Н У Х Т

Відійшла у вічність Велика Людина – Надія Марківна Ткаченко

24 червня 2025

Відійшла у вічність Велика Людина – Надія Марківна Ткаченко

З глибоким сумом і скорботою сповіщаємо, що 23 червня 2025 р. на 97-му році обірвалося життя професорки кафедри обліку і аудиту, докторки економічних наук, академіка Академії економічних наук України Надії Марківни Ткаченко.

Надія Марківна у 1955 році закінчила Всесоюзний заочний фінансовий інститут, працювала з 1947 року. Кар’єру викладача розпочала у 1954-1968 рр. у Технікумі харчової промисловості (м. Сміла Черкаської області), як викладач спеціальних економічних дисциплін. З вересня 1968 р. працювала в Національному університеті харчових технологій.

Ткаченко Н.М. була взірцем для молодих викладачів кафедри і студентів. Ця енергійна, доброзичлива, працелюбна людина, високий фахівець з обліку, відома вченій спільноті нашої держави своїми науковими працями, на яких було виховано не одне покоління обліковців-аудиторів, зокрема підручниками «Бухгалтерський фінансовий облік: оподаткування і звітність», «Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України», «Економіка харчової промисловості», «Податкові системи країн світу та України», «Облік і звітність». Загальний науковий доробок професорки Н.М. Ткаченко складає понад 260 наукових і навчально-методичних праць загальним обсягом 1205 друкованих аркушів.

Ряд років вона була членом секції «Економіка і управління промисловістю науково-технічної ради Міністерства харчової промисловості УРСР». Виконувала науково-дослідну роботу на замовлення Держкомітету по науці і техніці, брала участь у держдоговірних тематиках на кафедрах вищої математики, теоретичної теплотехніки, економіки і управління. Була співавтором програми «Galantodor» «Хімічна технологія Santa Clara» (Республіка Куба, 1989 р.).

Пішла з життя добропорядна, чуйна і добра людина. Працелюбка за натурою, Надія Марківна ніколи не пасувала перед труднощами, була душею колективу, ніколи не скупилася на добре слово, підтримку, не шкодувала ні сил, ні часу, щоб втілити намічене, надихала колег власними науковими ідеями, високим професіоналізмом, компетентністю.

Протягом багатьох років Н.М. Ткаченко присвятила себе благородній справі викладання, залишивши слід у серцях сотень учнів і колег. Її професіоналізм, відданість справі, людяність і щирість були прикладом для наслідування. Вона не тільки навчала – вона виховувала, підтримувала, надихала.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким. Поділяємо ваше горе.

Світла пам'ять про Надію Марківну Ткаченко, фахівчиню своєї справи, друга та наставницю назавжди залишиться в наших серцях.

Опублікований: 24-06-2025
Читайте також:
Фахівці «Retail Group Ukraine» відзначають практичну цінність бакалаврських робіт випускників кафедри технології оздоровчих продуктів

На кафедрі технології оздоровчих продуктів відбулося чотири засідання із захистів дипломних проектів і дипломних робіт випускників-бакалаврів денної форми навчання за напрямом підготовки «Харчові технології та інженерія» та одне засідання із захистів дипломних проектів бакалаврів заочної форми навчання за спеціальністю «Харчові технології». Екзаме...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівці «Retail Group Ukraine» відзначають практичну цінність бакалаврських робіт випускників кафедри технології оздоровчих продуктів 21 червня 2019

Віртуальна екскурсія третьокурсників-туристів у рамках вивчення дисципліни «Організація екскурсійної діяльності»

21 квітня 2020 року у рамках вивчення дисципліни «Організація екскурсійної діяльності» студенти 3 курсу спеціальності «Туризм» взяли участь у цікавій та пізнавальній віртуальній екскурсії «Батурин – гетьманська столиця» (на платформі My own conference). Гідом виступила засновниця та голова правління ГО «Гільдія професійних екскурсоводів та гідів-пе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Віртуальна екскурсія третьокурсників-туристів у рамках вивчення дисципліни «Організація екскурсійної діяльності» 22 квітня 2020

Наукова підтримка процесу реалізації освітніх програм спеціальності «Харчові технології»

Проблемна науково-дослідна лабораторія (ПНДЛ) та Центр колективного користування науковим обладнанням (ЦККНО) «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування» як структурні підрозділи Науково-дослідної частини НУХТ задіяні у поглибленій науковій і науково-технічній підготовці фахівців за пріоритетними напрямами розвитку нау...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наукова підтримка процесу реалізації освітніх програм спеціальності «Харчові технології» 08 травня 2024

І знов відкрита лекція на кафедрі харчової хімії

Найважливіша цінність – це цінність людського спілкування. Саме цю істину відкрило суспільство в період пандемії. Всі ми, і студенти, і викладачі скучили за звичайним чаюванням із запеклими дискусіями у викладацьких рідного університету, спортивними змаганнями у спорткомплексі, і просто за звичайним рукостисканням при зустрічі. Тому, так організов...

ЧИТАТИ ДАЛІ

І знов відкрита лекція на кафедрі харчової хімії 03 листопада 2020