Н У Х Т

Викладачі ознайомилися зі змінами у законодавстві України щодо якості та безпеки харчових продуктів за 2024 рік

16 січня 2025

Викладачі ознайомилися зі змінами у законодавстві України щодо якості та безпеки харчових продуктів за 2024 рік

На кафедрі експертизи харчових продуктів сформувалась традиція – календарний рік починати з ознайомлення зі змінами у харчовому законодавстві за попередній рік. За зазначений напрямок на кафедрі відповідає професорка, академік УАН Оксана Шульга.

Україна знаходиться на шляху євроінтеграції, тому в законодавстві постійно відбуваються зміни і в галузі харчових продуктів. З листопада 2024 року набув чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення безпечності та якості харчових продуктів» від 04.09.2024 № 3947-IX. Він передбачає зміни в таких законах України: ЗУ «Про молоко та молочні продукти»; ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»; ЗУ «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»; ЗУ «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Затверджений Наказ МОЗ України «Про затвердження Вимог до харчових ароматизаторів, Вимог до харчових добавок та Вимог до харчових ензимів» від 08.01.2024 №45.

Затверджений ЗУ «Про виноград, вино та продукти виноградарства» від 22.08.2024 № 3928-IX. Закон набуде чинності 01.01.2026 р.

Затверджений Наказ МОЗ України «Про затвердження Порядку ведення державного реєстру харчових добавок, харчових ароматизаторів, харчових ензимів» від 08.11.2024 №1874

Внесено зміни до Гігієнічних вимог до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 21 жовтня 2024 р. № 4001, які доповнено розділом VI Метод вимірювання температури швидкозаморожених харчових продуктів.

Крім зазначених, також затверджено ряд наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо «Порядку оскарження рішень органів сертифікації»; «Вимог до органолептичних досліджень спиртних напоїв»; «Змін до Вимог до курячих яєць» (вводиться в дію 01 січня 2028 р.); «Методів відбору зразків та лабораторних досліджень для різних груп речовин у харчових продуктах для цілей державного контролю» тощо.

Отже, законодавство України нині перебуває в досить динамічному стані, тому кожний фахівець за своїм профілем повинен постійно відслідковувати та використовувати у своїй професійній діяльності лише чинні законодавчо-нормативні документи, що дозволить сформувати правову державу.

Опублікований: 16-01-2025
Читайте також:
Сезон виноробства розпочався у Свалявському технічному коледжі нашого університету

У виноградарів та виноробів сезон у розпалі. Не винятком є і Свалявський технічний коледж нашого університету, де вже майже півсторіччя готують фахівців-технологів за спеціальністю «Бродильне виробництво і виноробство». Традиційно у цей період студенти разом із викладачами виїжджають на ділянку, розташовану в смт. Середнє Ужгородського району, для...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сезон виноробства розпочався у Свалявському технічному коледжі нашого університету 04 жовтня 2019

Біостарти – шлях до великих відкриттів

На базі фармацевтичної компанії «Артеріум» відбулася презентація проєктів «Біостарти: шлях до великих відкриттів». Під час проведення Біотехнологічних студій НУХТ їх учасникам було надано унікальну можливість спробувати себе у ролі дослідників і наблизитися до світу біотехнологій. Протягом кількох днів школярі та здобувачі ліцеїв і коледжів працюва...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Біостарти – шлях до великих відкриттів 11 листопада 2024

Як навчити користувачів ефективно використовувати Web of Science дізналися співробітники Науково-технічної бібліотеки університету

29 січня співробітники Науково-технічної бібліотеки університету взяли участь у практикумі для бібліотекарів «Як навчити користувачів ефективно використовувати Web of Science і не припускатися помилок», що відбувся на базі Наукової бібліотеки ім. М.Максимовича. Захід був орієнтований на бібліотекарів, які відповідають на запити користувачів щодо ел...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як навчити користувачів ефективно використовувати Web of Science дізналися співробітники Науково-технічної бібліотеки університету 30 січня 2019

Thanksgiving Day на кафедрі іноземних мов професійного спрямування

День Подяки (Thanksgiving Day) – національне свято США, яке широко відзначається в четвертий четвер листопада. У Америці це державне свято відзначають всенародними гуляннями і костюмованими парадами. У 2020 році День Подяки в США відзначили 26 листопада. Старші викладачки кафедри іноземних мов професійного спрямування Лариса Яненко і Людмила Юрчук...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Thanksgiving Day на кафедрі іноземних мов професійного спрямування 27 листопада 2020