Н У Х Т

Відбиток того, що нас оточує, на поверхні чашки Петрі

10 жовтня 2022

Відбиток того, що нас оточує, на поверхні чашки Петрі

Здобувачі-біотехнологи 4 курсу в рамках навчальної дисципліни «Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР» провели дослідження по визначенню санітарно-мікробіологічного стану лабораторії та оточуючих приміщень. Пройшов час, і тепер вони мають результати своїх аналізів.

На минулому занятті методом седиментації були зроблені посіви на диференційно-діагностичні середовища проб атмосферного повітря з лабораторії кафедри біотехнології і мікробіології, з коридору корпусу А та зі сховища корпусу А.

Застосовуючи для кількісного аналізу формулу уроженця м. Полтава, всесвітньо відомого мікробіолога професора Василя Омелянського, здобувачі визначили, що повітря дослідних зон переважно відповідає значенням, що характерні для виробничих приміщень. Отже, дихати в університеті можна на повні груди, але не забуваймо, що карантин подовжено до кінця поточного року, тому масковий режим ніхто не відміняв!

Аналіз санітарно-мікробіологічного стану різноманітних поверхонь у виробничому приміщенні (і не тільки) виявився набагато цікавішим. Адже, окрім поверхонь лабораторних столів, обладнання тощо здобувачі вирішили дослідити стан поверхні власних речей, наприклад, чохла мобільного телефону. Чисельність мікроорганізмів, що значно різняться своїми культуральними ознаками, вразила «бувалих».

Вінцем став аналіз мікрофлори людини, як основного джерела комтамінації, зокрема, на фармацевтичному підприємстві. Висновок четвертокурсників: здобувачі-біотехнологи достатньо ретельно слідкують за гігієною порожнини рота, але замало уваги приділяють дезінфекції рук. Будьте пильними, епідсезон у самому розпалі!

Здобувачі-біотехнологи з цікавістю аналізували отримані результати та намагалися насититися можливістю дослідити морфологію мікроорганізмів, отриманих із оточуючого середовища. Адже про своїх «сусідів» треба знати все. 

Опублікований: 10-10-2022
Читайте також:
«Наукові та практичні аспекти виробництва органічних харчових продуктів» – започатковуємо нову конференцію

17 квітня 2024 року в нашому університеті за сприяння Управління з питань продовольчої безпеки та підакцизної продукції департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів та продовольчої безпеки Міністерства аграрної політики та продовольства України і Федерації органічного руху України відбулася І Всеукраїнська науково-пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«Наукові та практичні аспекти виробництва органічних харчових продуктів» – започатковуємо нову конференцію 22 квітня 2024

У Смілянському коледжі харчових технологій НУХТ відбулася олімпіада з програмування

18 січня 2018 року відбулася олімпіада з програмування серед студентів спеціальності «Обслуговування програмних систем та комплексів» Смілянського коледжу харчових технологій НУХТ. У майстерності розроблення програм для розв’язування цікавих прикладних задач за допомогою комп’ютера та різних систем програмування змагалися 10 студентів 2-4 курсів. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У Смілянському коледжі харчових технологій НУХТ відбулася олімпіада з програмування 18 січня 2018

Співробітництво НУХТ з Інститутом садівництва НААН України

Продовжується співробітництво у галузі науки і освіти кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції з лабораторією інноваційних харчових технологій Інституту садівництва НААН України при реалізації бакалаврської освітньо-професійної програми «Технології харчування» та магістерських освітньо-професійних програм «Технології в ресторанному го...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Співробітництво НУХТ з Інститутом садівництва НААН України 21 грудня 2023

Виконуючи магістерські роботи, біотехнологи-заочники реалізовують свої розробки на практиці

22 лютого на кафедрі біотехнології і мікробіології захищали кваліфікаційні магістерські роботи студенти заочної форми навчання освітніх програм «Промислова біотехнологія» та «Фармацевтична біотехнологія» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія». На розгляд комісії, яку очолювала завідувач відділу біотехнології Інституту продовольчих ресурс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виконуючи магістерські роботи, біотехнологи-заочники реалізовують свої розробки на практиці 26 лютого 2019