяки злагодженим діям польських колег та адміністрації нашого університету 5 проєктів здобули перемогу.

Учасниці літньої школи згадали, що початок стажування припав на неприємний час, коли росіяни гатили ракетами по транспортній інфраструктурі заходу України. Відчайдушні студентки, які ризикнули і поїхали до Польщі, тепер з радістю підтримують свій вибір.

Отже, під час стажування та літньої школи наші учасниці прослухали лекції з екологічних, економічних і соціальних аспектів харчових забруднень, провели лабораторні дослідження з харчових технологій і біотехнології, відвідали харчові та переробні підприємства, пройшли майстер-класи з кулінарного мистецтва, мали насичену культурну програму та екскурсії, а також удосконалили англійську у дружньому колі студентів із Польщі, Румунії, Албанії, Хорватії, Португалії, Чехії, Португалії та інших країн.

Корисні навички були отримані під час дводенного лабораторного курсу «Харчова мікробіологія», у рамках якого учасниці ознайомилися з особливостями організації наукової лабораторії, оглянули сучасне лабораторне та технологічне обладнання біотехнологічної галузі: хроматографи, біореактори, автоклави, ферментери різної місткості, а також установки для приготування поживних середовищ, а потім приготували комбучу.

Вразила екскурсійна програма, зокрема, у Польські Карпати, на озеро Соліна та міста і містечка південно-західної Польщі.

Значну увагу нашим учасницям приділили представники адміністрації, викладачі та студенти Жешувського університету.

У планах учасниць стажування застосувати отриманий досвід під час написання курсових проєктів і кваліфікаційних робіт.

Враховуючи безцінну підтримку наших польських колег, ректор НУХТ Олександр Шевченко надіслав лист-подяку адміністрації Жешувського університету та особисто ініціатору стажування, професору Мачею Клужу. Ми радіємо за успіхи наших студенток та щиро вдячні організаторам стажування. 

Опублікований: 29-09-2022
Читайте також:
Кафедра екології та екоменеджменту виборола грант на навчання на практичному курсі ELEML

У лютому цього року профспілка PAEW (Professional Association of Environmentalists of the World) у співпраці з Офісом сталих рішень оголосила Конкурс на отримання грантів на навчання на річному практичному курсі ELEML для кафедр українських ЗВО, що готують спеціалістів зелених професій. Переможці мали можливість отримати навчання на 10-модульному д...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра екології та екоменеджменту виборола грант на навчання на практичному курсі ELEML 13 березня 2025

Кафедра теплоенергетики та холодильної техніки приймає колег на стажування

Напередодні Різдва колектив кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого радо приймав гостю і колегу з міста Харкова. У рамках стажування кафедру відвідала завідувачка кафедри інтегрованих електротехнологій та енергетичного машинобудування Державного біотехнологічного уніве...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра теплоенергетики та холодильної техніки приймає колег на стажування 26 грудня 2024

Ресторатори діляться зі студентами спеціальності «Готельно-ресторанна справа» власним досвідом

Цей тиждень на кафедрі готельно-ресторанної справи став тижнем зустрічей із рестораторами. Лекцію для студентів 3 курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» прочитав Рудольф Краєвський, засновник і бренд-шеф мережі закладів ресторанного господарства вегетаріанського спрямування «Vegano Hooligano Family», веган, лідер веган-спільноти і ор...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ресторатори діляться зі студентами спеціальності «Готельно-ресторанна справа» власним досвідом 19 квітня 2019

Постійний розвиток професійних компетентностей

Співпраця столичних університетів – це серед іншого і можливість підвищувати кваліфікацію науково-педагогічних працівників. Доцентка кафедри туристичного та готельного бізнесу Тетяна Мірзодаєва пройшла підвищення кваліфікації за навчально-тематичною програмою «Розвиток професійних компетентностей здобувачів вищої освіти в умовах євроінтеграції» в Н...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Постійний розвиток професійних компетентностей 11 червня 2024