Н У Х Т

Вільний вибір дисциплін – формування своєї освітньої траєкторії

22 листопада 2019

Вільний вибір дисциплін – формування своєї освітньої траєкторії

У рамках імплементації основних положень Закону України «Про вищу освіту» щодо формування індивідуального навчального плану здобувача вищої освіти за рахунок вільного вибору дисциплін у Навчально-науковому інституті харчових технологій НУХТ (ННІ ХТ) відбулася процедура вибору дисциплін здобувачами І-IV курсів спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія».

Для нашого університету практика вибіркових дисциплін не є новою. Нагадаємо, що Закон України  «Про вищу освіту», який набрав чинності у вересні 2014 року, гарантує українським студентам право самостійно обирати щонайменше 25% обсягу освітньої програми. Навчальним планом для певної спеціальності має визначатися перелік обов'язкових дисциплін (максимум – 75% від загального обсягу кредитів ЄКТС). Загальний обсяг вибіркових дисциплін має складати не менше 25% від загального обсягу кредитів ЄКТС.

Спираючись на вже набутий досвід, можемо сказати, що у вибіркових дисциплінах зацікавлені всі учасники освітнього процесу. Студенти отримують змогу підвищувати свої Hard Skills опановуючи окремі курси. У свою чергу, викладачі на вибіркових дисциплінах працюють із більш умотивованими студентами.

Питання організації вибіркових дисциплін було розглянуте дирекцією ННІ ХТ разом із гарантом освітньої програми «Хімічна технологія» першого (бакалаврського) рівня освіти Оленою Подобій та завідувачем випускової кафедри Тамарою Носенко. На першому етапі були розіслані запрошення кафедрам університету надати свої пропозиції щодо дисциплін вільного вибору.

Свої пропозиції щодо дисциплін вільного вибору, враховуючи специфіку підготовки здобувачів за спеціальністю 161 «Хімічні технології та інженерія», представили 3 кафедри: екологічної безпеки та охорони праці, машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв, технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів. Наступним кроком було ознайомлення самих студентів. Попередньо всі запропоновані дисципліни були розміщені в Каталозі дисциплін для вільного вибору на сайті університету для ознайомлення.

18 та 19 листопада 2019 року для здобувачів І-IV курсів в Навчально-науковому інституті харчових технологій були організовані презентації курсів, які вони можуть обрати на весняний семестр 2019-2020 навчального року. До участі були запрошені представники кафедр, які в різноманітній формі мали можливість представити свої курси і мотивувати здобувачів до їх вибору та опанування. Також була присутня заступник директора з навчальної роботи ННІ ХТ Олена Супрун-Крестова, яка відповідає за організаційну роботу щодо вибору студентами професійного спрямування.

Зустрічі відбувались у невимушеній атмосфері. Розробники ознайомили здобувачів із метою, завданнями, основними тематиками вибіркових дисциплін. Кожний викладач намагався спонукати студентів до спілкування, презентації були цікаві та надзвичайно змістовні.

Студенти, обравши дисципліни, в яких вони самі найбільш зацікавлені, беруть активну участь у формуванні своєї освітньої траєкторії. А наші викладачі, маючи вже певний досвід, готові змагатися за студентів – постійно вдосконалюючи зміст і тематики дисциплін, що пропонуються для вільного вибору.

Опублікований: 22-11-2019
Читайте також:
Козацькому роду нема переводу!

Викладачі кафедри гуманітарних дисциплін протягом тижня (7-11 жовтня) проводили на потоках і в академічних групах заходи до Дня українського козацтва, Дня захисника України та свята Пресвятої Покрови, що відзначаються в Україні 14 жовтня. Кожний викладач обрав власну тематику проведення заходу, до якого були залучені й студенти. Викладачі розповіда...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Козацькому роду нема переводу! 11 жовтня 2019

Волонтерська допомога військовим

Волонтерський рух допомоги українським військовим виник із початком збройної агресії Російської Федерації проти України. Працівники та студенти Відокремленого структурного підрозділу «Полтавський фаховий коледж НУХТ» долучилися до нього ще в 2014 році. Вони плели сітки для маскування техніки та бліндажів військових, передавали  на схід України прод...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Волонтерська допомога військовим 23 листопада 2021

Здобувачі-третьокурсники кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції завершили виробничу практику

23 та 24 червня на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбувся захист звітів виробничої практики здобувачами 3 курсу денної та скороченої форм навчання спеціальності 181 «Харчові технології» за допомогою відеоконференції ZOOM. Виробнича практика проходила дистанційно у період з 1 по 21 червня 2020 року. За період практики здоб...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі-третьокурсники кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції завершили виробничу практику 26 червня 2020

Як ІТ-Recruiter самому стати найкращим кандидатом на позицію

16 березня 2023 року відбувся вебінар (бонусна лекція) «Як IT-Recruiter самому стати найкращим кандидатом на позицію?» досвідченої фахівчині в сфері підбору і управління персоналом Олександри Миронової (Senior Recruitment Specialist у геймдев-компанії «BiniGames»). У заході активну участь взяли викладачі кафедри економіки праці та менеджменту і зд...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як ІТ-Recruiter самому стати найкращим кандидатом на позицію 17 березня 2023